Annonce
Give Avis

Her er der ingen ende på herlighederne

Storstuen eller stadsstuen blev sjældent brugt, men i julen var den midtpunktet for mange af aktiviteterne. Julemiddagen, julekaffen og juletræet ikke at forglemme. Foto: Børge Larsen.
Give-Egnens Museum sørger for, at der kan hentes masser af inspiration til en rigtig jul, den vi fejrede før verden gik af lave. De første skoleklasser har allerede været der, men "Julens Herligheder" åbner først lørdag 30. november.
Annonce

Give: Man sanser det allerede ved indgangen til særudstillingen "Julens Herligheder", som er årets sidste særudstilling og museets bud på, hvordan julestemningen kan hjælpes på vej.

Indgangen til særudstillingen er ikke den normale dør. Her er der i stedet noget himmelstræbende over indgangspartiet, som var det bogstaveligt indgangen til Himmeriget: Det er højt, med fine udskæringer med kors og det hele pyntet med gran og flag. Drømmer jeg, eller ...

Men selvfølgelig er det mere jordnært end som så. Falk Mikkelsen er blevet bedt om at skabe årets juleudstilling, og han har været dybt i gemmerne og blandt andet fundet den gamle dør fra sydsiden af Give Kirke. Den blev taget ned, da mandedøren blev lukket og sendte sværddragerne om på spindesiden af kirken.

Nu lukker den himmelstræbende dør forventningsfulde børn og voksne ind til julens herligheder. Og herligheder er der nok af, både ældre og nyere.

For selv om julen er forbundet med stærke traditioner, har den ændret sig gennem tiderne. Det viser også den plakat, museet har fået fremstillet til udstillingen.

Oplev "Julens herligheder" på Give-Egnens Museum

Fra 30. november til og med 5. januar

Åbningstider:

Tirsdag til fredag: Fra klokken 13 til 16.

Lørdag, søndag og helligdage: Fra klokken 14 til 17.

Museet er lukket 24.12, 25.12, 31.12 og 01.01.

Entré: Voksne 40 kroner, børn gratis.

Der er oplæsning af "Peters jul" søndag 01.12, 08.12 og 15. 12.

Lørdag 21. december synger "Kurt's Kor" julen ind.

Annonce

Kort og mærker

Plakaten er nemlig et gammel julekort, der er blevet fotograferet op. Selve julekortet er udstillet lige inden for indgangen til udstillingen.

Her kan man konstatere, at kortet er sendt fra Stilbjerg til Ulkind, beliggende på hver sin side af Grønbjerg og Langelund. Ikke en afstand, vi regner for noget særligt i dag, men i 1913 var afstanden nok til, at man ikke rendte hinansden på dørene hver dag.

I stedet valgte man at bruge tre øre på at sende et julekort og på den måde sende de bedste ønsker for julen og får det nye år. Kortet er også udstyret med et julemærke. Det var i 1913 tegnet af Joachim Skovgaard og illustrerer mødet mellem den hedenske nisse og den kristne engel.

I første del af udstillingen kan man i øvrigt fordybe sig i julemærkerne, både de landsdækkende og de lokale, som Give Y's Men's Klub udgav i en årrække.

Annonce

Køn og gaver

Gaverne har ændret karakter. I dag er det sjældent husflid, der er fremstillet med omhyggelighed og måske forskårne fingre. I dag køber vi os fra det meste.

Den gang var der et klart formål med gaverne: De skulle hjælpe til med at dygtiggøre modtagerne til deres fremtidige arbejdsliv.

Så pigerne fik dukker, legetøjsting til køkken og madlavning, mens drengene fik modeller af husdyr og markredskaber. Så var kursen for det fremtidige virke sat.

Men julen var og er naturligvis ikke kun gaver, der er gået fra små ting til overflod. Det er også pynt og udsmykning både her og der. Det er også højtiden, hvor selv børnene fik lov at komme i storstuen eller stadsstuen.

Det var ikke et sted, de kom til daglig.

Annonce

Bordets glæder

Og så er julen om noget mavernes fest. Der var i tiden op til juledagene blevet forberedt, henkogt, slagtet, syltet og saltet. Intet måtte mangles i juletiden, så heller nøjes resten af året.

Selvfølgelig mangler "Peters jul" ikke. Det ville være utænkeligt, at Falk Mikkelsen kreerede en juleudstilling uden at finde plads til Johan Krohns digt. Faktisk er der i år opbygget et specielt rum, hvor man kan følge oplæsning af "Peters Jul", der er skrevet i 1870. Det var den gang, julesneen faldt hvid.

Og så kan man ellers gå på jagt efter genstandene fra både "Peters jul" og "Højt for træets grønne top" i udstillingen.

Der er nok at se på og efter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Dimissionsfest under Guds himmel

Annonce