Annonce
Give Avis

Give-virksomhed laver anlæg der renser op efter PFOS-forurening fra brandskum i Københavns Lufthavn

Teknologivirksomheden Kemic Vandrens i Give har udviklet en rensningsanlægsteknologi, som skal fjerne de forurenende stoffer fra grundvand og overfladevand hos Københavns Lufthavne. Foto: Kemic Vandrens
Teknologivirksomheden Kemic Vandrens i Give har udviklet og dokumenteret en rensningsanlægsteknologi baseret på kulfiltre, som skal fjerne de forurenende stoffer PFAS og PFOS fra grundvand og overfladevand hos Københavns Lufthavne, hvor der er fundet forurening efter tidligere brug af brandskum.

GIVE: Hele tre store lastbiler skulle der til, da teknologivirksomheden Kemic Vandrens, der ligger i Give, her i april 2022 transporterede et nyt stort renseanlæg til Københavns Lufthavn fra virksomhedens fabrik på Ryttervangen 24 i Give.

Virksomheden har udviklet og dokumenteret rensningsanlægsteknologien baseret på kulfiltre, som skal fjerne de forurenende stoffer PFAS og PFOS fra grundvand og overfladevand hos Københavns Lufthavne. Anlægget kan i fremtiden også kan sikre rent drikkevand fra lukkede boringer over hele Danmark.

Tilbage til kemien: PFAS er en forkortelse for perfluorerede alkylsyrer og er en samlet betegnelse for en stor gruppe fluorholdige stoffer. Nogle af stofferne er kendt som værende kræftfremkaldende og kan påvirke reproduktionen og er mistænkt for at være hormon- og immunforstyrrende.

Annonce

Stoffet er blandt andet anvendt som smudsafvisende overfladebehandling af tekstiler, papir og pap, som hjælpemiddel i forbindelse med forchromningsprocesser, og det er også anvendt i nogle af de typer af brandslukningsskum, som har været anvendt siden sidst i 60’erne. Stoffet har dermed også har været i brugt i lufthavnene, hvor der da også er fundet forurening efter tidligere brug af brandskum.

Fire års udviklingsarbejde bærer nu frugt

I lufthavnen i Kastrup skal det nye anlæg fra Kemic Vandrens fjerne en forurening med fluorforbindelser efter mange års brug af PFAS-holdigt skum.

Vi har sammen med Københavns Lufthavne igennem fire år udviklet et anlæg, der effektivt har kunnet fjerne spor PFAS-forbindelser. Efter en behandling i vores anlæg, kan PFAS ikke længere spores

Henrik Laugesen, administrerende direktør Kemic Vandrens

Skummet blev brugt frem til 2008, hvor Københavns Lufthavn som de første herhjemme udskiftede det med et nyt PFAS-frit skum. Allerede i 2010 gik lufthavnen i gang med den første oprensning.

Administrerende direktør i Kemic Vandrens, Henrik Laugesen, oplyser, at det nye PFAS-anlæg i Kastrup skal køre sideløbende med det anlæg, som Kemic Vandrens leverede til lufthavnen i 2016. Det nye anlæg placeres således, at det modtager vand fra lufthavnens afvandingssystem. Vandet renses – og ledes herefter ud i en bæk i området.

- Vi har sammen med Københavns Lufthavne igennem fire år udviklet et anlæg, der effektivt har kunnet fjerne spor PFAS-forbindelser. Efter en behandling i vores anlæg, kan PFAS ikke længere spores. Med det nye anlæg udvider vi kapaciteten og mængden af vand, som kan renses i Kastrup, siger Henrik Laugesen.

Han kan ydermere fortælle, at virksomhedens montører følger anlægget til Kastrup og foretager her montering og indkøring af det nye anlæg i løbet af maj.

Annonce

Garanterer effekten af anlægget

Danske Regioner har taget prøver for PFAS på knap 1.100 lokaliteter i landet. På 746 lokaliteter er der fundet de fire farlige PFAS-forbindelser over den nye grænseværdi på 2 nanogram/liter. Der er således tale om et stort nationalt problem.

Henrik Laugesen, administrerende direktør Kemic Vandrens. Foto: Kemic Vandrens

Kulfilter-anlægget fra Kemic Vandrens lever op til de nye skærpede krav omkring grænseværdier for PFAS, der blev indført fra årsskiftet efter sagen med Korsør Kodriverlaug. I Korsør har borgere optaget fluorstoffer i kroppen efter at have spist kødet fra køer, der har græsset på tidligere brandøvelsesområder.

- Kemic Vandrens leverer både stationære anlæg og mobile anlæg, som kan være monterede og i kraft på tre hverdage. Efter passage af kulfilteret kan ingen PFAS-forbindelser spores, og vi garanterer effekten af vores anlæg, oplyser Henrik Laugesen, Kemic Vandrens.

Det nye anlæg i Kastrup Lufthavn forventes at være i drift i maj.
Annonce
Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Annonce
Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Annonce
Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Få pølsebod til tilbudspris: Sidste gang var der ingen ansøgere - nu sætter kommunen lejen ned

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Give Avis

Traktortræk forventer 2500-3000 tilskuere: Sort røg, store dieselmotorer og kæmpe festtelt

Give Avis

18-årig praktikant hos øko-landmand ved Give er blevet hædret på kongres

Give Avis

Tankanlæg er blevet påkørt otte gange på tre år: I den kommende uge skal større renovering også afhjælpe det problem

Give Avis

Efter fire år kaster pølsemanden håndklædet i ringen: Slut med ristede hot dogs og burgere på Hjortsvangen

Annonce