Annonce
Give Avis

Hvad gør man når man er rygopereret og helt ny i byen? Man går da til fodbold - bogstaveligt talt

Bjarke Lykke Hansen, midt i billedet, elsker fodbold, så han er begyndt at gå til gå-fodbold i Givskud, hvor han både kan skåne sin opererede ryg, dyrke sin yndlingssport og finde sammen med andre i et hyggeligt fællesskab. Foto: Jim Hoff 
For et par år siden blev Bjarke Lykke Hansen opereret for en diskusprolaps, og for tre måneder siden flyttede han fra Taulov til Givskud. Og hvordan finder man så lige noget, der både er sjovt, giver skånsom motion og fællesskab. Jo, man går da til gå-fodbold.

GIVSKUD: Kombinationen af en ryg, der er opereret for diskusprolaps og en ubændig lyst til at spille fodbold er langt fra ideel. Det var den situation, som Bjarke Lykke Hansen, der til daglig arbejder i Brugsen i Give i frugt og grønt-afdelingen, stod i, da han for tre måneder siden flyttede fra Taulov til Givskud.

Det er begrænset, hvor meget vaskeægte fodboldkrig en diskusprolapsramt ryg kan kapere, men pludselig blev lyset tændt fra Bjarke, der så et opslag ved byens købmand, hvor Givskud GUF reklamerede for et helt nyt tiltag, Gå-fodbold, som er funderet på et samarbejde mellem Bevæg Dig For Livet, DGI og DBU.

Et motionsbaseret tiltag, der udover at henvende sig til alle over 15 år også specielt henvender sig til folk med 'livets slitage og en del år på bagen. Det med slitagen kunne Bjarke jo godt nikke genkendende til, så han troppede op ved den første træningsaften den 30. august. Og blev ikke skuffet.

Annonce
Gå-fodbold kræver både teknik og elegance, og her får vi hele pakken serveret i form af Gitte Hansen eminente målmandsspil. Foto: Jim Hoff

- Jeg har været med hver gang nu, og i aften er det fjerde gang, jeg er med. Her får jeg det, jeg har efterlyst: Motion, et godt fællesskab og selvfølgelig også muligheden for at spille en masse fodbold. Jeg kan rigtig godt lide fodbold, og her kan jeg være med uden at belaste min ryg og have det sjovt samtidig med at jeg får lidt motion, så det her er bare helt ideelt for mig, siger Bjarke Lykke Hansen, mens han lige snupper fem på vristen til ære for fotografen.

Løb straffes med frispark

Det der med gå-fodbold skal tages helt bogstaveligt, for det er 100 procent forbudt at løbe. Løber man får det andet hold frispark, og bolden må heller ikke spilles over hoftehøjde. Dette udløser også et frispark til det andet hold.

Et par af de kvinder, der er med på holdet hvisker også i forbifarten, at det er forbudt at tyre, altså at skyde hårdt. En regel et par af mændene, iført brede smil og blinkende øjne,  ikke mener, de har hørt om.

Man må ikke tyre, og man må ikke spille bolden over hoftehøjde. Begge disse regler brydes helt klart her, hvor det er Elin Søbye, der i målet må tage imod kanonsalven. Foto: Jim Hoff

Det er Elin Søbye fra Givskud GUF, der står som fast tovholder på projekt Gå-fodbold, og hun har haft god opstartsassistance fra Peter Davies, der er DBU-konsulent.

- Vi spiller hver mandag aften fra 18.30 og en god times tid frem. Vi starter med opvarmning og lidt boldøvelser, og så spiller vi ellers kamp. Hvis vi er mange, laver vi fire hold, der spiller på to baner, hvor alle møder alle. Vi er gået fra seks deltagere første aften til nu at ligge stabilt på 12 deltagere, så der er bare så fint. Og som du kan se, er der både mænd og kvinder, og rent aldersmæssigt er der også lidt spredning. Flere af deltagerne har heller aldrig rørt en fodbold før, så det passer altså, når vi siger, at alle kan være med, pointerer Elin Søbye, der også kan oplyse, at det ikke er unormalt at man som deltager på en time når op på 5000-6000 skridt.

Annonce

Svært ikke at løbe bare lidt

Det med at man ikke må løbe, og tackle hinanden, er selvfølgelig det der gør, at det ikke er så hårdt for fysikken. Men pressens udsendte kan godt se, at spillerne flere gange skal holde sig i skindet for ikke at sætte i acceleration, når en løs bold skal løbes/gås op. Især de af herrerne og damerne, der tidligere har spillet fodbold skal sluge en del kameler.

