Annonce
Give Avis

Give-Egnens Museum: Lige på kanten af version 2.0

Borgmester Jens Ejner Christensen og det lokale byrådsmedlem Gerda Jørgensen besøgte i sidste uge Give-Egnens Museum, hvor museumsleder Hanne Thomsen og bestyrelsesformand Rene G. Nielsen informerede om museets startegier og fremtidsplaner. Foto: Jim Hoff
Det lokale egnsmuseum i Give er for alvor trukket i arbejdstøjet med henblik på at lancere en version 2.0 af den nu tæt på 50 år gamle institution. Det handler om både overlevelse og fremtidssikring, og planerne blev i sidste uge luftet for borgmester Jens Ejner Christensen og byrådsmedlem Gerda Jørgensen

GIVE: Give-Egnens Museum modtog i december 2018 en kritisk kvalitetsrapport fra Slots- og Kulturstyrelsen med en række anbefalinger og påbud for at kunne fastholde status som statsanerkendt museum.

Museets ledelse og bestyrelse afleverede og fik i juni 2019 godkendt en faglig opfølgningsplan på anbefalingerne. I tilknytning til den faglige opfølgningsplan blev der også afleveret en finansieringsplan, som indeholder en bevilling fra Vejle Kommune på 1 mio. kr. i henholdsvis år 2021 og 2022, og et forøget driftstilskud med 200.000 kr. årligt fra år 2022.

Dermed skulle situationen for GEM være varedeklareret, og det er ikke mindst i det lys, at musets ledelse og bestyrelse i disse uger og måneder arbejder målrettet med en relancering af museet. En version 2.0, om man så må sige, at det efterhånden 50 år gamle museum.

Annonce

Lokalmuseum med nationale perspektiver

Museets leder, Hanne Thomsen og bestyrelsesformand Rene G. Nielsen, havde i den anledning inviteret borgmester Jens Ejner Christensen (V) og det lokalt valgte byrådsmedlem Gerda Jørgensen (V) ind på museet til en lille rundvisning og et informativt kaffemøde om tingenens tilstand og fremtidsplanerne på museet.

Som indledningsvist skitseret handler det om at få ført museet godt og driftsikkert ind i fremtiden og om at skabe et museum, der som, da det først så dagens lys i 1970'erne, både fremstår som nyskabende og som et museum med ikke kun lokale/regionale men også med nationale perspektiver. Give-Egnens Museum skal simpelthen gøres interessant for andre museer og universiteter

- At vi både via vores udstillinger, formidlingstiltag og forskning bliver interessante i nationale sammenhænge er simpelthen et must i henhold til at fremtidssikre museet. Derfor skal der ske forandringer. Museet skal have en ny 'kant', som kan trække tråde op og ind i nutiden. Det handler blandt andet om nye formidlingsmetoder, forskning og samarbejde med andre instanser og foreninger, ligesom museet også rent fysisk vil undergå nogle forandringer, forklarer bestyrelsesformand René G. Nielsen og tilføjer:

- Vi skal den 1. oktober 2021, med henblik på at generhverve vores status som statsanerkendt museum, aflevere et prospekt til Slots- og Kulturstyrelsen, hvor vi præsenterer hovedlinjerne for Give-Egnens Museum version 2.0.

Annonce

Det nye mantra: På kanten

Konstitueret museumsleder Hanne Thomsen er derfor i disse uger og måneder i fuld gang sammen med personalet at tegne de nye store linjer op til det, der skal blive det nye fremtidssikrede bud på Give-Egnens Museum anno 2021.

Og mantraet for den nye retning hedder "på kanten". Et begreb med en stærk indbygget dynamik.

- Vi har taget udgangspunkt i Gives placering og områdets ganske komplekse demografi. Give ligger på kanten af de fede jorde østpå og de magre sandjorde vestpå. En egn der har forvandlet hede til opdyrket jord, et område der ikke mindst med jernbanens hjælp har skabt en status som et driftigt og succesfyldt erhvervsområde, og et område, der har været præget af rigtig mange vidt forskellige livsforståelser og med flere forskellige religiøse trosretninger indenfor området. Denne kompleksitet har betydet, at mange mennesker hele tiden har levet "på kanten" og i et spændende krydsfelt af forskellige livsforståelser - og det er denne dynamik, vi tager fat i i vores fremtidige tiltag, siger Hanne Thomsen.

