Annonce
Give Avis

Klumme: Så faldt der lige en appelsin ned i turbanen på Firkløverskolen

Unge mennesker fra Søndermarkskolen i fuldt løb til skolernes motionsdag. Med en placering op af det kommende samlede idrætsstorcenter får skolen en fantastisk mulighed for at lave en stærk og positiv idrætskultur i og omkring skolen, Arkivfoto: Jim Hoff
Der har med etableringen af det nye fælles idrætscenter ved Søndermarkshallen åbenbaret sig en enestående mulighed for Søndermarkskolen.
Annonce

GIVE: Det er en kæmpestor julegave, der i disse uger og måneder lige så stille drysser ned i skødet på Firkløverskolens Søndermarksafdeling, fremover blot benævnt Søndermarkskolen.

Skolekonstruktionen Firkløverskolen så dagens lys i i oktober 2012 og består rent fysisk af de fire matrikler Givskud Skole, Elkjærskolen, Ikærskolen og Søndermarkskolen.

Mutation opstod på et politisk grundlag og skyldtes en svækkelse i Vejle Kommunes økonomiske genetik, og så ikke mere om den sag herfra. Tilbage til julegaven til Søndermarkskolen.

Først lige en varedeklaration på, hvad skolen er for en størrelse. Skolen er en overbygningsskole medlever fra 7. til og med 9. klasse. Eleverne kommer fra Give, Givskud og Elkjærskolen.

Der er altså tale om en institution med en udpræget ungdomskultur med en flok unge mennesker, der er i en for karakteren ganske afgørende fase i deres livsudvikling. Identitetsdannelse er kodeordet, og det er nu vi kommer tæt på det der med julegaven og appelsinen i turbanen.

Annonce

Et sandt idrætsmekka

Som læsere af denne avis vil vide, så har man påbegyndt arbejdet med et samlet idrætscenter for foreningslivet i Give. Lige nu anlægges der en lækker kunstgræsbane og en utroligt spændende goalstation ved Søndermarkskolen/hallen.

Senere skal der  bygges en ny topmoderne multihal med fitnesscenter, moderne springfaciliteter  osv. Derudover er der planlagt baner til padel-tennis, og hvem ved, måske også tennisklubben rykker om til det nye center med deres baner.

Med andre ord: Skolen kommer til at ligge i et sandt idrætsmekka af muligheder, og her bør man som institution slikke sig om munden ved tanken om alle de fremragende muligheder, man her får hældt direkte ned i den pædagogiske og faglige værktøjskasse.

Annonce

Bøger og bevægelse, ja tak

Her vender vi tilbage til tesen om en elevgruppe, der er i en stærk identitetsdannende fase, som er i en fase, hvor fællesskaber og samvær er bærende elementer i de unge menneskers selvforståelse og positive udvikling.

Elementer der allesammen tilbydes og fordres i idrættens verden. Og her tilbydes også store muligheder for individuel udfoldelse og for at vokse på andre præmisser end lige netop bøgernes verden.

Og begge dele, bøger og bevægelse, gør hinanden godt og er med til at skabe hele, velfungerende unge mennesker, der både kan agere i et fællesskab og individuelt, samtidig med at man nyder godt af idrættens positivt opdragende effekter.

Hvis man som institution ifører sig en ambition om, at Søndermarkskolen med de oplagte muligheder, der er på vej, skal have en stærk idrætsidentitet uden at gå på kompromis med de eksisterende faglige og pædagogiske målsætninger, så står man med en fantastisk mulighed for at udvikle en stærk og positiv identitet, som vil kunne danne bunden for en både sprudlende og kompetent ungdomskultur, der bliver værd at skrive hjem om.

Annonce

Inddrag det lokale foreningsliv

At stille krav til unge mennesker, og naturligvis også de lærere man ansætter plus ledelsen, om at de skal være en del af en positiv og klar italesat kultur, vil være både befordrende og motiverende.

Det ser vi på landets efterskoler, der excellerer i idræt, musik, teater osv. Her fungerer det, her skaber det en fælles identitet, og det kan man selvfølgelig også overføre til en folkeskole.

Det lokale foreningsliv skal inddrages, lige efter bogen i forhold til folkeskolens lovsæt, og gerne deltage som gæsteundervisere i de i området eksisterende idrætsgrene. I dette samspil mellem skole og foreningsliv ligger der et kæmpe vækstpotentiale, som kan komme såvel skole som foreningsliv til gode.

Så derfor: Julegaven ligger lige der under træet. Nu skal den bare pakkes ud!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Træning på nettet: FrokostFit med Bo

Annonce