GIVE: Traditionen tro sker der ting og sager på Give-Egnens Museum i måneden op til jul. I år er der desværre så hoppet en rigtig træls drillenisse ind på scenen i skikkelse af Covid-19, og det betyder, at nok fejrer man julen på museet, men det er med lidt andre arbejdsbetingelser for både personale og gæster.
Men det bliver det nu ikke nødvendigvis kedeligere af, for museumsfolkene står bogstaveligt talt klar med en perlerække af fine tiltag og aktiviteter, der nok skal bringe julestemningen frem.
De gode museumsfolk kan dog ikke klare det hele selv, for de har brug for hjælp til at pynte juletræet på muset.
Pynt juletræer med hjerteperleplader
Helt konkret handler det om, at man skal bruge en masse hjerteperleplader for at pynte juletræet i museets forhal. Her skal vi hilde fra museumsleder Hanne Thomsen og sige, at alle er velkommen til at være med og bidrage til julestemningen.
- Man kan selv hænge hjerterne på træet, eller man kan sende dem til os. Vi glæder os til at se alle jeres smukke julehjerter, siger Hanne Thomsen.
Hun kan også fortælle, at der naturligvis er pyntet til jul på Give-Egnens Museum, men at der grundet corona-forholdsreglerne vil være mindre og færre aktiviteter inden døre, end der plejer at være. Derudover skal det også understreges, at museet ingen servering har i denne ombæring.
På skattejagt i nissernes fodspor
I en tid, hvor vi alle går og gemmer os for coronaen, kunne det være en befriende og julehyggelig sag at skulle ud og lede efter nisser - og netop den aktivitet står på plakaten på museet op til jul.
- Som noget nyt har museet i år en udendørs skattejagt, hvor man kan gå på jagt efter nissernes spor og løse gåden alt imens man introduceres til nissernes verden og deres plads i den gamle danske folketro, fortæller Hanne Thomsen.
På museet får man udleveret et skattekort, som vil føre nissejægerne rundt i området omkring museet: urtehaven, hønsehuset, æblelunden, hybenbuskene og skoven.
Skattejægerne følger nissesporene, og når man har fundet alle sporene efter nisser, kan man gå ind på museet og få en belønning, som nisserne har efterladt, for at sikre sig, at man ikke bare leder videre.
Peter og hedebondens jul, naturligvis
Indenfor på museet kan man stifte bekendtskab med juletræets og højtidens historie, ligesom der er pyntet til jul i hedebondens gård, hvor man kan opleve julen på landet med alle traditionerne, overtroen og juleforberedelserne. I købmandsbutikken er der ligeledes pyntet til jul og gjort klar til juleindkøb.
En af klassikerne på museet er naturligvis også på programmet i år, for i adventsweekenderne den 5-6.12, 12-13.12 og 19-20.12 er der oplæsning af Peters jul i ’julestuen’. Hvilke tidspunkter oplæsningerne foregår, kan man se på www.gem.dk.
Den første adventsweekend er der åbent som normalt mellem kl. 14.00 og 17.00, men den 5.-6.12., 12-13.12 og den 19-20.12 er der åbent allerede fra kl. 11.00 og indtil kl. 17.00.
Mellem jul og nytår og efter nytår er det igen de almindelige åbningstider, der gælder. Se mere på www.gem.dk