Annonce
Give Avis

Madpakkehuset har plads til både familiehygge, Grundtvig og fortidsminder

Madpakkehuset ved Odderbækken på Vesterlundvej 82 indeholder både en udstilling om Grundtvig og lokale fortidsminder. Foto: Jim Hoff
På Vesterlundvej 82 blev der i august 2009 opført et udstillings- og madpakkehus. Og det er faktisk både DR 1 og Grundtvigs fortjeneste - og så lige tilsat en del lokal velvilje og frivillig arbejdskraft.

THYREGOD: Det hele startede med julekalenderen 'Pagten', der i 2009 blev optaget i Grundtvigstaden Thyregod og byens nærmeste område. Netop Grundtvig var en del af det handlingsmæssige omdrejningspunkt i julekalenderen, og derfor var det kun naturligt, at henlægge optagelserne til byen.

Da cirkus DR havde rykket teltpælen op og fortladt byen, mente mange, at der ret beset var basis for en udstilling Grundtvig. Den opgave lå lige til højrebenet for menighedsrådet, som stod bag en udstilling, der blev vist i Center Thyregod og på spejdernes julemarked.

Mange ønskede efterfølgende, at udstillingen om den danske salmedigter kunne blive en permanent del af kulturlivet i byen, besluttede man at opføre et udstillingshus der kunne rumme udstillingen.

Annonce

Projekt med stor lokal opbakning

Det blev Odderbæk Vandløbslaug der løb med 'entreprisen', og de havde fået hvisket et behov i ørerne fra den lokale børnehave, om at man her savnede et sted at gøre ophold og spise madpakker i gåafstand fra Thyregod.

- Derfor blev det besluttet, at huset foruden at rumme udstillinger, skulle fungere som madpakkehus for lokale børneinstitutioner, turister og vandrere på stierne i Odderbækområdet samt for lokale beboere i området, fortæller Niels Clemmensen, der er formand for Odderbæk Vandløbslaug, og som tilbage i 2009 donerede jorden til madpakkehuset.

Det var den lokale tømrer/snedker Frede Rasmussen, der tegnede byggede huset ved hjælp af en række frivillige, og ved samme lejlighed byggede han også en tro kopi af Præstegården, som den så ud på Grundvigs tid. Kopien er i dag en naturlig del af Grundtvigudstillingen i huset.

- Mange har i sin tid været med til at bidrage til at realisere udstillings- og madpakkehuse bde med penge, med materialer og med deres arbejdskraft. Den jyske Sparekasse (I dag vestjysk Bank, red.)  og Nordea har ydet væsentlige pengebidrag, og i dag er det især Hans Søndergaard, der passer godt på området som opsynsmand og som holder toiletterne i orden, mens Frede Rasmussen sørger for vedligehold osv., fortæller Niels Clemmensen.


Vi kan se, at huset bliver brugt som samlingssted for familier og som spontant samlingssted. Derudover er skolerne og børnehaver også flittige gæster, så alt i alt kan man roligt konstatere, at udstillings - og madpakkehuset i høj grad har vist sin berettigelse.

Niels Clemmensen


Annonce

Masser af besøg pga. coronaen

Grundet ikke mindst coronakrisen har der været ekstra mange besøgende ved i madpakkehuset i 2020, og det har følge Hans Søndergaard givet lidt unødvendige og lidt småtrælse udfordringer.

- Man kan godt se og mærke, at der har været mange folk ude i naturen i 2020 og i starten af 2021 - også her på stedet. Der er, for at sige det på den pæne måde, blevet en del mere oprydningsarbejde at tage sig af, for ikke alle gæster har været lige gode til at rydde op efter sig, konstaterer Hans Søndergaard.

I madpakkehuset ligger en gæstebog, hvor gæsterne kan skrive nogle bevingede ord. Ud fra disse notater fremgår det, at man har besøgende fra USA, Rusland, Australien, Canada, Grønland, Schweiz - og naturligvis også Danmark.

- Vi kan se, at huset bliver brugt som samlingssted for familier og som spontant samlingssted. Derudover er skolerne og børnehaver også flittige gæster, så alt i alt kan man roligt konstatere, at udstillings - og madpakkehuset i høj grad har vist sin berettigelse, siger Niels Clemmensen.

Om mon ikke Grundtvig himself ville have været en flittig gæst i huset i det naturskønne område med udsigt til den præstegård, hvor han slog sine folder som 9 til 15-årig?

Annonce
Give Avis

I næste uge bliver Give omdannet til et udendørs atelier med trækunst

Annonce
Kultur

'Sofie' er hovedinspirationen til Renés bøger - og få måneder før udgivelsesdagen begik hun selvmord og efterlod et afskedsbrev med særlig besked til ham

Annonce
Give Avis

Nye turisttavler ved motorvejen reklamerer for Give: 'Give er ikke bare et sted, man lige suser forbi'

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE

Er du i konflikt med kommunen eller faret vild i systemet? Thea hjælper dig ganske gratis

Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Annonce