Annonce
Give Avis

Herluf Seest Jensen og de to store milepæle

Herluf Seest Jensen med et familiefoto fra 60-årsdagen samt den gave, han fik af sin familie i anledning af den store dag: En ko i granit. Foto: Jim Hoff
2019 er året hvor grise- og kreaturhandler Herluf Seest Jensen fra Kollemorten for alvor kan skrive livshistorie. Det er nemlig året, hvor han både kan fejre sin 60-års fødselsdag og sit 40-års jubilæum som kreaturhandler.

KOLLEMORTEN: Den 13. marts kunne Herluf Seest Jensen glæde sig over synet af hele 60 lys i lagkagen, og her kunne fødselaren så på officiel vis fejre rundingen af den markante milepæl - med hele tre sammenkomster.

- Om formiddagen samlede vi 140 gæster fra vores kundekreds, og om eftermiddagen var havde vi 95 gæster fra kundekredsen til bords. Som branchen er i dag, er det ikke ret tit, man har personlig kontakt med sine kunder. Den runde fødselsdag var derfor en god lejlighed til at mødes ansigt til ansigt og få en god snak. Vi sluttede så lige dagen af med at holde en stor familiefest om aftenen, så man man vel godt sige, at jeg blev fejret på behørig vis, siger Herluf med et stort smil tilsat et ivrigt bekræftende nik fra sin hustru Marianne, der uden tvivl har haft nok at se til som værtinde og praktisk tovholder på husbondens store dag.

Det at være kreaturhandler er helt klart en livsstil. Jeg har været så priviligeret, at min familie har udvist stor forståelse, for det er uden tvivl svært at leve sammen med sådan en fagidiot som mig.

- Herluf Seest jensen, kreaturhandler på 40. år

Overtog forretningen som 20-årig

En hurtig gennembladring i Seest Jensens familieannaler fortæller, at Herluf er fjerde generation af kreaturhandlere. Allerede som 20-årig måtte han træde til og overtage forretningen grundet faderens bortgang efter syv års sygdom.

-Der var ikke så meget at rafle om, så det var bare op på hesten og så i gang. Det var naturligvis en hård start, som krævede en vis robusthed, og det er klart, at når man i denne unge alder bliver kaste ud i at skal være selvstændig kreaturhandler, så vil det både præge og ændre ens livssyn. Noget af det jeg har tillagt mig er omstillingsparathed og at have en positiv indgangsvinkel til tingene - og der har været rigeligt brug for begge ting i en meget omskiftelig branche, fortæller Herluf med et stille smil.

Annonce

Inviterer meget ofte konen ud

Han bor sammen med sin hustru Marianne og sønnen Frank på 26 på Stenagergård ved Kollemorten, hvor de tre tilsammen ud over at køre en grise- og kreaturhandel, der årligt omsætter for 50-60 millioner kroner, på hyggeniveau tager sig af de 340 hektar jord og de cirka 60 kreaturer på bedriften. Trioen har rigtig god hjælp til pasningen af markerne af Franks kammerat fra Landbrugsskolen, Christoffer Hannibal, der leverer uvurderlig assistance, når dette er påkrævet.

- Folk siger altid til mig, at det må være kedeligt for Marianne at være gift med mig. Jeg er jo aldrig hjemme og hun kommer aldrig ud af huset osv. Men jeg inviterer hende altså tit ud - i marken for at lave indhegning og alt sådan noget, lyder det kækt fra Herluf. En bemærkning, der uden pressens tilstedeværelse sikkert havde udløst et bette svirp over nallerne.

Udover Frank har Marianne og Herluf også de to døtre Birgitte på 32 og Charlotte på 29 år, begge har dog forladt den fædrene gård.

Herluf Seest Jensen kan i år fejre to store milepæle: Sin 60-års fødselsdag og at han har 40 års jubilæum som kreaturhandler.Foto: Jim Hoff
Annonce

Fra Kollemorten til hele Jylland og Fyn

Når man er fjerde generation kreaturhandler, så ved man også en hel masse om, hvordan der blev handlet i “de go’e gamle dage”, og Herluf kan da også om nogen klarlægge forskellene på dengang og i dag.

