Annonce
Give Avis

Holdbarhed, faglighed og livsduelighed: Friskolen i Hedegård stiler mod 100 år på bagen

Hedegård Friskole fyldte i september måned 60 år, og det blev fejret en hel fredag, hvor der om formiddagen var masser af fine aktiviteter for børnene. Om eftermiddagen var der inviteret til samling for forældre og tidligere elever, og dagen blev rundet af med en stor aftenfest. Foto: Jim Hoff
Det startede som en forældre- og lærerbåren protest mod centraliseringen af skoledistrikterne i 1961, og i dag står Hedegård Friskole stadig som det stærke alternativ til egnens folkeskoler med prædikatet, Fællesskabets Skole.

HEDEGÅRD: Det hele startede som et vellykket oprør mod centraliseringen og tvangsflytningen af skolebørn fra Hedegård til en nyoprettet centralskole på egnen tilbage i 1961, og her i september måned kunne Hedegård friskole og dets 135 børn og 18 ansatte med blafrende Dannebrogsflag og brede smil fejre skolens 60-års jubilæum sammen med forældre og tidligere elever.

Det blev en rigtig festdag, for efter halvandet år med nedlukninger, fjernundervisning og restriktioner på restriktioner, var glæden ved endelig at kunne samles i dette store festlige forum enorm.

- Vi har i den grad savnet at se hinanden under de her mere festlige former, hvor vi er her alle sammen, elever, ansatte, forældre osv. i herlige sociale sammenhænge, så man kan sige, at 60-års jubilæet blev det endelige farvel til coronaen - så der var meget at fejre denne fredag, siger skolens mangeårige leder, Kaj Risager.

Annonce

Jubilæer med madmangel, revyer og sommerstorm

Han har som en af meget få deltaget i hele fire af skolens jubilæer, 25, 40, 50 og så nu 60-årsjubilæet, og står det til ham, så skal skolen i 2061 naturligvis også kalde sammen til 100-års jubilæum.

- Det bliver, som jeg har fortalt børnene jo nok ikke med mig som skoleleder, men det er vigtigt, at vi alle har en forståelse af, at vi er langtidsholdbare, og at børn, forældre, skolebestyrelse og ansatte arbejder ud fra, at vi skal være her i mange år endnu, lyder den gode pointe fra Kaj Risager, der i 2019 kunne fejre 20-års jubilæum som leder. Læg dertil en god håndfuld år som lærer på skolen, inden lederjobbet kaldte.

Der var traditionen tro både taler og musik, da Hedegård Friskole fejrede 60-års jubilæum. Her er det en flok udvalgte elever, der underholder med god musik. Foto: Jim Hoff

- I 1986 fejrede vi 25-års jubilæet med at lave en revy i forsamlingshuset, 'Det går sgi' nok', hed den, og vi spillede og festede for fulde huse. Dengang var vi 8 ansatte, og jeg er den eneste, der er tilbage fra dengang her på stedet nu. Ved 40-års jubilæet var det igen i forsamlingshuset, der blev holdt fest. Igen var der godt og vel fuldt hus. Adgangsbilletten var et skrabelod, og festen vil nok også blive husket for, at maden slap op, fordi leverandøren havde regnet forkert, Men vi er jo nøjsomme folk herude, så det løste vi med højt humør og smil på læben, husker Kaj Risager.

Ved 50-års jubilæet blev der med skolelederens ord "slået ordentlig hul i jorden". Der var opstillet et stort festtelt med levende musik, og der var et mylder af gamle elever, tidligere ansatte, børn og forældre på festpladsen.

- Her spillede en voldsom sommerstorm os et puds, idet festteltet blev blæst omkuld, men den klarede vi selvfølgelig også. Her lancerede vi så igen en revy "Det går sgi' nok ", igen en stor succes - så måske man skulle overveje at tage revytingen op igen her i Hedegård, siger Kaj Risager.

Annonce

Vi uddanner medborgere, ikke modborgere

Skolelederen har hver gang han har skullet holde tale ved et jubilæum været ramt af ærefrygt og stor respekt for det, som generationerne før ham har leveret på friskolen.

- Ved et jubilæum mødes fortiden og nutiden. Man bliver ret nostalgisk ved tanken om, at man er en del af en god skolehistorik, og at man også selv er med til at give stafetten videre. I år talte jeg med to kvinder, der har gået her på skolen i 60'erne, og her kunne vi alle få øje på både de fysiske forskelle men også på ligheder i forhold til skolens ånd, som på mange måder er bevaret. Dengang som nu handler det nemlig om at skabe den gode børneskole, at uddanne medborgere, og ikke modborgere, og at skabe livsduelige mennesker, der både med faglige og sociale kompetencer er klar til at træde ud i samfundet, pointerer Kaj Risager.

