Annonce
Give Avis

Hvorfor går der køer i Museumsskoven?

Jysk kvæg trives i Museumsskoven. PR-foto
Siden 1700-tallet har jysk kvæg haft betydning i dansk landbrug, hvor man drev store studedrifter ned ad Hærvejen til det tyske marked. Nu kommer der to jyske stude på græs ved museet i Give.
Annonce

GIVE: Det jyske kvæg var ved at forsvinde omkring 1950, men det lykkedes forudseende landmænd, at bevare det jyske kvæg. Det har Museumsskoven nu glæde af. På grund af rydning i skoven, var der ikke køer på græs i 2019. Nu er der igen stude på vej.

Jysk kvæg laver godt kød på mager jord Landmand Eskild Lund Ladegård har en passion for de gamle husdyrracer og fortæller.

- Det Jyske kvæg er en race, der altid har gået på heden i Danmark. På den magre jord kan de både føde en kalv om året og alligevel opnå godt huld. Det passer perfekt til nutidens behov for naturpleje og mere klimavenligt oksekød.

Jysk kvæg forsvandt ud af det danske landbrug, da mælkeproduktion blev mere fordelagtig. Nu er det jyske kvæg tilbage og afgræsser de samme enge og overdrev, som deres forfædre og samtidig gendannes den oprindelige danske natur med planter, der i dag er blevet sjældne.

Når først planterne er der, kommer også insekter og fugle.

- Kødet fra Jysk kvæg er anderledes end andet oksekød og besynges i historieskrivningen som kød, der er særlig saftigt og mørt, siger Eskild Lund Ladegård

Annonce

Projektets tre ben

Naturplejeprojektet alle kan være med til Dyrene i skoven skal tilses hver dag. Det tager Museumsskovens kogræsserforening sig af. Det er Giveborgere, der kan lide på skift at gå en tur forbi museet og ud i skoven med hund eller barnevogn. Her tjekker de, at kreaturerne er i indhegningen, at der er strøm på hegnet og adgang til drikkevand.

Formand for Museumsskovens kogræsserforening, Arne Brock siger:

- Det er let at samle folk, der vil tilse dyrene, men der er plads til flere. Sammen med legepladsen skaber kreaturerne mere liv til området. Det tænker jeg er godt for hele Give.

- Det betyder meget for mig, at kogræsserforeningen fører tilsyn. Så kan jeg bruge mere af min tid på andet arbejde på gården i stedet for dagligt at brænde benzin af i en bil mellem Egtved og Give. Til gengæld vil jeg gerne bidrage til foreningens arrangementer med smagsprøver og gode historier om mit avlsarbejde og mit landbrug. Vi udvikler hele tiden for få vores landbrug til at spille sammen med naturen i stedet for at producere fødevarer på bekostning af naturen, siger Esben Lund Ladegård.

Vejle Kommune undersøger, hvordan naturen udvikler sig, når man lader kreaturer afgræsse en skov. Eskild Lund Ladegård producerer kød til salg, og Arne Brock kan i sin egenskab som formand for Museumsskovens kogræsserforening se, at det er helt i Museets ånd, at der græsser repræsentanter for en gammel husdyrrace i Museumsskoven.

Som medlem kan man købe kød, når der slagtes. Det kræver ikke viden om køer for at være med i foreningen og det koster ikke noget. Vil du høre mere så kontakt Britta Edelberg på tlf. 26293865/mail: Brittaedelberg@gmail.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Nyt fra Lægehuset i Give

Annonce