Annonce
Give Avis

Livsstilsændring via den sunde arbejdsplads

Så skal der arbejdes i stærkt trav: Fra venstre er det Marie Rud, Stine Mathiesen, Janni Morel, Pia Hansen, Anne Mette Dyg og Lars Ulrik Pedersen. Foto Jim Hoff
Thyregod - I 2016 iværksatte en række medarbejdere på plejecenter Sandbjerg i Thyregod en såkaldt Arbejdsmiljøsundhedskreds (AMSK). Her var temaet arbejdsmiljø og ergonomi, og AMSK-gruppen var repræsenteret af 2 medarbejdere fra hver boenhed på Sandbjerg samt en tillidsrepræsentant, en medarbejderrepræsentant og en tillidsrepræsentant.

Det var et forum, hvor medarbejderne kunne stille med forslag og gode ideer til arbejdsmiljøet, og AMSK-tiltaget blev så stor en succes, at man ønskede at fortsætte med konceptet også i 2017.

Den gode, stærke arbejdsplads

Det syntes centerleder Marie Rud Sørensen var en rigtig god idé, og ledelsen gik derfor aktivt ind i projektet, der med indgangen til 2017 fik en ny overskrift: "Projekt Den Gode Stærke Arbejdsplads".

-Vi holdt nogle møder sammen og fandt frem til, at det kunne være en god idé at lave nogle sundhedsfremmende tiltag her på arbejdspladsen. Vi er jo på en arbejdsplads, hvor risikoen for at få skader er pænt til stede især omkring forflytninger (det hed løft i gamle dage, red.), så vi blev enige om at sætte fokus på at give vores medarbejdere mulighed for at komme i bedre form, at de kunne tabe sig, og at de fik styrket kroppen, fortæller Marie Rud Sørensen.
Annonce

Professionel guidning af sundhedskonsulent

AMSK-gruppen allierede sig med sundhedskonsulent og fysioterapeut Lars Ulrik Pedersen fra sundhedsafdelingen i Vejle Kommune for at få sat tiltaget i professionelle rammer med en overordnet styring og en fagligt funderet plan for forløbet, der kører over 8 uger.

- Jeg startede den 24.1. med at fortælle de ansatte om projektet, og dagen efter tog jeg en 1:1 samtale med de medarbejdere, der har tilmeldt sig forløbet. Vi foretog her en detaljeret indvejning, hvor vi fandt frem til hver enkelt persons vægt, fedtprocent, lungekapacitet, knogle/muskelstyrke og body age. Her fremgik det, at nogle faktisk var pensionsmodne, mens andre var noget yngre end dåbsattesten viste, fortæller Lars Ulrik med glimt i øjet.
Annonce

Hæder og penge til vinderen

Efterfølgende tog deltagerne en styrketest, hvor resultatet vil blive holdt op mod en ny styrketest, som medarbejderne skal igennem i uge 11. Her måles effekten af de tiltag, der er sat i værk gennem forløbets 8 uger via en ny indvejning og som sagt en afsluttende styrketest.

-Den person der kan fremvise den største procentvise forbedring vinder puljen på godt 800 kroner, som de 27 deltagere smed penge i ved den første indvejning. Og mon ikke også der vil være en vandrepokal til både den individuelle vinder og vinderen af holdkonkurrencen. Det er med til at give forløbet et skær af konkurrence, men det skaber også noget holdånd, hvor vi i et forpligtende fællesskab holder hinanden op på de interne aftaler på en sjov og god måde, siger Marie Rud.

Forløbet har også tilknyttet en diætist, der har været på Sandbjerg for at fortælle deltagerne om, hvad der skal til rent kostmæssigt for at tabe sig. Man har også tilbudt rygestopstilbud til de medarbejdere, der ryger, og her har 6 medarbejdere takket ja til at kvitte smøgerne.
Annonce

Smart training på arbejdspladsen

Efter de indledende samtaler og tests har Lars Ulrik udarbejdet individuelle træningsprogrammer til hver deltager, og derudover har han indført begrebet smart training.

