Annonce
Give Avis

Lokale byrådsmedlemmer siger nej tak til vindmøller øst for Blåhøj

Ikast-Brande Kommune påtænker at give lov til opstilling af tre vindmøller i Blåhøj Øst i området omkring Buelundvej i Rævlinge Mose. Den plan er de to lokale politikere Gerda Jørgensen og Karl Erik Lund ikke vilde med. De foreslår i stedet at lave området til naturpark. Foto: Jim Hoff
Gerda Jørgensen (V) og Karl Erik Lund (DF) opponerer kraftigt imod de nye vindmølleplaner øst for Blåhøj. Man bør i stedet satse på at udvikle de kulstofrige lavbundsjorde til en naturpark i stil med Lille Vildmose, mener de.

GIVE-EGNEN: Ikast-Brande Kommune har modtaget en ansøgning om tilladelse til opstilling af tre vindmøller på et areal ca. 2 km øst for Blåhøj. Det er Eurowind og HOFOR (Hovedstadens Forsyningsselskab), der vil opstille de tre vindmøller med en totalhøjde på op til 167,5 meter lige på grænsen til Vejle Kommune.

De nærmeste større bysamfund er Blåhøj, Brande og Give, som ligger henholdsvis ca. 2 km vest, ca. syv km nordvest og ca. ni km sydøst for lokalplanområdet. Derudover vil mindre landsbysamfund som Vorslunde, Øgelund og Hedegård også ligge indenfor vindmøllernes 'belastningsområde'.

Annonce

Unikt område der binder massevis af CO2

Projektet har skabt stort røre og utryghed i de berørte områder, hvor flere beboere og lokalpolitikere har været på barrikaderne. Og modstanderne mod Blåhøj Øst-projektet får nu medhold fra de to lokale politikere fra Give, Gerda Jørgensen (V) og Karl Erik Lund (DF).

- Området øst for Blåhøj er helt unikt i naturmæssig forstand. Området er for det første kendetegnet ved smuk uberørt natur med et rigt plante- og dyreliv med eksempelvis 8 ynglende tranepar. Dernæst er området med de mange moser som eksempelvis Rævlinge Mose helt unikt fordi der indeholder en masse kulstofrigt landbrugsjord. Og den jordtype er kendetegnet ved sin fantastiske evne til at binde CO2 - og er dermed godt for miljøet og vigtig i forhold til at nå de klimamål, som Danmark har sat sig, fortæller Karl Erik Lund og Gerda Jørgensen.

De mener derfor, at området ikke bør belastes med vindmøller, og de to lokalpolitikere foreslår derimod, at man skulle overveje at udlægge området som fredet naturpark i stil med Lille Vildmose.

- Hvis vi slår relevante jorddele i Ikast-Brande Kommune sammen med jorden i Vejle Kommune i sådan et projekt, vil moseområderne i Karstoft Ådal på 600 hektar sammenlagt årligt kunne binde 35.000 tons CO2. Det er jo helt unikt, og samtidig vil sådan et område kunne tilbyde folk en flot naturoplevelse i uberørt natur. Og den model vil vi gerne slå et slag for, siger Karl Erik Lund, der sidder som formand for Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune.

Annonce

Vejle siger nej tak

Hans kollega Gerda Jørgensen er formand i Teknikudvalget i Vejle Kommune, og hun kan berette om et flertal i Vejle byråd mod vindmølleprojektet i Blåhøj Øst.


Lige i det her tilfælde svarer det efter min mening til, at man pludselig sætter vindmøller op midt i området ved Syvårssøerne. Og det er der vist ingen, der synes ville være en god idé.

Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget Vejle Kommune


- Nu er det jo en beslutning, som Ikast-Brande Kommune skal tage, men vi er i dialog med vores byrådskolleger, som godt ved, vi som nabokommune ikke er begejstrede for det nye vindmølleprojekt, og at vi hellere ser området lagt ud til naturpark. Flere af vores byrådskolleger har været ude og se området og er enige i, at det er et forkert område at placere vindmøller i. Rent politisk går vi i disse dage og ser på, hvordan vi skal komme videre med vores indsigelser og i hvilken form, fortæller Gerda Jørgensen.

Vejle Kommune har mulighed for at lancere en såkaldt standsningsret, hvor det så er domstolene, der skal afgøre sagen. Den mulighed er dog ikke på bordet endnu.

Annonce

Man planter jo heller ikke vindmøller midt i Syvårssøerne

Som udgangspunkt har Gerda Jørgensen og Karl Erik Lund intet mod vindmøller som alternative energikilder, bare de placeret rigtigt.

- Lige i det her tilfælde svarer det efter min mening til, at man pludselig sætter vindmøller op midt i området ved Syvårssøerne. Og det er der vist ingen, der synes ville være en god idé. Lad os nu skabe et unikt naturområde i samarbejde med lodsejerne, hvor der i området kan etableres stier, så folk kan komme rundt og nyde det smukke område uden at skulle gå og høre på susen fra de store vindmøller. Og når området så samtidig gør så meget godt for miljøet, så mener jeg, det er vigtigt, at vi værner om sådan et helt unikt område. Mon ikke der kan findes andre områder til de her vindmøller, lyder det retorisk fra Karl Erik Lund.

Ikast-Brande Kommune har sat en skæringsdato for høringsperioden, der går frem til den 21. april. Her skal byrådsmedlemmerne i Vejle Kommune finde frem til, hvordan de rent politisk kan påvirke nabokommunen i vest til at træffe det Gerda Jørgensen og Karl Erik Lund kalder en mere naturvenlig og miljørigtig beslutning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Give genåbnede med et brag

Give Avis

Kirsten Vaarst stopper på Lægehuset

Annonce