Annonce
Give Avis

Her skal maden kunne mere end at fylde maven: Sådan anmelder Marius, Ellie og de andre børnehavebørn tre forskellige slags sild

Børnene fik mulighed for at komme helt tæt på den mad, de senere skulle sætte tænderne i. Foto: Mette Mørk
Sild anses måske ikke som en klassik favorit blandt børn, når sulten skal stilles, men hos Stjerneskuddet i Givskud vænnes børnene til at smage på mange forskellige retter. Torsdag stod den på hele tre forskellige slags sild.

Givskud: - Den her kan jeg bedst lide, siger femårige Julia, mens hun med sin gaffel peger på en marineret sild på hendes tallerken.

Ved siden af den marinerede udgave ligger et stykke karrysild, og på et fad på bordet står der en tredje slags sild i form af rugbrød med et lag sildepostej. Men det er altså den marinerede udgave, Julia synes er de bedste.

- Jeg kan bedst lide den med det her på, svarer Ellie og peger på en karrysild.

Annonce

Det er den, hun er mest vant til at få derhjemme, forklarer hun. De øvrige børnehavebørn i Stjerneskuddet i Givskud har også stiftet bekendtskab med sild før dagens frokost. De får ofte serveret fisk, og især ved juletid er der gerne sild på menuen, men der er også en anden årsag til, at det denne dag lige præcis er den klassiske spise, der er på tallerknerne.

For ottende gang var det nemlig Maddag. Det er et dag, som Kost og ernæringsforbundet, FOA samt Rådet for Sund Mad står bag. Formålet er at sætte fokus på de fælles måltider, der hver dag spises i mange daginstitutioner landet over, samtidig med at man hylder den indsats, som medarbejderne i køkkener yder til gavn for børnene.

Hvis vi skal have børnene til at smage på alle retter, kræver det et tæt samarbejde med pædagogerne.

Lise Lervad, køkkenleder Stjerneskuddet i Givskud

Maden skal tales op

Inden børnene satte sig til bords havde de mulighed for at både se og mærke en sild og en makrel, og enkelte børn havde også været med til at tilberede sild.

- Hvad er det, fiskene spiser, spørger Gerd Thisgaard, der er pædagogisk assistent.

- Plankton, svarer en række børn i kor. Ingen tvivl om, at de har hørt efter, da de tidligere på dagen snakkede om den lille fisk.

Det er ikke kun i anledningen af Maddag, at det gøres noget særligt ud af frokostmåltidet hos Stjerneskuddet. Hver dag spiser børnene på de forskellige stuer frokost sammen, og hver dag sker det i et samarbejde mellem institutionens køkkenleder og det øvrige personale.

- Hvis vi skal have børnene til at smage på alle retter, kræver det et tæt samarbejde med pædagogerne. De er nødt til at tale maden op og være positive, når børnene skal have prøve at smage noget nyt.

- Vi har også altid en dialog, hvis der er noget, der skal gøres anderledes. Det kan for eksempel være, det bliver nemmere for børnene at spise sild, hvis den bliver skåret ud i nogle mindre stykker end normalt, så det har vi en rigtig god dialog omkring, siger Lise Lervad fra Stjerneskuddet.

Pædagogisk assistent Gerd Thisgaard lader Julia (i midten) og Ellie røre ved fisken. Foto: Mette Mørk
Annonce

Der var et alternativ

I daginstitutionen, hvor der går 60 vuggestue- og børnehavebørn, er måltiderne ikke bare til for at forebygge sult og sikre energi til aktiviteter på legepladsen. Maden er et oplagt redskab for både trivsel og læring.

Til de få, der ikke var store tilhængere af nogen af de tre sildetyper var der et alternativ. Som altid kunne børnene også få en ganske almindelig rugbrødsmad, så de ikke gik sultne fra bordet.

Annonce
Annonce
Give Avis

Tung lidelseshistorie med happy ending: Efter flere års skadeshelvede kunne Sebastian endelig løfte DM-trofæet

Annonce
Annonce
Give Avis

Normeret til 240 elever, men ender snart på 40: Elevtallet er raslet ned på en af kommunens mest moderne skoler

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Farvel til afholdt salgschef: For Søren vil Give altid være hjerteblod

Give Avis

Læserbrev. Der er stor forskel på et rødt eller blåt flertal i Vejle Byråd efter kommunalvalget den 16. november.

Give Avis

Mindeord over Hanne Kathrine Fomsgaard Andreasen/Hanne Hansen/Foms.

Give Avis

Det handler ikke om lynkure og fitness: Det handler om permanente livsstilsændringer og 95 procent sidder mellem ørerne

Give Avis

Uskarpe Give med nyt nederlag på udebane: Tabte 29-24 til Fredericia Håndboldklubs 2. hold

Give Avis

Normeret til 240 elever men har kun 65: En af kommunens nyeste skoler mister elever i en grad så lokalsamfundet frygter total nedsmeltning

Give Avis

Efter tre et halvt års mareridt med hjernerystelse: Nu vil Sandra hjælpe kræftramte

Give Avis

Livslang slidgigt og hypermobilitet: Karin har fået ødelagt sit liv af læger, der ikke taler sammen

Give Avis

Mindeord over Kirstein Mølgaard

Give Avis

Forretningsudvalg er blevet til bestyrelse: Udviklingsrådet er skrumpet fra ni til fem deltagere

Give Avis

Så lykkedes det: De to håndboldildsjæle Emma og Olivia har skaffet Lykkeliga til Give

Give Avis

Suzette helt overvældet: Utrolig flot comeback til modeshowet

Give Avis

Frustreret Givetræner følte sig decideret bortdømt i 5-2 nederlag til topholdet efter 2-0 føring

Give Avis

Aldrig har der været så mange til udviklingsrådets årsmøde: Kæmpestor interesse for det nye sygehusprojekt

Give Avis

Svend nærmest svømmer i udmærkelser og hædersbevisninger

Give Avis

GNRs næstformand: Nu er det nok definitivt slut med Give Nærradio

Give Avis

Hjem til Aarhus: Svømmeklubben sagde farvel til livredder, instruktør og innovativ formand

Give Avis

Høgen fra Hedegård slog til på toppen af Vejles Alpe D’Huez - og brækkede den ene vinge

Give Avis

Håndboldklubbens gode støtter og venner fra Erhvervsklubben er kommet fornuftigt ud af coronakrisen

Give Avis

Rørbæk Marchen i skarp konkurrence med kronprinsen

Give Avis

Motionsugen: Nu skal du da ud og løbe forhindringsløb med din bedste firbenede ven

Annonce