Annonce
Give Avis

GEM fortæller om dengang leverpostej var rig mands spise: Men så kom kødhakkeren

Kødhakkeren blev opfundet i 1860, og det revolutionerede husholdningen i Danmark. Foto: GEM
Kunne du forestille dig at betale i omegnen af 15.000 kroner for en bakke leverpostej? Nej vel, men i de gode gamle dage før kødhakkeren kom til verden, lå leverpostejspriserne i dette leje. Læs her kødhakkerens historie smukt serveret af Give-Egnens Museum og redaktionens madmedarbejder.

GIVE: Med det nye år skudt i gang, er Give-Egnens Museum allerede godt i gang med nye temaer. Nu er det på bagkant af den velnærede jul nemlig blevet tid til et tema om madhistorie. Og det bliver en føljeton i fire dele.

Første del handler om noget så jordnært og lavpraktisk som kødhakkeren, som revolutionerede de danske køkkener i midt 1800-tallet!

Ligefrem revolutionerede de danske køkkener, tænker du så måske, kære læser! Jamen, hør det er jo bare en kødhakker. Hvor meget revolution kan der lige være i sådan en fætter?

Annonce

Sådan vil et typisk nutidsmenneske logisk nok ræsonnere, men før opfindelsen af kødhakkeren, var det en tidskrævende manuel indsats at hakke kød. Hakkekød var derfor en dyr vare og kun for de velhavende.

Deller kun for de rige

Frikadeller, boller i karry, og leverpostej, som vi kender så godt i dag, var ukendt eller i hvert fald en sjældenhed, for den almindelige dansker. Det var guf for overklassen og de rige - og ikke som i dag hvermandseje. Ja, selv hunden bliver jo lystigt fodret med leverpostejsgodbidder i dag.

Hvis vi nu tager den ukronede konge blandt danske nationalspiser, så blev eksempelvis leverpostejen opfundet af franskmanden F.L. Beauvais, som slog sig ned i Østergade i København i 1847.

Her skulle det hurtigt vise sig, at leverpostejen hurtigt blev en populær spise iblandt det finere borgerskab, og det var ikke uset, at folk stod i kø langt ned ad gaden for at købe den. Helt som vi kender det fra kvik- og PCR-testcentrene i dagens Danmark.

Leverpostej var efter tidens forhold en enormt eksklusiv og dyr spise, så der var ikke mange almindelige arbejdere i køen. Prisen på en leverpostej krævede nemlig to ugers løn for en arbejdsmand!

Annonce

Hvad med at smide 15.000 kroner for en bakke leverpostej?

Omregnet via husmandshovedregning i nutidige priser vil det vel svare til, at man skal betale omkring en 15.000-20.000 kroner for en bakke leverpostej i Brugsen. Bare lige for at sætte tingene i et økonomisk perspektiv. Velbekomme.

Vi vender tilbage til 1860'erne. For pludselig ændrede leverpostejens status som den tids foie gras sig radikalt.  Og det var tyske Karl Drais, der her trådte ind på scenen med sin helt og aldeles revolutionerende opfindelse: Kødhakkeren. Et produkt så solidt og funktionelt, at det faktisk beholdt sit design næsten uændret i mere end 100 år.

Tilbage i 1860'erne og fremefter blev kødhakkeren hurtigt en almindelig del af husholdningen, og dermed blev det let for danskerne selv at hakke lever og fedt til en leverpostej.

Og dermed var scenen sat: Leverpostejen blev hurtigt folkeeje!

Vi siger på redaktionen tak til Give-Egnens Museum for disse glimrende oplysninger tilsat et pift redaktionelle krydderier og glæder os allerede til næste omgang madhistorie fra det lokale egnsmuseum.

Annonce
Give Avis

Købt eller solgt? Hvordan står det til med det almene boligbyggeri på Torvet i Give?

Annonce
Give Avis

Helt surrealistisk: Give Fremad har mistet 17 spillere i vinterpausen

Annonce
Give Avis

Når musikken healer: Christine og Perry sender deres kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Byggeboom i Give, men vi har også Danmarks formentlig ældste byggesag

Give Avis

8000 kvadratmeter cannabisfabrik skulle have stået klar ved årsskiftet: Derfor er byggeriet forsinket

Give Avis

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Give Avis

Kælkebakker og badeland? Hvad sker der på Givegård-grunden?

Give Avis

Overdrevne skriverier om uro i Haveselskabet

Give Avis

Morell-scoop i bokseklubben: Professionel IBF-champ er udviklingstræner for GAKs talenter

Egtved Posten

Nissen med den gule fører-hue vandt fotokonkurrencen

Give Avis

Et elsket, gavmildt og kærligt menneske: Mindeord over Inger Eskelund Mølgaard

Give Avis

To skinkesøm, stadionplatte og en indianer med rygsæk: Er der et comeback på vej til pølsevognenBøgetorvet?

Give Avis

Gameplan 2022/23: Håndboldklubben har 10 stamspillere på plads til næste sæson

Give Avis

Efter rekordåret 2021: Give Vandværk ser ind i eksplosiv vækst i 2022

Annonce