Annonce
Give Avis

Genforeningen i børnehøjde på Give Egnens Museum

Historielærer Anne Elverskov gennemgik historien om genforeningen før børn og bedsteforældre med Sønderjylland og Danmark i 1920 i både ord og plancher. Her er det den bryske Bismarck, der præsenteres. Foto: Jim Hoff
Tirsdag eftermiddag i vinterferien stod der Dybbøl Mølle, Bismarck, kongeåen og andet godt historisk kram på menuen på Give egnens Museum, da historielærer Anne Elverskov i børne- og bedsteforældrehøjde fortalte om genforeningen i 1920.
Annonce

GIVE: Det kan nok være, at de danske skolebørn i uge 7 er ramt af vinterferie, men det betyder bestemt ikke, at børnene ikke godt både kan blive klogere og godt underholdt.

Dette hul i børnenes skolegang formår flere foreninger og institutioner at udnytte på bedste vis, heriblandt ikke mindst Give egnens Museum (GEM), der har en årelang tradition for at underholde og beskæftige skolebørnene i både sommer- efterårs og vinterferierne.

Naturligvis altid med en undervisningsmæssig bagkant, gerne krydret med en række fine praktiske tiltag og temarelevante aktiviteter

I dette herrens år 2020 er det jo kun naturligt, at årets store historiske højdepunkt, nemlig 100-året for genforeningen af Sønderjylland med Danmark, også finder en plads i det lokale egnmuseums aktivitetsudbud.

Derfor inviterede museet i uge 7 både tirsdag og onsdag over middag til 'historietime', hvor historielærer Anne Elverskov stod for fortællingen om og historien bag genforeningen i 1920.

- Jeg har indrettet min historietime efter en målgruppe bestående af børn, og derfor bliver det naturligvis serveret i børnehøjde, så alle kan være med. Det er jo på mange måder ret kompliceret historisk stof det her, men jeg forsøger efter bedste evne at formidle tingene, så børnene ikke mister interessen, fortæller Anne elverskov, der har været brugt en hel del på museet i undervisningsmæssigt øjemed de seneste par år.

Jeg har indrettet min historietime efter en målgruppe bestående af børn, og derfor bliver det naturligvis serveret i børnehøjde, så alle kan være med.

Anne Elverskov, historielærer på GEM

Annonce

Flot bedsteforælsdreopbakning

Der dukkede i alt 25 'elever' op til historietimen, hvoraf de 12 var børn, mens bedsteforældregruppen stod for resten af deltagerskaren.

- Et helt klassisk setup. Normen siger, at vi ved de her tiltag i vinter/efterårsferie osv., typisk ser, at 90 % af de voksne der følger med børnene, er bedsteforældre. Og det bliver det bestemt ikke mindre hyggeligt af, siger Anne Elverskov.

Hun fik med både ord og plancher fortalt om de grundliggende historiske kendsgerninger, der førte til, at Sønderjylland blev tysk, og hvordan tyskernes nederlag i 1. verdenskrig medførte en folkeafstemning i det syddanske.

En afstemning, der som bekendt medførte, at Sønderjylland kom tilbage til Danmark.

Historielæreren gav luft til spørgsmål fra eleverne på træbænkene i den gamle hyggelige skolestue, og her var det ikke mindst de medbragte bedsteforældrene, der havde taget spørgelysten med hjemmefra.

Ikke fordi, at det her skal antydes, at de selv var med ved afstemningen i 1920, men de vidste i hvert fald en del om sagen, og det var med til at give historietimen et dejligt dynamisk og autentisk islæt. Og så er det jo også altid hyggeligt, når eleverne byder interesserede ind med faktuelle oplysninger.

Historietimen blev afsluttet med en sang, og naturligvis var der "Dengang jeg drog afsted", sangen om den tapre landssoldat, der gik i krig mod tysken, der fik lov til at danne udgangstonerne til en hyggelig time i genforeningens tegn.

Efterfølgende kunne børn og voksne male genforeningssten og farvelægge valgplakater fra genforeninsvalgkampen i 1920, ligesom den også stod på rundtur i museet og de altid uundværlige vafler i GEMs afholdte hedebondekøkken.

De fleste af børnene havde tagert en bedsteforældre eller to med til historietimen, og det gav undervisningen en god dynamik. Foto: Jim Hoff
Eleverne fik udleveret planchermed en oversigt over grænserne mellem Tyskland og Danmark efter det store krigsnederlag til tyskerne i 1864. Foto: Jim Hoff
Efter historietimen kunne børnene få lov til at farvelægge valgplakater fra valgkampen op til genforeningen i 1920. Foto: Jim Hoff
Museet havde i dagens anledning fremskaffet en lang række af de valgplakater, der blev lanceret op til afstemningen om genforeningen i 1920. Foto: Jim Hoff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Håndboldbrag i coronaens skygge

Give Avis

Træningsdag i rideklubben

Annonce