Annonce
Give Avis

Kæmpeopgave at starte fodbolden op igen

Elin Søbye er klar med håndsprit til U16-drengene efterhånden som de dukker op på banen. Her er det Andreas der modtager den spirituelle velsignelse - og så er der bold. Foto: Jim Hoff
Rigspolitiet har sammen i samhørighed med sundhedsmyndighederne givet grønt lys for at landets klubber igen må starte op med både ungdoms- og seniorfodbold. Det er mange glade for, men det er også en meget stor og omsiggribende opgave for klubberne at løfte.
Annonce

GIVSKUD/GADBJERG: Vi har hørt fra både butikker, skoler/institutioner og supermarkeder, hvor kompliceret det kan være at manøvrere i de strikse coronaregler.

Det sang kan man nu synge med på i allerhøjeste toneleje i de lokale fodboldklubber, som i forbindelse med genåbningsfase 2 har fået starttilladelse omend i noget restriktiv form.

- Det er glædeligt, at vi igen må tilbyde vores spillere lige fra ungdom til senior at komme her i klubben igen for at spille fodbold. Kommunen gav mandag grønt lys til at vi igen må bruge vores anlæg til fodbold efter at sundhedsmyndighederne og Rigspolitiet også har givet grønt lys for fælles fodboldtræning - selvfølgelig under nye strikse retningslinjer, der er nøje tilpasset coronasituationen, fortæller Elin Søbye fra FC GOG Fodbold.

Klubben, trænerne, spillerne og forældrene skal med andre ord midt i glæden over at fodbolden igen ruller også acceptere, at det bliver fodbold på noget anderledes vilkår, end dem man kendte til før coronakrisen.

- Der er i forbindelse med genåbningen af fodboldtræningen kommet en lang række retningslinjer fra DBU og Vejle Kommune, som vi som klub skal agere efter. Vi har som klub løbende orienteret både forældre, trænere og spillerne om disse retningslinjer, og det vil vi blive ved med, for vi forventer, at der løbende vil komme ny lovgivning på området, ligesom vi jo som klub og trænere også selv hele tiden høster nye erfaringer og bliver klogere på tingene, siger Elin Søbye.

Vi påtager os som klub gerne det her store ansvar. Men vi er også meget opmærksomme på, at vi holder vores sti ren. Det er jo når alt kommer til alt den enkelte spiller, og deres forældres, ansvar at følge reglerne - naturligvis med vores guidning

Elin Søbye, FC GOG Fodbold

Annonce

Ikke fodbold som vi kender det

Det var klubbens U16-drenge, der mandag fik æren at at være de første, der startede op med den fælles træning. Og den første gang er som bekendt alktid svært, og det var da også lidt af en lakmusoprøve for såvel spillerne som trænerne at skulle manøvrere i det nye minefelt af strenge retningslinjer

Retningslinjer som ud over alt det praktiske omkring antal på banen, forsamlingsforbud, antal spillere på banen osv., også er inde og pille gevaldigt ved selve fodboldspillets karakteristika og sjæl.

- Det er ikke fodbold, som vi kender det. Der skal holdes afstand på 1 meter, og 2 meter, hvis man sveder. Der må ikke heades til bolden, der må ikke tackles, ligesom spillerne heller ikke må gå ind i nærkampe, hvilket jo betyder, at der ikke må spilles kamp - så jo, det er meget anderledes. Det betyder så, at der er lagt op til, at trænerne har meget mere fokus på den tekniske træning med massevis af boldberøringer og skud på mål, siger Elin Søbye.

DBU har i den forbindelse produceret en lang række videoer, hvor trænerne kan hente inspiration til øvelser, der er tilpasset de nye forhold. Dem kan trænere landet over frit bruge, og der er lavet videoer til alle aldersgrupper, så alle trænere kan blive inspireret.

Annonce

Hjælp fra coronaansvarlige

Udover at indføre nye vaner og træningsøvelser rent fodboldmæssigt skal trænerne og klubberne også qua deres ansvar som klub være behjælpelige, at spillerne overholder de mere almentgældende regler som at holde afstand, afspritning af hænder, undgå at forsamle sig i større grupper efter træningerne og overholde de af klubben udstukne regler for ankomst til træning og afgang fra samme.

- Det er altså en meget stor opgave for en træner at stå med, og derfor vil vi her i klubben finde såkaldte "corona-ansvarlige" til de respektive træningsgrupper. Det kan være en forælder, der holder opsyn med, at tingene foregår efter retningslinjerne. Det kan vi ikke forvente, at træneren hele tiden kan have øje for, da der jo også er andre opgaver, han/hun skal løse.

- Som udgangspunkt er det også træneren, der efter træningen skal vaske bolde og kegler, men her kunne vi da godt forestille os, at en forælder gik ind og tog den opgave, mens træneren så fik afviklet slutningen af træningen på bedste vis, siger Elin Søbye.

U16-holdets træner Nikolaj Fejrskov glæder sig over, at drengene igen er på banen. Også selv om det er lidt bøvlet med opdeling og massevis af ikke-normale retningslinjer. Foto: Jim Hoff
Annonce

Omtanke er kodeordet

Denne ugen og næste uge vil de forskellige hold i klubben lige så stille komme i gang med træningen. Der vil blive arbejdet både med de logistiske tiltag, selve træningsdelens struktur og opdelingen af spillergrupper.

- Vi påtager os som klub gerne det her store ansvar. Men vi er også meget opmærksomme på, at vi holder vores sti ren. Det er jo når alt kommer til alt den enkelte spiller, og deres forældres, ansvar at følge reglerne - naturligvis med vores guidning, siger Elin Søbye og tilføjer:

- Hvis vi oplever, at der er for mange overtrædelser af reglerne, vil vi tildele den eller de respektive spillere en tænkepause - vi vil jo helst ikke have besøg af de politipatruljevogne, der tit kører gennem byen, fordi vi ikke overholder retningslinjerne, konstaterer Elin Søbye både med et smil og et sigende overlærerindeblik.

Omtanke er med andre ord kodeordet her, ligesom det har været det i det danske samfund de sidste to måneder. Og den klarer de nok også ude på fodboldbanerne.

OPDATERING: Interviewet med Elin Søbye blev lavet tirsdag, og så offentliggjorde Kulturministeriet og DIF onsdag aften nye retningslinjer, når det kommer til udendørs idræts- og foreningsliv.

Det betyder, at afstanden på to meter mellem landets fodboldspillere ikke længere er nødvendig under selve træningen.

Derudover frarådes det ikke længere at heade og bruge hænderne ved indkast, men anbefales nu at begrænse brugen. Alt sammen under forudsætning af, at alle øvrige retningslinjer fra sundhedsmyndighederne overholdes

Så er der sprittet af - og opvarmningen kan begynde på kunstgræsbanen i Givskud. Foto: Jim Hoff
Knægtene var tydeligvis glade for at være tilbage på fodboldbanen. Og der var flot fremmøde til træningen denne onsdag aften med knap 20 spillere på græs. Selvfølgelig delt op i to hold på hver deres banehalvdel. Foto: Jim Hoff
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Dimissionsfest under Guds himmel

Give Avis

Thyregod Badeland åbner den 15. juni

Give Avis

Sådan åbner hallerne i Give

Annonce