Annonce
Give Avis

Gives eneste landsholdsspiller i fodbold fylder 90

Svend Aage Bach fylder 90 år den 24. marts, og han har stadig et aktivt arbejdsliv, idet han dagligt passer de unge dyr på Engmarksgård mellem Riis og Givskud. Foto: Jim Hoff
Når tidligere vognmand Svend Aage Bach den 24.3 fylder 90 år, kan det inkarnerede foreningsmenneske se tilbage på et langt begivenhedsrigt liv, der har givet ham venner for livet ikke mindst i foreningslivets verden.
Annonce

GIVE: I den lokale seriefodboldverden er han lidt af en legende, Give Fremads holdleder Svend Aage Bach. I 2019 blev han således hædret med DBUs guldnål, der er det ypperste ridderkors et fodboldmenneske kan opnå som frivillig.

Tirsdag den 24. marts fylder han 90 år, men tag ikke fejl: Svend Aage Bach er still going strong. Han passer sin daglige dont som leder af "ungdomsafdelingen", som han selv i spøg kalder sit job, på Engmarksgård, hvor han passer 250-300 kalve, kvier og stude. Og det har han gjort, siden han pensionerede sig selv fra sin egen vognmandsforretning i 2004 i en alder af 74 år.

Derudover er han aktiv i Give Fremad, hvor han fungerer som dybt engageret holdleder for klubbens 1. hold i serie 1 - og har gjort det næsten siden dengang, der var snøre i boldene.

Avisen mødes med Svend Aage en tidlig tirsdag formiddag i "kantinen" i stuehuset på Engmarksgård, hvor der er morgenbriefing over en kop kaffe og lune boller.

Her huserer blandt Jens Erik Therkelsen og svigersønnen Martin Bruun, og ikke mindst Jens Erik og hans hustru Birgit har spillet en stor rolle i Svend Aages liv. Det vender vi tilbage til.

Arbejdet her og samværet med de andre her på gården er meget vigtig for mig. Jeg har det bare skidegodt her, og folkene her på gården er blevet som en familie for mig.

Svend Aage Bach, snart 90-årig giveborger

Annonce

Hele kortklubben ligger på kirkegården

Svend Aage Bach blev født i 1930 på en gård på Østerhovedvej mellem Give og Riis. Han er ud af en søskendeflok på i alt fire, en dreng og tre piger. Han hjalp efter militærtjeneste til hjemme på gården, og det var her, han erhvervede sig sin første lastbil, en Bedford, for den nette sum af 5.000 kroner.

- Jeg hjalp stadig til på gården derhjemme men fik også mere og mere gang i min vognmandsforretning. Jeg kørte blandt andet med mælk, kartofler, grise, heste og kreaturer. I 1959 købte jeg lastbil nummer to og havde fast kørsel ved Vejle Egnens Landbrugsauktioner. På et tidspunkt havde jeg al grisekørsel på vestegnen, så der var rigeligt at lave også for to lastbiler, fortæller Svend Åge, der på trods af den noget godt brugte dåbsattest fremstår skarp og med en hukommelse som en elefant.

Det kniber dog lidt med bentøjet; det ene knæ værker lidt, men det forhinder ingenlunde den snart 90-årige herre i at passe sit arbejde både på gården og fodboldspillerne i Give Fremad til fuld tilfredsstillelse for de involverede parter.

Det værste ved at blive ældre er ifølge Svend Aage dog ikke det skrantende bentøj, men at man er ved at være den eneste, der er tilbage i det sociale netværk, der er banket op gennem et langt liv.

- Jeg har i mange år været med i en fantastisk kortklub med nogle vidunderlige mennesker, men hvis vi skal spille kort i dag, så skal det desværre foregå på kirkegården, lyder det fra Svend Aage med et stille smil.

Annonce

Folkene på gården er Svend Aages familie

Svend Aage blev ved med sin vognmandsforretning frem til 2004, hvor han i en alder af 74 år kørte lastbilen i garage for sidste gang. Men det betød langtfra, at han skulle til at ligge på sofaen og drive den af.

Tilbage i 1976 ansatte han Jens Erik Therkelsen som chauffør, og her blev der indledt et venskab af både arbejdsmæssig og personlig karakter, der skulle komme til at vare helt frem til i dag.

- Svend Aage hjalp mig, da jeg trængte til at tjene lidt penge, og senere hen har vi så her på gården kunnet hjælpe med at holde gang i Svend Aage. For os er Svend Aage blevet et naturligt medlem af arbejdsstyrken, og han gør det helt fantastisk. Han er simpelthen guld værd for os, han passer så godt på dyrene. Om sommeren er han mand for at checke alle indhegningerne på sin ATV. Og så har han en lommebog, hvor han noterer dyrens numre, og hvor de befinder sig. Det er Svend Aages form for computer, siger Jens Erik Therkelsen.

Svend Aage Bach er omvendt ikke i tvivl om familien Therkelsens betydning for hans livskvalitet.

- Arbejdet her og samværet med de andre her på gården er meget vigtig for mig. Jeg ser mange andre ældre blive hurtigt gamle, fordi de ikke har noget at lave, og jeg har det bare skidegodt her. Folkene her på gården er blevet min familie, op det sætter jeg stor pris på, ikke mindst efter at jeg mistede min hustru Sigrid i 2015, fortæller Svend Aage Bach.

Annonce

Spillede fodboldlandskamp i 1951 mod Norge

Han kan se tilbage på et langt liv med massevis af højdepunkter. Hans engagement i foreninglivet i Give Fremad som blandt andet formand i en årrække, Dragonforeningen i Horsens, DCH i Give osv., tegner billedet af et vaskeægte foreningsmenneske. Også et pligtopfyldende og disciplineret menneske med styr på tingene i forhold til de ting, han kaster sig ud i rent arbejdsmæssigt.

Og så har han en fantastisk trumf, han kan spille ud overfor de unge gutter i Give Fremad, hvis de skulle blive lidt for kæphøje. Han kan nemlig som den eneste fodboldspiller i Give og omegn prale af at have spillet en landskamp.

- I 1951 var jeg udstationeret i Itzehoe i Tyskland med mit dragon-regiment. Og her spillede jeg en landskamp på militærlandsholdet som højre innerwing mod Norge. Og vi vandt sgu 2-1, lyder det fra Svend Aage med et kæmpesmil.

Bagefter går vi ud i staldene til hans elskede kalve, kvier og stude. Det er her, vi skal have billedet til artiklen, og det bliver ved studene, vi skal forevige den kommende fødselar. Dem er Svend Aage lidt ekstra stolt af, og det kan jo også være, de minder ham om de unge hvalpe i fodboldklubben med deres godmodige bøvlen og skubben rundt med hinanden.

Oprindeligt skulle der have været holdt åbent hus-fest i det gamle SID-hus på Møllevej, men grundet coronavirussens fremmarch er dette arrangement blevet udsat til et endnu ikke fastsat tidspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Dimissionsfest under Guds himmel

Annonce