Hurra, vi fylder 60 år i dag. Flagene og de brede smil var fremme, da Hedegård Friskole fredag den 17. september fejrede den runde fødselsdag med en masse fine aktiviteter for eleverne. Foto: Jim Hoff

Skolen har rent fysisk udviklet gennem årene med forskellige knopskydninger og tilbygninger, og man har også det næste store byggeprojekt klar i skuffen. Der skal bygges omklædningsfaciliteter, en stor fællessal og et ekstra klasselokale, der på sigt er berammet til at skulle rumme skolens 9. klasse.

Sådan en har man ikke i skrivende stund, men det har længe været et ønske fra mange forældre, at friskolen kan tilbyde skolens elever at gøre skoleløbet helt færdigt i de vante og trygge rammer Hedegård.

Annonce

Stort byggeprojekt på vej

Coronaen har både forsinket og gjort byggeprojektet dyrere, men om alt går vel forventer Kaj Risager, at byggeriet kan gå i gang i 2022/23. Projektet er selvfinansieret, så der skal søges fonde sov, for at få økonomien til at hænge sammen, og Risager vil ikke udelukke, at projektet kan blive etableret over to etaper, hvor det nye klasseværelse til 9. klasse vil have 1. prioritet.

- Vi vil jo gerne på en og samme tid være en moderne men også sparsommelig skole. Vi er alle enige om, at der ikke skal spares på selve undervisningsdelen, og da vi har en skole, hvor forældre, lærere og andre ansatte gør rigtig mange ting selv og gerne går en ekstra kilometer for skolen, så kan vi også gøre mange ting, uden at det vælter os økonomisk. Vi har et mantra om, at vi gør det, der skal til plus lidt mere - og denne dedikation fra forældregruppen og de ansatte er guld værd for skolen, under streger skolelederen.

Skoleleder Kaj Risager har deltaget som lærer og leder i i alt fire jubilæer på friskolen, så han kender om noget til skolen udvikling og historik. Foto: Jim Hoff

Han sidder som chef for en veldrevet nu 60 år gammel skole, der er i god drift, har fin lokal opbakning.

- Vi har en rigtig fin skole her i Hedegård. 135 elever er fint, men da vi er berammet til 150 elever modtager vi gerne flere. Især i børnehaveklassen og i 0. klasse har vi plads til flere, og jo flere elever vi har, desto bedre er det for os økonomisk, konstaterer Kaj Risager.

Annonce
Annonce
Give Avis

Tung lidelseshistorie med happy ending: Efter flere års skadeshelvede kunne Sebastian endelig løfte DM-trofæet

Annonce
Annonce
Give Avis

Normeret til 240 elever, men ender snart på 40: Elevtallet er raslet ned på en af kommunens mest moderne skoler

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Farvel til afholdt salgschef: For Søren vil Give altid være hjerteblod

Give Avis

Læserbrev. Der er stor forskel på et rødt eller blåt flertal i Vejle Byråd efter kommunalvalget den 16. november.

Give Avis

Mindeord over Hanne Kathrine Fomsgaard Andreasen/Hanne Hansen/Foms.

Give Avis

Det handler ikke om lynkure og fitness: Det handler om permanente livsstilsændringer og 95 procent sidder mellem ørerne

Give Avis

Uskarpe Give med nyt nederlag på udebane: Tabte 29-24 til Fredericia Håndboldklubs 2. hold

Give Avis

Normeret til 240 elever men har kun 65: En af kommunens nyeste skoler mister elever i en grad så lokalsamfundet frygter total nedsmeltning

Give Avis

Efter tre et halvt års mareridt med hjernerystelse: Nu vil Sandra hjælpe kræftramte

Give Avis

Livslang slidgigt og hypermobilitet: Karin har fået ødelagt sit liv af læger, der ikke taler sammen

Give Avis

Mindeord over Kirstein Mølgaard

Give Avis

Forretningsudvalg er blevet til bestyrelse: Udviklingsrådet er skrumpet fra ni til fem deltagere

Give Avis

Så lykkedes det: De to håndboldildsjæle Emma og Olivia har skaffet Lykkeliga til Give

Give Avis

Suzette helt overvældet: Utrolig flot comeback til modeshowet

Give Avis

Frustreret Givetræner følte sig decideret bortdømt i 5-2 nederlag til topholdet efter 2-0 føring

Give Avis

Aldrig har der været så mange til udviklingsrådets årsmøde: Kæmpestor interesse for det nye sygehusprojekt

Give Avis

Svend nærmest svømmer i udmærkelser og hædersbevisninger

Give Avis

GNRs næstformand: Nu er det nok definitivt slut med Give Nærradio

Give Avis

Hjem til Aarhus: Svømmeklubben sagde farvel til livredder, instruktør og innovativ formand

Give Avis

Høgen fra Hedegård slog til på toppen af Vejles Alpe D’Huez - og brækkede den ene vinge

Give Avis

Håndboldklubbens gode støtter og venner fra Erhvervsklubben er kommet fornuftigt ud af coronakrisen

Give Avis

Rørbæk Marchen i skarp konkurrence med kronprinsen

Give Avis

Motionsugen: Nu skal du da ud og løbe forhindringsløb med din bedste firbenede ven

Annonce