Annonce
Give Avis

I baklyset fra kommunalvalget 2021: Lokalpolitiske hængepartier på skole, trafik- og campingområdet

Motorvej, skolestruktur og Give Campingplads. Det er nogle af de lokalpolitiske temaer, der bør og skal løses i det nye kalenderår. Ikke mindst hvis de folkevalgte i byrådet skal følge op på deres flotte valgløfter. Foto: Jim Hoff
Op til kommunalvalget 2021 var der flere tunge lokalpolitiske emner på bordet. Især tre temaer må ikke få lov til at blive hængende i luften, fordi de alle har stor indflydelse på en lang række borgeres daglige livskvalitet: Firkløverskolens fremtid, den nye motorvej og Give Camping.

GIVE: Når vi forlader 2021 med et brag den 31. december klokken 23.59, er der mange ting, man gerne vil glemme ved 2021, hvor folk både verden rundt og lokalt kom på fornavn med trælse bekendtskaber som alfa, delta og omikron.

Vatpinde i hals og næse og nålestik i armen er heller næppe noget, man ser tilbage på med brede smil. Men det er bestemt ikke alt fra et på flere måder annus horribilis, der må og skal bogføres i den mentale glemmebog.

For midt mellem de to store coronabølger blev der afholdt kommunalvalg i november, og det er her, vi som engagerede borgere skal sørge for, at de notater, fysiske som mentale, vi gjorde os om valgløfter og lokalpolitiske hensigtserklæringer under de folkevalgtes kampagner og vælgermøder, bliver fulgt til dørs.

Annonce

Ikke mindst må holde det skarpe lys målrettet fokuseret på de tunge og vigtige temaer, som alle på en eller anden måde har og får betydning for borgeres hverdag - og livskvalitet på den lange bane.

Bortset fra den meget omtalte cykelstidebat, der her i spalterne har fået sit eget fokusområde, var der især tre temaer, der stak i øjnene, og som vi skal sørge for at holde de lokale politikere i byrådet inde i de høje huse ved Vejle Fjord op på.

Skolestrukturen i Give, Give Campingplads og den nye motorvej, der skal løbe fra Haderslev til Give.

"En kæmpefejl vi oprettede Firkløverskolen"!

Lad os starte med skolestrukturen i Give/Givskud og Grønbjerg-Langelund. Den krystalklare melding, som de to daværende borgmesterkandidater, Martin Sikær (S) og Jens Ejner Christensen (V), leverede ved den store "borgmester-battle" den 25. oktober på Diagonalkroen i Give var ikke til at tage fejl af.

Det er her, vi som engagerede borgere skal sørge for, at de notater, fysiske som mentale, vi gjorde os om valgløfter og lokalpolitiske hensigtserklæringer under de folkevalgtes kampagner og vælgermøder, bliver fulgt til dørs

Det er her, vi som engagerede borgere skal sørge for, at de notater, fysiske som mentale, vi gjorde os om valgløfter og lokalpolitiske hensigtserklæringer under de folkevalgtes kampagner og vælgermøder, bliver fulgt til dørs

Uddrag fra klummen

I påhør af både den skrivende presse samt de godt og vel 100 fremmødte borgere erklærede såvel Sikær som den dengang siddende og senere genvalgte borgmester, at det var en kæmpefejl, da kommunen i 2012 lagde de fire fysiske skolematrikler i Give med Ikærskolen og Søndermarkskolen sammen med skolen i Givskud og Elkjærskolen og gav de fire skoler fælles ledelse.

Firkløverskolen, der dengang blev kommunens største skole med  834 elever, blev det nye navn, og baggrunden for på politisk grundlag at fusionere sig til så stor en skolemastodont skyldtes en svækkelse i Vejle Kommunes økonomisk. Der blev ikke talt ret meget om pædagogiske gevinster dengang; i hvert fald ikke af folk med forstand på netop dette område.

Annonce

Besparelsesmanøvren Firkløverskolen har mistet 209 elever siden 2012

I dag rummer Firkløverskolen 625 elever, og at man samlet set har mistet lidt over 200 elever, omkring 20 procent eller hver fjerde elev, må være tankevækkende. Ikke mindst i Givskud og på Elkjærskolen, hvor sidstnævnte i den grad har blødt elever de sidste år. 131 elever stemplede ind da den nybyggede skole startede i 2003, og da statistikker og beregninger viser, at man kan nå ned på 40 elever, ser det sort ud for kommunens mest moderne skoler.

Såvel i Grønbjerg/Langelund som i Givskud har borgerne flere gange kaldt på at "få selvstændigheden tilbage", og at man kan blive en skole med lokal ledelse og en stærk lokal identitet, som et middel til at genviden et stærkere elevtal.

Hvem i det nyvalgte byråd har modet og de brede skuldre til at få prikket hul på denne her vigtige sag? Borgmesteren og oppositionslederen har jo spillet bolden ind på banen, så nu skal kampen egentlig bare fløjtes i gang.

Annonce

Skulle vi nu ikke få afgjort sagen om Give Campingplads?

Lad os blive ved billedsproget fra sportens verden, for her kan man vist roligt konstatere, at "kampen om Give Campingplads" er gået i både forlænget spilletid og en uendelig lang  straffesparkskonkurrence.

