Annonce
Give Avis

Fra minkkaos til hundeeventyr

Jens Jakobsen og Anne Lyhne Bessmann - tidligere minkavlere, nu leverandører af grønt hundefoder
Jens Jakobsen og Anne Lyhne Bessmann fik i november 2020 med et pennestrøg udraderet deres erhverv som minkavlere, men de har langt fra kastet håndklædet i ringen. Vejen tilbage til et godt arbejds- og familieliv er ved at blive lagt, og det handler om sund foder til menneskets bedste ven.

FILSKOV: 13 år som selvstændig minkavler sluttede den 4. november 2020 brat og brutalt for Jens Jakobsen og hans kæreste Anne Lyhne Bessmann. Denne dag kom der påbud fra regeringen om, at Jens Jakobsen på grund af coronasmittefare skulle nødslagte sine godt 30.000 mink, der var fordelt på tre minkfarme i Filskovområdet.

Alle Jens' tre farme var ramt af coronavirus, men uanset om minkene var smittede eller ej, skulle samtlige mink i landet slagtes for at få bugt med de nye minkvarianter af COVID-19 virus, der var fundet i mink.

- Det var mit hjertebarn, der her nådesløst blev taget fra mig. Siden jeg var 13 år har hele mit liv drejet sig om mink. Jeg startede som medhjælper på en lokal minkfarm hos Flemming Junge, og jeg blev bare bidt af erhvervet med det samme. Jeg fik begyndt på en tømreruddannelse som 16-årig, men det var minkene, der trak, og som 18-årig lejede jeg mig ind på en minkfarm i Stilbjerg, og så var jeg i gang, fortæller Jens Jakobsen.

Annonce

Havde gang i tre minkfarme, da lynet slog ned

I en periode dobbeltjobbede den driftige unge mand med den store arbejdsmotor som tømrer fra mandag til torsdag og som minkavler fra fredag til søndag, men da han fik mulighed for at overtage minkavler Helge Styrbros farm i Filskov, slog han til og gik 100 procent ind i minkbranchen.

I 2017 købte han en minkfarm mellem Sdr. Omme og Hoven, og i 2020 lejede han yderligere en minkfarm i Filskov af Lars Thorning. Dermed var der godt 30.000 mink i alt i den samlede besætning. Jens har haft en mand ansat plus fået en masse god hjælp fra sin 63-årige mor hen over årene til at passe besætningerne.

Besætninger der i dag er udslettet efter en for både Anne og Jens traumatisk november måned, hvor Jens af Fødevarestyrelsen fik blot seks dage til at slå sine mink ihjel.

- Det var fuldstændig vanvittigt at være i. Presset var enormt, og det var uudholdeligt at gå rundt blandt alle de døde dyr, som man har passet og plejet med stor omhu, og at se besætninger man har arbejdet med at fremavle den rigtige genetik på, bare blive slagtet ned og kørt væk i store containere til forbrænding. Det påvirkede i høj grad hele vores familie. Normalt er jeg meget udadvendt og snakkende, men der har godt nok været nogle perioder, hvor jeg har været meget, meget stille og indelukket, fortæller Jens Jakobsen.

Annonce

Aldrig mere mink

Som alle andre minkavlere i landet går Anne og Jens nu og venter spændte på, hvordan den økonomiske kompensation kommer til at se ud - og ikke mindst hvornår den kommer. Men uanset hvad, så kan kompensationerne aldrig gøre det godt igen. Dertil er alt for meget ødelagt, og det psykiske pres med hensyn til,hvordan man kommer videre som familie har også fyldt rigtig meget. Så meget, at Jens faktisk definitivt kan sige, at han aldrig mere kommer til at arbejde med mink.


Nu har jeg i 13 år været bundet til minkfarmene næsten nat og dag. Nu skal jeg ud af huset, ud og opleve noget andet, og jeg skal først og fremmest til at være meget mere sammen med min familie

Jens Jakobsen, tidligere minkavler


- For det første skal jeg ikke udsætte hverken min familie eller mig selv for sådan en kæmpelussing igen. Minkbranchen var en hård branche, også inden coronaen kom, men jeg har altid elsket at gå på arbejde hver dag - også selv om der har været rigtig mange timer i det. At være minkavler er en livsstil, så det har været hårdt at sluge, at man nu kan køre rundt og se på tre tomme minkfarme. For det andet er det efter min mening politisk besluttet, at det skal være slut med minkavl i Danmark, så jo, det er slut med minkene for mit vedkommende, konstaterer Jens Jakobsen.

Annonce

Fyret på bestseller - så hvad nu?

Den melding nikker Anne bifaldende til. Hun havde også sin del af nedturene i 2020, for ud over at være førstehåndsvidne til sin mands deroute med minkfarmene, oplevede hun selv i marts at blive fyret fra sit job på Bestseller i salgsafdelingen pga. coronakrisen.

