Annonce
Give Avis

Hverdagens helte: - Vi var simpelthen nødt til at stoppe ham, inden han slog nogen ihjel!

Finn Andersen, med den legendariske skovl, og hans makker Paw Olsen greb heltemodigt ind onsdag den 23. september og stoppede en vanvidsbilist på Frederiksberggade i Give. Foto: Jim Hoff
Finn Andersen og Paw Olsen trådte onsdag den 25. september for alvor i karakter, da de med fare for eget liv stoppede en livsfarlig amokgænger i bil, der kort tid før med fuldt overlæg havde påkørt en 27-årig Giveborger på Seven-11 i Give.
Annonce

GIVE: Onsdag den 25. september gik Finn Andersen og Paw Olsen fra firmaet JM Grave- og Boreteknik ApS stille og roligt og passede deres arbejde på Frederiksberggade i Give. De var i gang med noget kabelarbejde for Give Fællesantenneforening, men snart skulle den rolige dag med det rutinemæssige arbejde forvandle sig til et dramatisk, kaotisk og surrealistisk scenarie, der allermest mindede om noget fra en rå actionfilm.

Mens Finn Andersen og Paw Olsen gik og arbejdede, var de flere gange blevet passeret af en bilist, der i vanvittig høj fart hensynsløst kørte ned ad Frederiksberggade.

- Da han passerede os tredie gang, kom han så tæt på mig, at han kørte værktøjet ud af hænderne på mig. Og så fik jeg simpelthen nok af den klaphat. Normalt er jeg en stille og rolig person, der har styr på temperamentet, men det her var sgu' for meget. Jeg sagde til min makker Paw, at hvis han kom forbi igen, så ville jeg gå ud på vejen og stoppe ham. For pokker, den vanvittige bilist kunne jo risikere at køre både børn og voksne ihjel, og det ville og kunne jeg ikke bare stå og se på, fortæller Finn Andersen.

Og han kom tilbage, vanvidsbilisten.

Og så kom han igen. Mig ud midt på vejen med skovlen hævet, og så råbte jeg af mine lungers fulde kraft: Nu stopper du med den sindsyge kørsel. Han skreg nærmest i vanvid tilbage: Flyt dig, ellers så kører jeg dig ned.

Finn Andersen, en af hverdagens helte

Annonce

Stoppede vanvidsbilisten med skovlen i hånden

Og Finn Andersen holdt ord. Han tog sin skovl og stillede sig op i truende stilling ude midt på vejen - klar til en vanvittig ulige duel mand med skovl mod bil med en amokgænger bag rattet.

Med en nervøs makker klar til at gribe ind med et flyvespring, hvis nu vanvidsbilisten ikke havde til hensigt at stoppe.

- Finn havde jo advaret mig om, at han ville stoppe denne her vanvittige fyr i bilen, hvis han kom igen. Og jeg kender jo Finn. Det han siger, det gør han også, så det kan da nok være, at adrenalinen begyndte at banke rundt i kroppen. Ikke mindst da jeg så, at bilen kom tilbage i fuld fart, fortæller Paw Olsen.

- Og så kom han igen. Mig ud midt på vejen med skovlen hævet, og så råbte jeg af mine lungers fulde kraft: Nu stopper du med den sindsyge kørsel. Han skreg nærmest i vanvid tilbage: Flyt dig, ellers så kører jeg dig ned. Men jeg blev stående, og så lykkedes det for Paw og nogle tililende folk at få chaufføren og hans passager ud af bilen og at få fat i bilnøglen, fortæller Finn Andersen.

Finn Andersen snuppede sig den 16-årige passager, mens Paw Olsen fastholdt den 23-årige amokgænger sammen med en kammerat til den 27-årige person fra Give, som amokgængeren fra Herning tidligere på dagen med fuldt overlæg havde påkørt på Seven-11 i Give.

Det viste sig nemlig, at der forud for dramaet på Frederiksberggade havde udspillet sig et omend muligt endnu mere vanvittigt scenarie på Seven-11 i Give.

Annonce

Startede på 7-11 med overlagt påkørsel

Her havde den 23-årige amokgænger fra Herning haft kontroverser med to mænd, der på tankstationen havde den 23-årige under mistanke for at være stærkt spirituspåvirket. De henvendte sig for at få manden til at aflevere sine nøgler, men den 23-årige havde ikke til sinds at lade bilen stå.

Han kørte derfra sammen med sin 16-årige passager, og da de to mænd igen kom ud fra tanken, var han vendt tilbage. Og det var her, han med fuldt overlæg påkørte den 27-årige mand fra Give, der som følge af påkørslen fik skader på sit ene ben.