Skåret helt ind til benet: Skal Vejle Kommune drive campingplads i Give, eller skal man sælge den velfungerede campingplads til det driftige værts- og forpagterpar, Lene og Jesper Gosvig? Lene gik allerede ind som forpagter i 2016 med sin bror Peter, men han gik ud af partner skabet i 2019, hvor han købte Jelling Campingplads. Lenes mand, Jesper, trådte til, og parret har nu med stor succes (på trods af coronaudfordringerne) stået for campingpladsen og cafeteriet siden 2019.

Tilbage i 2019 udtalte parret:

- Vi har syv år tilbage af vores forpagtning, og det er det, vi må forholde os til. Vi ved ikke hvad kommunen har tænkt sig med hensyn til salg af campingpladsen. Der er kommet en ny lokalplan  for området, hvor en ny vej går gennem en del af campingpladsen op til en ny udstykning mellem stadion og Skovparken. Der arbejdes på at flytte fodbold og tennis op til Søndermarken (kræver også en ny lokalplan, red.) i et stort fælles idrætscenter. Men så længe, der ikke er noget konkret på bordet, kan vi ikke forholde os til andet, end at vi har syv års forpagtning, vi skal operere ud fra.

Annonce

En kabale med mange kort på bordet

Parret ville/vil ikke udelukke, at hvis der kommer et rigtigt købstilbud fra kommunen, hvor der også gives mulighed for at udvide campingpladsen, at man vil kigge konstruktivt på sagen. Der er nu fire år tilbage af forpagtningen, og ikke mindst Torben Elsig (Radikale), stod op til KV 21 klart på mål for, at der i ordentlighedens navn må træffes en afgørelse, så Lene og Jesper på campingpladsen ved, hvilken vej vinden blæser. Har byen råd til, at man lukker ned for campingpladsen? Er det byrådet vil?

Her har lokalvalgte Gerda Jørgensen (V), der er formand for Teknisk Udvalg, gjort klart, at hun klart mener, at campingpladsen fortsat skal spille den centrale rolle, man ønsker i byen.

- Den tiltrækker turister og dermed folk til det lokale handelsliv, og den vil forhåbentlig fortsat fungere som samlingssted for lokalbefolkningen.

For at kabalen kan gå op, skal GISK være sikre på, at jorden på det gamle Teglværk på Sdr. Ringvej kan frikøbes til fodbold (kræver meget hurtigt en lokalplan for området). Sker dette, kan kommunen (hvis man ellers kan beslutte sig politisk) gå konkret ind og tilbyde Lene og Jesper et købstilbud med tilhørende ekstra jord. Lyder det ikke fornuftigt alt sammen?  Så hvad er det nu lige, vi venter på?

Annonce

Fremtidens motorvej ramt af masser af bump på den lokale vejføring

Det sidste tema er omgærdet af en lidt længere tidshorisont, og handler om motorvejen mellem Give og Haderslev. Den skal efter planen påbegyndes i 2006, men allerede nu er de første to store kaster i projektet dukket op.

Det drejer sig om den manglende fra- og tilkørsel ved Give Syd og Vejdirektoratets plan om, at motorvejsbroen, der via Ll. Donneruplundvej forbinder Vejlevej med Donneruplundvej, skal fjernes, når den nye motorvej skal bygges i 2026. Det efterlader en gruppe lokale borgere på og omkring Ll. Donneruplundvej i dyb frustration.

Den manglende til- og frakørsel vækker dyb forundring i lokalsamfundet, ikke mindst set i lyset af, at Vejle Kommune netop nu er ved at etablere parceller til erhvervsjord i Give Syd.

Her der koblet både lokalpolitikere på, i skikkelse af Gerda Jørgensen, (V) samt folketingspolitikerne Christian Melson (V) og Hans Kristian Skibby (DF). Der er blevet stillet en række skarpe spørgsmål til Transportminister Benny Engelbrecht, der egentlig ikke forholdt sig til de stillede spørgsmål. Han nøjedes i stedet med at henvise til sit første svar, hvor han altså slår fast, at problemstillingerne kan drøftes af partierne bag infrastrukturplanen.

Så også her er der masser af vind- og vandfast arbejdstøj, som lokalpolitikerne skal trække over hovedet, hvis der skal følges op på kampberedte udsagn og tilkendegivelser før KV 21.

Annonce
Give Avis

Købt eller solgt? Hvordan står det til med det almene boligbyggeri på Torvet i Give?

Annonce
Give Avis

Helt surrealistisk: Give Fremad har mistet 17 spillere i vinterpausen

Annonce
Give Avis

Når musikken healer: Christine og Perry sender deres kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Byggeboom i Give, men vi har også Danmarks formentlig ældste byggesag

Give Avis

8000 kvadratmeter cannabisfabrik skulle have stået klar ved årsskiftet: Derfor er byggeriet forsinket

Give Avis

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Give Avis

Kælkebakker og badeland? Hvad sker der på Givegård-grunden?

Give Avis

Overdrevne skriverier om uro i Haveselskabet

Give Avis

Morell-scoop i bokseklubben: Professionel IBF-champ er udviklingstræner for GAKs talenter

Egtved Posten

Nissen med den gule fører-hue vandt fotokonkurrencen

Give Avis

Et elsket, gavmildt og kærligt menneske: Mindeord over Inger Eskelund Mølgaard

Give Avis

To skinkesøm, stadionplatte og en indianer med rygsæk: Er der et comeback på vej til pølsevognenBøgetorvet?

Give Avis

Gameplan 2022/23: Håndboldklubben har 10 stamspillere på plads til næste sæson

Give Avis

Efter rekordåret 2021: Give Vandværk ser ind i eksplosiv vækst i 2022

Annonce