Annonce
Give Avis

Grønt erhvervseventyr skaber energirigtigt lys i mørket

Indehaverne af Rise & Shine, Søren Juul og Anders Brandt, med den CO2-neutrale solcellelampe, der påmonteret vindturbine kan fungere både med solen og vinden som drivmiddel.
Et opsigtsvækkende lokalt funderet erhvervseventyr bliver i disse måneder skrevet på en landejendom i Stilbjerg mellem Give og Billund. Her huserer Søren Juul og Anders Brandt med virksomheden Rise & Shine, der excellerer i miljørigtige og transportable belysningsprodukter
Annonce

STILBJERG: De karakteriserer sig selv som to teknikglade iværksættere med vidt forskellige baggrunde, men som for godt to år siden fandt sammen om en fælles passion og livsdrøm: At producere miljørigtige og transportable belysningsenheder med solen og vinden som  bæredygtige elementer.

Virksomheden hedder Rise & Shine, og de to indehavere er Anders Brandt og Søren Juul. Rent virtuelt holder virksomheden til i Havnegade i Vejle, men det er i Stilbjerg i en af længerne på Søren Juuls forældres gård, at de to opfindere/iværksættere tænker og tester både de store tanker og de mange prototyper, som deres samarbejde gennem godt og vel to år har kastet af sig.

Annonce

Forsvaret mangler lys

Anders Brandt kommer med erfaring og netværk fra salgsbranchen, hvor han har dyrket ikke mindst Kina som import- og eksportmarked. Tidligere solgte han LED-belysning til Tyskland, og det var her han kom i kontakt med den fabrik i Kina, der i dag producerer solcellelamperne til Rise & Shine.

Søren Juul, der er fra Stilbjerg mellem Give og Billund, er udlært mekaniker. Han kom senere ind ved Forsvaret, hvor han arbejdede i 722-redningseskadrillen.

- Det var her, at jeg på mange af vores natteflyvninger oplevede, at der tit mangledes lys, når vi landede forskellige steder midt om natten. Vi kender også problematikken fra Røde Kors-lejre, hvor det manglende lys om natten medfører usikkerhed og utryghed for flygtningene om natten, hvor man oplever tyverier osv., fortæller Søren Juul.

Annonce

Solcellelamper fra Kina, fibermaste fra Hovborg

Konklusionen på dette var, at Søren og Anders vurderede, at Forsvaret åbenlyst mangler mobile og let anvendelige belysningsenheder - og gerne den energirigtige og CO2-neutrale af slagsen.

Det fik de to iværksættere til at tage den teknik-kreative tænkehat på, og via Sørens kontakter i forsvaret og Anders' netværk omkring  producenter i Kina, blev de første prototyper i samarbejde med Danomast i Hovborg, der siden 1960'erne har produceret glasfiberflagstænger, sendt til test hos det danske forsvar.


For os er det her projekt en kæmpe passion, rent hjerteblod. Vi er 100 procent selvfinansierede, hvilket vi er stolte af. Det er vores drøm, at vi kan komme til at leve af det her

Søren Juul og Anders Brandt, indehavere af Rise & Shine


Den CO2-neutrale belysningsenhed består af fem glasfiberelementer, der skal samles til en mast på fem meter. På masten monteres en solcellelampe, der producerer lys, og de to iværksættere har også selv opfundet og udviklet en vindturbine, som kan påmonteres enheden.

Annonce

Plug-and-play

Det betyder, at der også kan produceres lys på de dage og i de perioder af året, hvor solen ikke skinner ret meget. Derudover er enheden forsynet med en lader, så den kan kobles til strøm, hvis det bliver nødvendigt.

Solcellelamperne, som Anders Brandt her står med, er produceret i Kina, men vindturbinen har Søren og Anders selv opfundet og fået tilpasset og 3D-printet. Foto: Jim Hoff

Enheden, der leveres i en stor trækasse, er 100 procent plug-and-play, 100 procent mobil, og den kan helt uproblematisk skilles helt ad og sendes et andet sted hen, hvor den ganske let kan samles igen.

- Vi fik en masse fin feedback og fik tilpasset vores produkt. Forsvaret brugte den på øvelser, og de fandt blandt andet frem til, at de ud over det jordspyd, som masten fastsættes på i jorden, så ville det også være smart med en fod, der kunne stå på asfalt. Og det udviklede vi så, fortæller Søren og Anders.