-Det går ganske enkelt ud på, at man bruger sit arbejdsmiljø aktivt i sin træning. Her kan det eksempelvis være, at man lige snupper nogle armstrækninger op ad sengegavlen, man kan lave armhævninger i liften osv. Der er masser af muligheder, og man kan ligeså godt udnytte dem, når tiden er til det. Når først man er i gang er det både sjovt om motiverende - og ikke mindst sundt, påpeger Lars Ulrik.
Annonce

Speed walking giver ro i rækkerne

Han har også fået iværksat at deltagerne kommer ud og gå intervalgang flere gange om ugen - ja, helst hver dag. Her har man lavet en decideret intervalbane, hvor en række lygtepæle med start ved Sandbjerg er markeret med skilte, der viser, hvornår man skal slentre, og hvornår man skal gå med allerhøjeste hastighed (speed walking).

-Ruten er i alt 1,6 km. lang, og her arbejder vi i 12 minutter med både lav og høj puls. Pulsen bliver faktisk så høj, at deltagerne slet ikke har luft til at snakke, forklarer Lars Ulrik. Og det er da egentlig lidt af en præstation at få 27 kvinder på gåtur til at tie stille på én gang, sagt i al stilfærdig munterhed.
Annonce

Ledelsen helhjertet med i projektet

Ledelsen på Sandbjerg (læs: Marie Rud) er gået både helhjertet og inspireret ind i sundhedsprojektet, og det er ifølge Lars Ulrik en vigtig brik i forhold til, at projektet kan blive en succes.

- Når man laver en kulturforandrende indsats som denne her, er det utroligt vigtigt, at lederen bakker op og understøtter personalet 100 %. Sådan er det her på stedet, hvor man bl.a. har givet personalet et gratis kvarter af arbejdstiden til intervalgang. Det handler også om, at man er med til at stille forventningspresset på det rigtige niveau. Det handler om, at man i fællesskab er enige om, at man tager små, overskuelige frivillige skridt - og her har ledelse og medarbejdere fundet hinanden i et godt fællesskab, lyder det anerkendende fra Lars Ulrik, der løbende står til rådighed for deltagerne med guidning og inspiration.
Annonce

Ikke en kur, en livsstilsændring

Der er på ingen måde tale om, at medarbejderne er sat på kur. Der er tale om et tilbud om at hjælpe folk til en livsstilsændring og via oplysning og vidensformidling at give de ansatte nogle værktøjer til at træffe nogle sunde valg i hverdagen både mht. kost, træning og arbejdsmiljø. Man skal så også lige huske på, at Ikke blot forbedrer man medarbejdernes sundhedstilstand; beboerne på Sandbjerg nyder også godt af et sundt og stærkt personale, så det er en rigtig win-win situation for alle.
Annonce

Medarbejderne er vilde med konceptet.

-Det er en fornøjelse at komme på arbejde. Vi bakker hinanden godt op, vi prikker lidt til hinanden, vi griner sammen, og i det hele taget er det her meget motiverende. Vi har lavet en Facebookgruppe, hvor vi deler vores små succeser, praler lidt af vores præstationer - og sunde kager, og hvor Lars Ulrik lægger små træningsvideoer ind til inspiration osv. Det fungerer fint, og der er ingen tvivl om, at vi alle har lyst til at fortsætte med denne her livsstilsændring også efter, at de 8 uger er gået, lyder det på deltagernes vegne fra bl.a. Pia Hansen og Stine Mathiesen.

Marie Rud vil i øvrigt opfordre byens beboere - og også meget gerne skolens elever - til at kigge op på Sandbjerg og tage med ud på en tur på intervalbanen. Men man skal stå tidligt op for at give Sandbjergfighterne baghjul, vil vi gerne advare om på forhånd!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Covid-19: Lokale testmuligheder

Give Avis

Pænt gang i nybyggeriet i Give

Give Avis

Nyt fra Give-Egnens Museum

Annonce