Annonce
Give Avis

Længe leve den finurlige fortælling

Give-Egnens museum har været skueplads for mange optrin og events gennem tiden. Her er det gæve dragoner, der udkæmper et slag på marken ved museet. Som læserskribenten skriver, handler det om levendegørelse af historien. Foto: Jim Hoff
Annonce

GIVE: Det var i året 1989. Vores gamle realklasseårgang 1964 skulle for første gang alle mødes igen. Dagen startede med et besøg i en kælder under Ikærskolen i Give. Der havde en af lærerne, Falk Mikkelsen, 4 år forinden startet et museum. Jeg fulgtes med en veninde. Så iført shorts og hippieagtig selvtillid traskede skolelæreren og pædagogen op på det nye museum for at møde resten af den gamle klasse. Men mødes på et museum! Lidt kedeligt, ikke.

Vi to havde i hvert fald ikke de store forventninger. Så det kom som et chok: Jeg blev fuldstændig fanget ind. Af hvad dog? En simpel kurv med tørv, og nogle billeder af tørvegravere i Vorslunde mose. Tiden i scenariet var slutningen af 2. verdenskrig. Hvad skete der? Øjnene på de mennesker, der dengang arbejdede i mosen, så lige ind i mig, ind i min tid.

Hvordan bliver et museum befriet for snerten af kirkegård for ophobede genstande? Det gør det, hvis nogen evner at tænke genstandene ind overraskende sammenhænge, som rækker langt ud over blot at være nedslag i en historisk tidslinie. Sammenstillinger, som giver dem liv og nærvær for beskueren. Det kræver helt særlige evner. Disse evner havde museets stifter og mangeårige leder, Falk Mikkelsen.

Og konceptet er fortsat Give Egnens Museums helt unikke kendemærke.

Her et eksempel, som jeg aldrig glemmer: I år 2003 havde Falk lavet en udstilling med titlen ” Van Gogh og Give”. En modig titel. Men den holdt. Han havde været på van Gogh museet i Amsterdam og var faldet over maleriet ” Kartoffelspiserne”, en titel som jo passede perfekt på Give (hede)egnens fortid, hvor man stort set levede af at dyrke kartofler. Hjemme igen gik Falk i gang med at indramme plakater af van Gogh-malerier.

Disse blev placeret - dengang nyt og overraskende - med temamæssigt tilsvarende malerier af en lokal kunstner, den spektakulære Evald Sørensen. Plakat og maleri understøttedes dertil af tableauer af genstande fra arkivet og også fra Evald Sørensens bo. Fx var Van Goghs soveværelse her trådt ud af sit maleri og var blevet levende i et stort tableau. Den seng, som fik æren af være hovedperson her, var tydeligvis helt paf af stolthed!

Falk Mikkelsen havde set en enhed mellem de to kunstneres liv og længsel. Og her udfoldede det sig så i udstillingen som den smukkeste samtale mellem Vincent og Evald (De må være kommet på fornavn i den anledning, den store fremmede og den lille hjemlige kunstner. ) Jeg så udstillingen flere gange og endte hver gang dybt berørt. Mere end på mit besøg på Van Gogh-muset i Amsterdam. Aldrig noget sted må ensomme van Gogh have følt sig så velkommen som netop her på GEM. Han var blevet del af et fællesskab, han var ligesom kommet hjem.

I 2003 -2004, havde jeg den store glæde gennem et år at samarbejde med, ja nærmest flytte ind på GEM. De var i forbindelse med ”Kære Niels”, et teaterstykke om lokalhelten Niels Kjeldsen med mange medvirkende, inklusive soldater fra Niels Kjeldsensen-eskadronen i Holstebro. Projektet inddrog store dele af museets udendørsarealer, som udgjorde valpladsen for drabet på Niels Kjeldsen. Hele museets indendørsareal fungerede som scene for hvad der skete efter NK’s død, såvel lokalt som på landsplan efter krigen 1864.

Det var en stor gave at få lov at skabe og virkeliggøre den fortælling lige her. En gave, som i høj grad også bekræftede ovennævnte beskrivelse af museets unikke tilgang til sit virke. Dertil stor rummelighed. GEM taler – unanset hvilken historisk periode der er på programmet - ind hjertet på nutiden.

Ikke mindst vigtigt har GEM lavet utallige succésfulde arrangementer for børn og unge i hele dets levetid indtil nu. Og dette bliver fremover endnu mere aktuelt. Vi befinder os i en stadig mere egocentreret verden, hvor det er vigtigt at børn og unge har muligheden for at besøge et sted, hvor de kan give slip på sig selv og føle sig som del af en finurlig fortælling og et større fællesskab.

Husk det, tak!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Flot opbakning til Walk-a-Fun-Thon

Annonce