Annonce
Give Avis

Give Fjernvarme i gang med at tage kæmpeskridt mod billig og fremtidssikret varme for borgerne

Give Fjernvarme ligger lunt i svinget og ser ind i fremtiden med både optimisme og flere ideer, der skal bringe værket og dermed også forbrugerne ind i en prisbillig og driftssikker fremtid. Der er lanceret en 2023-plan, der indeholder flere spændende tiltag. Arkivfoto: Jim Hoff
Give Fjernvarme har en plan, der rækker frem mod 2030, hvor det handler om at sikre borgerne både fremtidssikret og billig varme fjernvarme. Det kan blandt andet betyde et farvel til flis som varmekilde og brug af overskudsvarme fra industrien i området. Og så flytter værket snarest hovedkvarter.

GIVE: Vi lever i en tid, hvor energiforsyning er en sårbar størrelse både med hensyn til priser og leverancekompetencer. Senest er el- og gaspriserne gået i himmelfart og efterlader mange forbrugere, både private og erhvervskunder, med en træls bundlinje.

For at komme usikkerhed, uro og tvivl omkring fjernvarmeforsyningen i Give, både her og nu og fremadrettet, kan driftsleder på Give Fjernvarme, Peter Mikael Kjer, oplyse, at man opererer med en såkaldt 2030-plan, og at man allerede nu har fået taget hul på flere tiltag, der skal være med til at fremtidssikre fjernvarmen både på forsyningsdelen samt på priserne.

Det gør han på bagkant af et set med fjernvarmebriller fremragende 2021, hvor man har fået landet op mod 400 nye tilslutninger, der bliver effektueret hen over 2022, så man ved slutningen af året forventer at nå op over 2000 tilslutninger til fjernvarmen.

Annonce

- Det er flotte og store tal, som vi er yderst tilfredse med, lyder det med tæt på begejstring i stemmen fra driftslederen, der også ser ind i et 2022, hvor man kan bevare samme lave prisniveau som i 2021. Kommunens laveste fjernvarmepriser, faktisk.

Flytter hovedkvarteret til Østerhovedvej

Han kan også fortælle, at det er hensigten at fjernvarmen, når vi går ind i det nye år vil flytte alle aktiviteter ud på værket på Østerhovedvej.

- Det handler både om os selv og borgerne. Det giver for det første meget mere mening at have det samlet under et tag, så vi undgår en masse unødvendig og tidskrævende kørsel frem og tilbage mellem de to matrikler på Energivej og Østerhovedvej. Derudover vil der i fremtiden være mere og mere trafik ind til fjernvarmeværket, og her skal vi ikke belaste borgerne inde midt i Give med tung trafik hele tiden, forklarer Peter Mikael Kjer.

Dermed bliver bygningerne på Østerhovedvej 4, der blev taget i brug i 2011, det nye faste hovedkvarter for Give Fjernvarme. I sommeren 2021 blev de store skorstene på Energivej pillet ned, så det eneste der bliver tilbage på Energivej 3 er pumpestationen og gaskedler som nødreserve, for den 7 MW store elkedel her bliver også flyttet med op på Østerhovedvej.

- Ved at flytte elkedlen op på Østerhovedvej bliver vi ikke nær så sårbare på el kapaciteten i midtbyen, og her har vi også mulighed for at gå fra 7 til 12 MW. Det betyder faktisk, at vi med den kapacitet kan lave penge på det i det lange løb, hvilket jo også vil komme vores brugere til gode, oplyser driftslederen.

Annonce

Overskudsvarme fra én lokal industri klarer halvdelen af Gives varmebehov

Peter Mikael Kjer kan også berette om en anden ny og ganske opsigtsvækkende ting værket går ind i i det nye år. Det handler om overskudsvarme fra industrien.

I sommeren 2021 blev skorstenene fjernet ved anlægget på energivej 3 i Give. Fremover får Give Fjernvarme hovedkontor på Østerhovedvej 4. Foto: Jim Hoff

- Vi har helt konkret gang i et projekt, hvor vi kan hente overskudsvarme fra en produktion her i området (som vi venter med at oplyse navnet på lidt endnu, red.). Her kan vi faktisk hente mindst halvdelen af det behov, vi har her i Give, så det giver jo voldsomt god mening at gå i gang med sådan et projekt frem for bare at blive ved med at fyre for gråspurvene. Igen handler det om en billig og fremtidssikret forsyningssikkerhed, som betyder, at vi får så fint et provenu, at vi kan bruge penge på løbende at renovere og opgradere vores enorme ledningsnet. Vi har altså liggende for 156 millioner kroner i jorden her i byen, så her handler det om rettidig omhu og om at afsætte ressourcer, så vi hele tiden er på forkant.