- Førhen havde vi vores primære kundekreds her på egnen, men efter at flere og flere gårde er væk og blevet samlet til storbedrifter opererer vi i hele Jylland og på Fyn med vores 4-5 lastbiler. Derfor kan vi heller nå ud og besøge alle vores kunder; tiden til det er der simpelthen ikke. Førhen var man personligt ude og handle med folk, du ved med de gode gammeldags small-talk, faste håndtryk og øjenkontakt. I dag møder vi sjældent vores kunder, da næsten al kontakt foregår via mail og telefon, fortæller Herluf og fortsætter:

- Der er også tale om en helt anden volumen på forretningen i dag. Omsætningen er meget større, handlerne er meget større. Vi handler uden problemer 1000 dyr igennem på et hug. Der er naturligvis også mindre handler, men alt er større og hurtigere i dag. På en uge sælger vi cirka 200 kreaturer, 30-40 slagtekøer og 500-700 smågrise. Men uanset om der handles pr. håndslag eller pr. mail, så handler det altid om blind tillid mellem parterne. Mange gange ser vi jo ikke, de grise og kreaturer, vi køber. Men et ord er et ord - også selv om det foregår på en mail, fastslår Herluf.

Annonce

De svære konkurshandler

Og der er også en klar bagside ved medaljen som kreaturhandler, for tidernes ugunst for landbruger medfører, at Herluf af og til må ud og eksekvere handler i forbindelse med konkurser og nedlukninger af bedrifter.

- Det er hårdt, især hvis det er folk, man kender, men det er desværre blevet næsten hverdagskost med konkurser i landbruget. Her gælder det om at udvise ordentlighed og virkelig gøre vores bedste for kundernes skyld, siger Herluf.

Han er selv aktivt “ude i marken” bag rattet, mens Marianne står for alt det administrative. En arbejdsuge for den nu 60-årige unge mand løber let op i 60-70 timer, og sådan er det bare.

- Det at være kreaturhandler er helt klart en livsstil. Jeg har været så privilegeret, at min familie har udvist stor forståelse, for det er uden tvivl svært at leve sammen med sådan en fagidiot som mig, konstaterer Herluf, hvilket fluks udløser en ny kop kaffe fra fruen.

Annonce

Pension? Glem det!

Det klassiske spørgsmål omkring de mange kreaturhandlere i familien skal vi også lige have prikket hul på: Er der en femte generation på vej i form af sønnen Frank, monstro?

- Frank er en rigtig stor og vigtig del af forretningen lige nu. Men Marianne og jeg er enige om, at han skal have lov til at finde sin vej. Vi lægger ikke pres på ham, så nu må vi se. Og ved du hvad, jeg har jo heller ingen planer om at gå på pension nogensinde. Mine piger mener jo, jeg skulle overveje at gå på nedtrapning, men det kan de godt glemme alt om. Og det ville jo også være synd for Marianne, at hun pludselig skulle have mig til at gå rundt og knurre i stuerne herhjemme, konstaterer Herluf med et bredt smil. En betragtning, som fruen i huset helt enig i.

Annonce

1 times ferie er rigeligt

Udover at købe og sælge kreaturer næsten 24/7 og passe bedriften på Kollemortenvej 17, så har Herluf også fået klemt en slags fritidsinteresse ind i familiekalenderen. Familien har to sommerhuse i Blåvand; dog er det ikke Herluf, der slider lakken af stolene i de to huse.

- Vi har vel haft husene i 20 år, og rundt regnet har jeg vel været derude i sammenlagt 20 dage i den periode. Efter én time ved havet begynder jeg ærlig talt at kede mig, og så må jeg i gang med et eller andet, der har med handel at gøre. Det kan vist godt være lidt træls for familien, mener Herluf næsten ydmygt.

- Ork nej, vi har vænnet os til ham, så vi ved godt, hvad vi går ind til, når vi slæber ham med på ferie, lyder det knastørt fra Marianne med et stort smil.

Hvornår 40-års jubilæet fejres er endnu ikke fastlagt - og det af helt lavpraktiske grunde:

-Nu skal vi jo lige have lidt penge i kassen igen efter de store fødselsdagsfester. De trak jo lidt tænder ud, lyder det med en skævt smil fra Herluf.

Annonce
Give Avis

I næste uge bliver Give omdannet til et udendørs atelier med trækunst

Annonce
Kultur

'Sofie' er hovedinspirationen til Renés bøger - og få måneder før udgivelsesdagen begik hun selvmord og efterlod et afskedsbrev med særlig besked til ham

Annonce
Give Avis

Nye turisttavler ved motorvejen reklamerer for Give: 'Give er ikke bare et sted, man lige suser forbi'

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE

Er du i konflikt med kommunen eller faret vild i systemet? Thea hjælper dig ganske gratis

Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Annonce