Vanvidsbilisten kørte efter påkørslen væk fra Seven-11, og her fulgte vidner til optrinnet efter herningenseren, der som tidligere beskrevet fortsatte sin terror på Frederiksberggade i Give, hvor Finn Andersen og Paw Olsen så heltemodigt trådte i karakter og sammen med et par andre tilstedeværende fik sat en stopper for den livsfarlige bilist og dennes vanvidstogt gennem byen.

Da politiet ankom til stedet, var såvel den 23-årige som den 16-årige fikseret af Finn og Paw plus et par medhjælpere. De to misdædere kunne efterfølgende føres bort af politiet i håndjern, mens truslerne mod Finn og Paw føg gennem luften fra de to arresterede.

Politiet bad iøvrigt Finn Andersen om, han ikke lige kunne fjerne den smadrede vanvidsbil med sin minigraver, så vejen igen blev farbar. Og det kunne han naturligvis sagtens.

Efter en afhøring af politiet fortsatte Finn Andersen og Paw Olesen, stadig med adrenalinen bankede rundt som et løbsk godstog i kroppen, deres arbejde.

Annonce

"I sådan en situation tænker man ikke - man handler"

Men hvad er det lige, der får Finn Andersen og Paw Olesen til at sætte livet på spil for at stoppe en amokgænger?

- Pludselig handlede det ikke om mig mere. Det handlede om at beskytte andre mod denne her vanvittige mand i bilen. Hvis han havde fået lov til at fortsætte, kunne det have endt med, at han havde kørt nogen ihjel, små børn eksempelvis. Og jeg kunne bare ikke have det siddende på mig ikke at have gjort noget for at stoppe ham. Så enkelt er det. I sådan en situation stopper jeg med at tænke på mig selv og sætter andre menneskers ve og vel over min egen sikkerhed, forklarer Finn Andersen, der fastslår, at han ikke på noget tidspunkt under optrinnet var bange, Han var bare vred, rigtig vred.

Paw Olsen erkender blankt, at han var lidt bange, da situationen eskalerede. Men da først adrenalinen blev forvandlet til kampkraft, var han 100 % klar til at have sin makkers ryg i situationen.

- Det var jo det eneste rigtige at få stoppet den sindssyge fyr i tide, inden han slog nogen ihjel. Vi fik også kontaktet vores ene chef Jimmi Møller, og han kom også og var med til at bakke os op. Det hele tog vel en lille times tid i alt, men det føltes godt nok som en hel dag, fortæller Paw Olesen.

De er begge to klar til at træde i karakter igen, hvis noget lignende skulle opstå, så dramaet på Frederiksberggade i Give har ikke afskrækket dem.

Annonce

Mænd af den rette støbning

Indehaverne af JM Grave- og Boreteknik ApS, Jimmi Møller og Michael Skovgaard, er pivstolte over deres to handlekraftige medarbejdere, der med deres heltedåd ud over at have bremset en galning på fire hjul også har gjort firmaet stor ære.

- Vi er vildt stolte over, at Finn og Paw på denne måde viste både stor karakterstyrke og ordentlighed, da de bremsede den vanvittige herningenser. Det kan ikke udelukkes, at de på den konto har reddet menneskeliv - og det ved at sætte deres eget liv på spil. Vi kan ikke rose dem nok for deres handlemåde. Det er meget sjældent, at folk på denne måde sætter sit liv på spil for andre, lyder det fra en virkelig stolt Michael Skovgaard, der dagen efter heltedåden kørte ud til de to makkere med lækker kage som et anerkendende skulderklap.

Mens avisen er tilstede overrækker Michael Skovgaard to gavekort til en biograftur med dertil hørende lækkerier som tegn på firmaets påskønnelse af Andersens og Olsens flotte og uegennyttige indsats.

De to hverdagshelte har begge fået talt episoden godt igennem med såvel deres familiære bagland som med kollegerne i firmaet, og selv om episoden stadig dukker op lejlighedsvis under små samtaler, er det ikke noget, der fylder voldsomt meget i deres bevidsthed mere.

For dem var det helt naturligt at gribe ind til gavn for det almene ve og vel, og her skal vi huske at være taknemmelige for, at der stadig findes mænd af den rette støbning som Finn Andersen og Paw Olsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Dimissionsfest under Guds himmel

Give Avis

Thyregod Badeland åbner den 15. juni

Give Avis

Sådan åbner hallerne i Give

Annonce