Annonce

Farvel til flisen i 2025

Kigger vi frem til 2025, ligger der ifølge driftslederen potentielt en stor udskrivning og venter på fjernvarmen. Det handler om flisværket, der kigger ind i en stor udgift.

Vi arbejder målrettet på at tilbyde industrierne her i byen og området, at blive tilsluttet fjernvarmen på meget favorable vilkår

Peter Mikael Kjer, driftsleder Give Fjernvarme

- I 2025 skal flisværket forsynes med et dyrt elfilter for at imødekomme skrappere miljøkrav, og dette betyder så stor en udskrivning, at vi mener, at vi fremover, skal klare os med at forsyne byens borgere med fjernvarme drevet af el og overskudsvarme. Alt sammen noget der med forøget fokus på overskudsvarmeindgår i vores føromtalte 2030-plan, forklarer Peter Mikael Kjer.

Fjernvarmen kører i øjeblikket en kampagne, hvor man frem til 1. maj 2022 tilbyder husstande i Skovparken, på Søndervang og i Agerbølparken gratis tilslutning til fjernvarmen. Hermed sparer forbrugerne en ellers fast tilslutningsudgift på kr. 15.000.

Annonce

Nu skal industrien også med på fjernvarmebølgen

I helt samme boldgade vil man også lancere et lignende tiltag, der retter sig mod industrien i Give.

- Som det er nu, kører industrien her i Give ikke på fjernvarme. Her bruger man fortrinsvis gas og el, og det kan godt presse virksomhederne økonomisk. På det grundlag arbejder vi målrettet på at tilbyde industrierne her i byen og området at blive tilsluttet fjernvarmen på meget favorable vilkår, forklarer Peter Mikael og tilføjer:

- Derfor vil vi fra fjernvarmens side invitere industrien/erhvervslivet til et møde hen i det nye år, hvor vi vil orientere om deres muligheder for at blive tilkoblet fjernvarmen. Og det er jo sådan, at jo flere vi er, desto større og stærkere bliver vi som fjernvarme både økonomisk og teknologisk, så der er bare så mange fordele ved at få så mange som muligt med ind under fjernvarmen. Derved får vi rigtig fine muligheder for at fastholde det fine lave prisniveau, helt til gavn for vores brugere.

Med denne udgangsreplik og med udsigten til et fortsat leveringsdygtigt, miljøvenligt og prisbilligt fjernvarmeværk får driftslederen dermed sendt et flot julekort til Give og omegn på en dag, hvor sneen vælter ned fra himlen, og dermed kaldes der på lidt ekstra service fra det lokale varmeværk.
Annonce
Give Avis

Når musikken healer: Christine og Perry sender deres kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

Annonce
Give Avis

8000 kvadratmeter cannabisfabrik skulle have stået klar ved årsskiftet: Derfor er byggeriet forsinket

Annonce
Give Avis

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Den vigtigste brik i puslespillet er på plads: Erik Flak forlænger aftalen med to år

Give Avis

Overdrevne skriverier om uro i Haveselskabet

Give Avis

Morell-scoop i bokseklubben: Professionel IBF-champ er udviklingstræner for GAKs talenter

Give Avis

Den sovende hjerne, flagermus og fremtidens natur: Give-Egnens Museum livestreamer naturvidenskab

Egtved Posten

Nissen med den gule fører-hue vandt fotokonkurrencen

Give Avis

Et elsket, gavmildt og kærligt menneske: Mindeord over Inger Eskelund Mølgaard

Give Avis

Flytter ind i Hjertehuset: Gitte starter efter et hårdt 2021 på en frisk i Give midtby med ny alternativ klinik

Give Avis

Tidligere byrådsmedlem langer ud efter Lone Myrhøj: Hun er ikke sin nye opgave voksen

Give Avis

Håndbolddrengene er tilbage: Brutalt vinterprogram indledt med storsejr over chanceløse Viby

Give Avis

Babyboom i Løveparken: 7 små nuttede pelskugler er kommet til i løveflokken

Give Avis

Efter brud med Danish Fight Night: Jeppe Morell er pt. in between fight jobs

Annonce