Ud over selve fodbolden har vi også en tredje halvleg, hvor vi mødes efter kampene i hallens cafeteria. Det betyder rigtig meget, at jeg på den måde bliver en del af fællesskabet her i byen

Bjarke Lykke Hansen, gå-fodboldspiller

Men det hele foregår med store smil og høje latterbrøl, så begrænsningerne tjener både fysiske og mentale formål.

Så er der gang i et tempomæssigt set behersket kontraangreb med de to knivskarpe piger Joan og Margit i front. Foto: Jim Hoff

Og så skal vi hilse at sige, at scoringerne blive fejret på VM-niveau, uanset om det er pigerne eller drengene, der banker kuglen i kassen. Man kan faktisk konstatere, at det er pigernes jubelbrøl, der giver mest medspil og baghjul til de ellers velkendte ulvehyl fra Givskud Zoo.

Annonce

En god måde at blive en del af et fællesskab

Vores hovedperson, Bjarke, får også lejlighed til at teste lageret af jubelscener et par gange, idet den fodboldglade Brugsmand fra Give får scoret et par flotte kasser.


Gåfodboldholdet i Givskud i skøn forening - og med en klar forventning om en hyggelig gang bold og en fornøjelig 3. halvleg, Foto: Jim Hoff

- Ud over selve fodbolden og samværet her, har vi jo også en tredje halvleg, hvor vi mødes efter kampene oppe i hallens cafeteria. Der sidder vi og sludrer lidt og hygger os over en øl eller en vand. Det betyder rigtig meget, at jeg på den måde bliver en del af fællesskabet her i byen og på den måde lærer folk at kende, lyder det fra den lettere forpustede topscorer efter jubelscene nummer fire.

Konceptet har fået den start og opbakning  Elin Søbye havde håbet på, og det er meningen, at man fortsætter med gå-fodbolden hver mandag ude på kunstgræsbanen i Givskud. Uanset vind og vejr, for rigtige sportsfolk, de træner jo udendørs, som to af pigerne fra gruppen konstaterer med et stort smil - og en stille bøn til vejrguderne om godt vejr de næste mange mandage.

Annonce
Annonce
Give Avis

Tung lidelseshistorie med happy ending: Efter flere års skadeshelvede kunne Sebastian endelig løfte DM-trofæet

Annonce
Annonce
Give Avis

Normeret til 240 elever, men ender snart på 40: Elevtallet er raslet ned på en af kommunens mest moderne skoler

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Farvel til afholdt salgschef: For Søren vil Give altid være hjerteblod

Give Avis

Læserbrev. Der er stor forskel på et rødt eller blåt flertal i Vejle Byråd efter kommunalvalget den 16. november.

Give Avis

Mindeord over Hanne Kathrine Fomsgaard Andreasen/Hanne Hansen/Foms.

Give Avis

Det handler ikke om lynkure og fitness: Det handler om permanente livsstilsændringer og 95 procent sidder mellem ørerne

Give Avis

Uskarpe Give med nyt nederlag på udebane: Tabte 29-24 til Fredericia Håndboldklubs 2. hold

Give Avis

Normeret til 240 elever men har kun 65: En af kommunens nyeste skoler mister elever i en grad så lokalsamfundet frygter total nedsmeltning

Give Avis

Efter tre et halvt års mareridt med hjernerystelse: Nu vil Sandra hjælpe kræftramte

Give Avis

Livslang slidgigt og hypermobilitet: Karin har fået ødelagt sit liv af læger, der ikke taler sammen

Give Avis

Mindeord over Kirstein Mølgaard

Give Avis

Forretningsudvalg er blevet til bestyrelse: Udviklingsrådet er skrumpet fra ni til fem deltagere

Give Avis

Så lykkedes det: De to håndboldildsjæle Emma og Olivia har skaffet Lykkeliga til Give

Give Avis

Suzette helt overvældet: Utrolig flot comeback til modeshowet

Give Avis

Frustreret Givetræner følte sig decideret bortdømt i 5-2 nederlag til topholdet efter 2-0 føring

Give Avis

Aldrig har der været så mange til udviklingsrådets årsmøde: Kæmpestor interesse for det nye sygehusprojekt

Give Avis

Svend nærmest svømmer i udmærkelser og hædersbevisninger

Give Avis

GNRs næstformand: Nu er det nok definitivt slut med Give Nærradio

Give Avis

Hjem til Aarhus: Svømmeklubben sagde farvel til livredder, instruktør og innovativ formand

Give Avis

Høgen fra Hedegård slog til på toppen af Vejles Alpe D’Huez - og brækkede den ene vinge

Give Avis

Håndboldklubbens gode støtter og venner fra Erhvervsklubben er kommet fornuftigt ud af coronakrisen

Give Avis

Rørbæk Marchen i skarp konkurrence med kronprinsen

Give Avis

Motionsugen: Nu skal du da ud og løbe forhindringsløb med din bedste firbenede ven

Annonce