- Jeg blev fyret med tre måneders opsigelse, og så gik tankerne ellers i gang. Hvad nu? Både Jens og jeg er meget driftige og elsker at bygge noget op, og vi havde puslet med tanken om at bygge noget erhvervsmæssigt op ved siden, så vi ud over minkene havde flere ben at stå på. Her var vi ret enige om, at det skulle handle om godt og sundt foder til hunde, fortæller Anne.

Hunde har nemlig været en stor del af både Anne og Jens' opvækst, og da Annes far, Karsten Bessmann, via sin hjemmeside Vildtfodring.dk løbende har modtaget opfordringer på hundefoder af en vis ernæringsmæssig kvalitet, øjnede Anne og Jens et marked åbne sig for dem.

Annonce

- Det nye projekt har reddet os

Den 1. januar 2021 åbnede parret webshoppen www.grønhund.dk, hvor de sælger sundt, bæredygtigt og allergivenligt hundefoder til voksne hunde. Foderet er baseret på insektprotein, som er et fremragende alternativ til kødprotein ikke mindst for hunde med foderallergi, og ud over at hjælpe hunde med bedre kost, har projektet også været til stor gavn for familien.

- Det nye projekt har faktisk reddet os. Ikke økonomisk, for vi kan ikke leve af det her lige nu, men rent mentalt, for vi har fået noget nyt at brænde for  - og noget vi kan brænde for sammen. Nu er vi i gang med at bygge virksomheden op og produktudvikle. Vi vil gerne have flere varer på hylderne, og på sigt er det vores drøm, at vi selv producerer vores foder. Lige nu modtager vi foderet fra en leverandør i Holland, men vi tror da på, at vi selv kan komme til at producere foderet. Plads har vi i hvert fald nok af, konstaterer Anne og Jens, mens familiens charmerende 6-årige søn, Loui, forsigtigt og genert nærmer sig samtalebordet for at deltage lidt i løjerne.

Annonce

Minkavleren skal ud og være sælger

Ud over at barsle med det nye firma er Anne og Jens også tæt på at gøre Loui til storebror, så man kan roligt sige, at familien her på Smedegårdsvej 25 i Filskov har rigtig meget positivt at se frem til her i 2021 efter et forbandet 2020.

Den nye webshop har efter opstarten allerede fået flot lokal opbakning, og lokalbefolkningen har også været gode til at lade deres hunde deltage som testhunde for foderet, inden det for alvor er blevet lanceret for offentligheden.

- Vi kører det som en klassisk familievirksomhed, og på sigt kan vores børn jo også deltage med diverse opgaver. Lige nu tager jeg mig af alt det administrative og de sociale medier, mens Jens klarer de praktiske ting - og så skal han ud og være sælger, fortæller Anne.

Annonce

- Nu skal der oplevelser på kontoen

- Det glæder jeg mig vildt meget til. Nu har jeg i 13 år været bundet til minkfarmene næsten nat og dag. Nu skal jeg ud af huset, ud og opleve noget andet, og jeg skal først og fremmest til at være meget mere sammen med min familie. Vi skal da også ud at opleve en hel masse sammen, ud og rejse og i det hele taget prøve alt det, man ikke kan, når man er bundet 24/7 til 30.000 mink. Jeg har altid være vildt stolt af at være minkavler, jeg er gået op i det med liv og sjæl og har da også vundet en 60-70 ærespræmier i mit blot 31-årige liv. Det liv er slut nu, men med det her nye projekt er der lys for enden af tunnellen, og jeg glæder mig faktisk til at prøve en tilværelse, hvor jeg ikke er afhængig af at skulle passe dyr hele tiden, lyder det fra Jens med et stort smil, som bliver gavmildt gengældt af Loui, der også glæder sig til at få mere tid med sin far.

Annonce

Skal til at lære hinanden at kende igen

- Det bliver dejligt for os som familie, at vi får mere tid sammen. På mange måder skal vi jo lidt til at lære hinanden at kende igen. At kunne være sammen i weekenderne, at kunne se frem til at skulle på ferie sammen osv. Det bliver bare skønt, tilføjer Anne, mens Loui nikker ivrigt med på den melodi.

En flot og respektfremkaldende tilgang som den lille familie på Smedegårdsvej har taget til tilværelsen efter i 2-3 måneder at have været en del af det danske minkkaos. Nu ser Anne og Jens positivt fremad- og forude venter det store hundeeventyr og et helt andet familieliv.

Og hvem ved: Måske Jens nu for alvor får tid til at gå efter den DM-medalje i fodboldgolf, som han med vanlig drive og ambition proklamerede, at han ville gå efter, da han i 2019 vandt klubmesterskabet i B-rækken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Give genåbnede med et brag

Give Avis

Kirsten Vaarst stopper på Lægehuset

Annonce