Annonce

Fysiske forandringer på vej

I skrivende stund er man i gang med at gennemgå og strømline museets forskellige samlinger, og man har også fået fingre i en helt ny skolesamling, som skal gøres til et forskningsprojekt, som det er hensigten skal vække national interesse.


Mange mennesker her på egnen har levet "på kanten" og i et spændende krydsfelt af forskellige livsforståelser - og det er denne dynamik, vi tager fat i i vores fremtidige tiltag

Hanne Thomsen, konstitueret museumsleder på GEM


Der arbejdes også konkret med at lave en ny indgang til museet, så gæsterne fremover ikke kommer ind i det store fællesrum, men derimod direkte ind i museet, hvor man straks vil blive mødt af en vaskeægte museumsstemning tilsat nye formidlingsmetoder med lyd, lys osv.

Såvel borgmesteren som Gerda Jørgensen følte sig godt informerede om museets strategier for fremtiden, og begge udtrykte også tryghed ved den måde kommunens ekstra tilskud anvendes på.

Annonce

- Museet kan samle og forene kommunen

- Selvfølgelig er det vigtigt, at Give kan bevare deres fine museum. Det er med til at samle og forene vores kommune og bibringe forståelse på tværs af de fede og de magre jorde, mellem by og landsby. Og så er det også vigtigt at understrege, at Give der i Vejle er stor bevidsthed om Gives styrker som en stærk erhvervsby. Byen har hele tre virksomheder i top tre, Dan Cake, Give Elementer og Welcon, og netop deres succes er jo også en del af den lokale historie, som bestemt skal huskes og fortælles, pointerer Jens Ejner Christensen.

Gerda Jørgensen udtrykker stor glæde ved at man kæmper videre både med at bevare museets stærke lokale forankring, og at man også er åben for at tænke nyt og fremadrettet med en masse nye aktiviteter.

- Det er glædeligt, at man tænker både udstillinger men også en masse nye aktiviteter ind i museet. At der er mange aktiviteter for borgerne, ikke mindst børnefamilierne, tror jeg er vigtigt. Jeg synes jo, det kunne være en god idé at koble sig på trenden med historiske vandreruter. Det er oplagt med en historisk hede-etape her i Give og omegn. Det vil tiltrække lokale men også turister. Og så er det godt at høre, at Hanne Thomsen og Rene  Nielsen fortæller, at man virkelig satser på at blive en endnu mere aktiv del af lokalområdet, siger Gerda Jørgensen.

Annonce

Økonomien skal sikres via fonde og forskning

De økonomiske driviler, der skal transformere GEM over i version 2.0 finder man dels i egne midler plus de kommunale bevillinger og driftstilskud. Derudover skal man ud og søge fonde, og så skal museet også arbejde på at finde nye måder selv at tjene penge på, heriblandt via forskningsprojekter.

- Vi har også fået noget kompensation fra staten., men coronakrisen har kostet os omkring 150.000 kroner på kassebeholdningen, så det er klart, at det er vigtigt, at vi snart kommer i gang igen med at kunne lukke gæster ind, understreger René G.Nielsen.

Apropos gæster, så er museet er klar til åbning den 4. maj, hvor man forventer, at samlingerne er opgraderede. Hvordan det kommer til at foregå i forhold til coronasituationen, vil blive meldt ud til den tid, men som det ser ud nu, skal man booke sig ind i maks fem-mands grupper. Alt dette kan man søge mere info om på museets hjemmeside.

Annonce
Give Avis

Nye turisttavler ved motorvejen reklamerer for Give: 'Give er ikke bare et sted, man lige suser forbi'

Annonce
VEJLE

Er du i konflikt med kommunen eller faret vild i systemet? Thea hjælper dig ganske gratis

Annonce
Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Give Avis

Traktortræk forventer 2500-3000 tilskuere: Sort røg, store dieselmotorer og kæmpe festtelt

Give Avis

18-årig praktikant hos øko-landmand ved Give er blevet hædret på kongres

Annonce