Annonce
Give Avis

Give Cykelklubs børnecyklingsinitiativ er et hit

Søren Uhre var klar med de gule tennisbolde, som de små cykelryttere skulle pille ud af hånden på ham og dunke ned i en spand. Det morede såvel Søren som rytterne sig kongeligt over. Foto: Jim Hoff
I starten af maj måned søsatte Give Cykelklub med Jannie Due Kvistgaard og Solveig Uhre som initiativtagere et spritnyt børnecyklingskoncept med fokus på leg, glæde, teknik og masser af brede smil. Og tiltaget har fået en flot start.

GIVE: Hver mandag sidste på eftermiddagen genyder skolegården på Ikærskolen både af muntre og glade børnestemmer - og hyggelig musik fra Danmarks nationalskjald, Kim Larsen.

Tror næppe lune Larsen var den store cykelrytter, men han ville uden tvivl have smilet cykelstyrbredt ved synet af de herlige børn, der under kyndig og motiveret ledelse af Jannie Due Kvistgaard og Solveig Uhre i en god times tid gav den fuld gas med en masse legebetonede cykelaktiviteter.

Målgruppen for dette virkelig glimrende tiltag er børn i 3 til 11-års alderen - plus minus. Et slags "kravlegårdskoncept", hvor børnene under motiverende og sjove legeformer lærer at blive cykelfortrolige, for ud over legemomentet handler det også om balance, koordination og sikkerhed.

Annonce

Og dermed scorer børnene også som en behagelig sidegevinst en større trafiksikkerhed.

Vilde med den gule vest

Børnene kører i et lukket område i skolegården, en slags cykel-kravlegård, så sikkerheden er i top. De kører på cykel, MTB, løbecykel og cykel med støttehjul. Det eneste børnene (og deres forældre) skal huske at tage med, udover det gode humør og lysten til at lære en hel masse cykelteknik/sjov, er en cykelhjelm.

Koncentration, fokus lyser ud af øjnene på denne unge dame, der både gafler ringen og får den til at ramme ringspillet. Foto: Jim Hoff

Allerede på anden legedag den 10, maj fik børnene udleveret gratis knaldgule cykelveste, hvilket i den grad tog kegler hos det pedaltrampende småfolk.

- Børnene er vilde med de nye veste, og det får dem jo også til at føle sig som en del af et hold, fortæller Solveig Uhre, mens hun nænsomt hjælper en lille pige med en pink cykel med støttehjul over et mindre flyvehop.

I alt 22 børn har været afsted på "Børnetour" de første to gange, og det betyder, at man for overskuelighedens og effektivitetens skyld, deler børne op i to hold. Her kører børnene små 20 minutter på hver deres manøvrebane, inden de så skifter plads.

Annonce

Begejstrede forældre

Der køres slalom, på linjer, over flyvehop og på pukkeliser. Der skal fanges bolde ud af hånden på Søren Uhre (Solveigs mand), og boldene skal så efterfølgende kastes i en spand. Der køres cykelringridning med efterfølgende kast af ringe ned på ringespillet. Her er det Jacob, Jannies søn, der er tovholder - og han morer sig mindst lige så meget som de dybt koncentrerede små ringridere, der gang på gang med tungen ud af munden og opspilede øjne gafler ringen fra snoren.

Jacob Due Kvistgaard er chef på ringrider-aktiviteten - og det er et job, den unge seje cykelrytter går op i med liv og sjæl. Foto: Jim Hoff

Mens sønnike Noah på seks år med et Tarzanhyl triumferende gafler ringen i galgen, leverer hans far Klaus Møller masser af ros til arrangementet.

- Det er fedt, at cykelklubben er på banen med det her tiltag. Det er dejligt, at vi som forældre har mange forskellige tilbud til vores børn, når de kommer i den alder, hvor vi gerne vil have dem til at være aktive i og omkring idræt. I forvejen har vi jo fodbold, håndbold, gymnastik osv. men det her, det er helt nyt og spændende - og så er det jo vigtigt, at børnene lærer at begå sig på en cykel, lyder de gode pointer fra Klaus Møller.

Annonce

Samarbejde med lokale børnehaver

Jannie fortæller, at man nu har indledt et samarbejde med byens børnehaver. Her vil man præsentere børnene og deres pædagoger for konceptet.

Mange børnehaver bruger også tid på "cykeldage" med børnene, så her ligger der nogle virkelig gode udviklingsmulighedsmuligheder  - både for børnehaverne og cykelklubben.

Så er der samling: Hold 1 får de sidste instrukser af Solveig Uhre, inden de sendes ud på manøvrebanen i GCKs cykelkravlegård. Foto: Jim Hoff

Give Cykelklubs tiltag med børnecykling har vakt positiv opsigt både hos Vejle Kommune og DCU (Dansk Cykel Union. Begge instanser lovpriser projektet og ser det gerne bredt ud, så så mange børn som muligt landet over får mulighed for en tur i den herlige cykelkravlegård.

Annonce

Og så er der Børnetour den 19. maj

Når  DM i landevejscykling rammer Give i juni måned, vil der lørdag den 19. juni helt i tråd med tanken om udviklingen af mindre børns cykelfærdigheder og passion for den lille tohjulede blive afholdt en megafed "Børnetour", der er målrettet børn fra 3 til 15 år.


Det er fedt, at cykelklubben er på banen med det her tiltag. Det er dejligt, at vi som forældre har mange forskellige tilbud til vores børn, når de kommer i den alder, hvor vi gerne vil have dem til at være aktive i og omkring idræt

Klaus Møller, far til Noah, ivrig cykelrytter


Børn fra 3 år og opefter tilbydes aktiviteter med pumptrack, mens der vil blive afviklet begyndercykelløb på en lukket strækning i Give for de 7-15-årige, der deles op i aldersbetingede løbsgrupper.

Det gælder om at holde tungen lige mellem ørerne, når ringen skal gafles i galgen. to: Jim Hoff

Tilbage til salig Kim Larsen, der dog trods alt har leveret én sang om cykling, nemlig 'Jyllingevej'. Her ryger Viggo, Muhammed, Jørgen og Kaj i spjældet, fordi de kører fire på én cykel.

Se fotos herunder:

GCK Kravlegård Give

Den slags radikale færdselslovbrud kommer vi ikke til at se, hverken i GCKs fine børnecykeltiltag eller til Børnetouren, men det kan da godt være, at Larsen rent musikalsk kigger forbi igen - det gør bestemt ikke en i forvejen god stemning mindre festlig.

Og ligesom Larsens sjove sang blev et hit i sin tid, så er GCKs børnecykeltiltag bestemt også et hit her i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce