Annonce
Give Avis

Fremgang i kursistantallet: Give Uddannelsescenter profiterer af nyt regeringstiltag

Karsten Juhler, der er leder for Give Uddannelsescenter, er godt tilfreds med det nye regeringstiltag, der gør det mere attraktivt for kursister at søge kurser på centret.Foto Jim Hoff
Efter de sidste år at have oplevet markant nedgang i kursister er der nu tegn på, at Give-Grindsted Uddannelsescenter igen får vind i sejlene og kommer tilbage på fulde omdrejninger. Regeringen har fjernet deltagerbetalingen, og det er noget der batter.
Annonce

GIVE:Give Uddannelsescenter er en del af Give-Grindsted Uddannelsescenter, som består af centret i Give, Billund Language School, Grindsted Uddannelsescenter samt Kulmosegård.

Som alle andre uddannelsesinstitutioner har man været ramt af coronakrisen med deraf følgende lukninger og nødundervisning på de digitale/virtuelle platforme på menuen.

I slutningen af maj er man så kommet i gang igen med undervisningen med alle de velkendte coronaretningslinjer med håndsprit, afstand mellem bordene osv. som en ny fasttømret del af hverdagen.

- Efterhånden er alle vores undervisere og kursister vendt tilbage efter coronaen. Det har da helt sikkert været en underlig tid, hvor vi løbende har skullet indrette os efter næsten ugentlige nye retningslinjer. Men godt at være i gang, og nu kan vi så se frem mod og begynde at planlægge den nye sæson efter sommerferien, fortæller Karsten Juhler, der er leder på uddannelsescentret i Give.

Annonce

Stram deltagerbetaling betød fald på 73 % i kursistantal

Han kan sammen med andre lokale sprogcentre i Danmark, hvor man betjener de såkaldt selvforsørgende kursister, se frem til lysere tider for branchen, efter at regeringen har vedtaget nogle radikale ændringer i forhold til den egenbetaling, som kursisterne skal op med.

- Tidligere var det sådan, at vores kursister efter en skatteaftale mellem den daværende regering og DF, skulle betale i alt 6500 kroner i depositum og deltagerbetaling. Det gav dem ret til fire måneders undervisning, og det kunne jo godt blive ret dyrt for eksempelvis et ægtepar, der gerne vil lære dansk. Hvis man så ville have yderligere et sprogmodul, måtte vores kursister op med yderligere 4000 kroner. Med andre ord: Det var alt for dyrt for rigtig mange, og det betød, at vi på landsplan oplevede en voldsom nedgang i antallet af kursister på hele 73 %, forklarer Karsten Juhler.

Annonce

Hårde år for økonomien

En af bivirkningerne af denne markante nedgang var, at folk fravalgte den sprogundervisning, som er så samfundsmæssigt vigtig, så har vi opnået det modsatte af intentionen om god integration, nemlig at udlændingene ikke får lært dansk.


Jeg ser vores østeuropæiske kursister som en stærk ressource for lokalsamfundene. De er med til, at vi i de mindre samfund kan fastholde vores indkøbsmuligheder og vores skoler. De er med til at skabe vækst, simpelthen

Karsten Juhler, leder af Give Uddannelsescenter


- Man smed en hindring ind lige præcis i forhold til den gruppe, som udviser interesse, som er i arbejde, og som er selvforsørgende og dermed udviser det overskud, der skal til for at tage skridtet videre og slå rødder her. Og som vi har glæde af at fastholde på en længere bane, ikke mindst i et lokalsamfund som her på Give-egnen, hvor vi har stor glæde af den østeuropæiske arbejdskraft i både erhverv og landbrug, konstaterer Karsten Juhler.

Nedgangen på 73 % har medført nogle rigtig hårde år økonomisk for eksempelvis Give-Grindsted Uddannelsescenter, der har måttet trimme gesjæften til den nye virkelighed, hvilket blandt andet er gået ud over antallet af medarbejdere.

Annonce

Markant stigende interesse for sprogkuser

Men nu er der kommet andre retningslinjer via regeringens finanslovsaftale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet, som betyder, at deltagerbetalingen afskaffes pr. 1. juli 2020.

- Fra 1. juli skal kursisterne blot betale et depositum på 2000 kroner, penge som de får tilbage, når de har bestået kurset. Allerede nu kan vi mærke, at det er noget, der batter. Interessen for at deltage i sprogkurser efter den 1.7. 2020 er steget mærkbart, og det er bare glædeligt. Det betyder dels, at flere får lært sproget, og dels at flere af vores kursister bliver her i området og dermed er til rådighed som arbejdskraft - og som nye borgere i lokalsamfundene rundt omkring i gamle Give Kommune, pointerer Karsten Juhler.

Annonce

Stærk ressource for lokalsamfundene

Det er i meget høj grad østeuropæiske borgere, der søger mod uddannelsescentret i Give, og de er i stor grad selvforsørgende og deltager i de samfund, de bosætter sig i både mht. skoler/institutioner og foreningsliv.

- Jeg ser vores østeuropæiske kursister som en stærk ressource for lokalsamfundene. De er med til, at vi i de mindre samfund kan fastholde vores indkøbsmuligheder og vores skoler. De er med til at skabe vækst, simpelthen, og derfor er det så umådelig vigtigt, at vi nu kan fastholde dem i vores udbud af sprogkurser, så de får lært dansk og dermed bliver her i området i stedet for at rejse hjem, siger Karsten Juhler.

Udover at tilbyde gruppeundervisning tilbyder Give-Grindsted Uddannelsescenter også undervisning af enkeltpersoner. Undervisningen kan skræddersys efter behov, så de passer til den enkelte kursist.

Regeringen og forligspartierne har afsat en ramme på i alt 75 millioner kroner i 2020 og 145 millioner kroner årligt fra 2021 til at afskaffe deltagerbetalingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Dimissionsfest under Guds himmel

Annonce