Annonce

Godkendt af Nato

Enheden med de fem glasfibermoduler er påtænkt i brug ved flygtningelejre, militære camps, pop-up lufthavne og byer, der er under genopbygning, ligesom det er også er oplagt at bruge belysningsenhederne i krigs- eller katastroferamte byer, hvor strømforsyningen er gået ned.

- Vi er netop blevet tildelt et Nato Stock Number med det her produkt. Det er en virkelig brugbar blåstempling, for det betyder, at vi nu må levere til alle medlemslandene i Nato. Større skulderklap i forhold til anerkendelse af vores produkt, kan vi ikke få, konstaterer Anders Brandt og Søren Juul.

Det er dog ikke kun militærenheder i Nato og dunkelt belyste katastrofeområder, der kan nyde gavn af Rise & Shines grønne solcellebelysning. Man har således på den mere eksotiske side leveret en masse lysenheder til en afrikansk guldmine, hvor man i den grad gav baghjul til en konkurrerende fransk udbyder.

Også de danske øer er i virksomhedens søgelys. Eksempelvis har Samsø proklameret, at man vil være 100 procent CO2-neutral - så her ligger der også et interessant marked, som virksomheden i Stilbjerg kan rette spotlightet på.

Annonce

Også interessant for industrien

Virksomheden er også på banen med energivenlige og CO2-neutrale belysningsprodukter, der retter sig mod industrien og de danske kommuner. Enheden kan også bruges til belysning af de mere uoplyste områder ude på landet og i små landsbyer.

Her har Rise & Shine sammen med Danomast lavet en belysningsenhed, der er påmonteret en hel glasfibermast på fem meter.  Den kan for eksempel stå i industriområder, ved maskinstationer, ved et mørkt busstoppested ude på landet og stå på mørke vejstrækninger, hvor lyset er sparet væk.

Man kan også få enheden med solceller og vindturbine uden mast, og som kan påmonteres en væg eller på taget.

- Det handler jo også om sikkerhed det her. Mange byggepladser og  håndværkeres industrihaller  er jo plaget af tyverier, selv om der er overvågning på. Tyvene klipper simpelthen strømmen, og så er der frit spil i mørket. Men ikke med vores produkt, der jo ikke er afhængig af el og kabler for at lave lys, siger Søren Juul.

Annonce

Godt for miljøet, godt for bundlinjen

Udover det energirigtige argument bag de CO2-neutrale belysningsenheder, så er det også et interessant produkt rent økonomisk. Strømforbruget er fra dag ét nul, og tager vi udgangspunkt i et projekt, hvor Rise & Shine har leveret et tilbud på 95 lamper til et fragtfirma, så ligger vi her ifølge Anders Brandt med en tilbagebetalingstid på 22 måneder.

Når man bestiller en bæredygtig solcellelampe hos Rise & Shine, kommer alle delene i en stor trækasse. Man samler selv det hele i bedste plug-and-play stil - og det er meget enkelt at have med at gøre, Foto: Jim Hoff

- Rent miljømæssigt viser vores beregninger, at én af vores 60 watts lamper på et år skåner miljøet for 316 kilo CO2 i forhold til samme lyskilde med strøm som kilde. Samtidig skåner vi naturen for gravearbejde og kabler i jorden. Når man fjerner enheden, er der maksimalt et lille musehul, hvis der er brugt jordspyd, siger Søren Juul og Anders Brandt.

Annonce

Passion og hjertebold

Nu har virksomheden fået foden indenfor hos Forsvaret, så næste udviklingsområde er de kommunale instanser. Der er allerede interesse fra eksempelvis Billund Kommune, der skal have folk ud og kigge på sagerne på Stilbjergvej.

- Vi er enormt glade for, at vi er kommet så godt på vej. For os er det her projekt en kæmpe passion, rent hjerteblod. Vi er 100 procent selvfinansierede, hvilket vi er stolte af.  Det er vores drøm, at vi kan komme til at leve af det her. Derfor har vi begge kvittet vores civile jobs og er gået all in på Rise & Shine. Vi har en række gode, passionerede lokale medspillere og samarbejdspartnere, der alle tror 100 procent på det her produkt. Nu handler det om at få gjort omverdenen opmærksomme på, at vi eksisterer, og hvad det er, vi kan levere - for vi er virkelig stolte af vores produkter, lyder det samstemmende fra de to opfindsomme og entreprenante herrer.

Og mon ikke netop denne artikel kan være med til at 'kaste lys' over dette interessante projekt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce