Annonce
Give Avis

Med politisk nysgerrighed og kampånd i rygsækken: Gerda klar til at gå all in som byrådspolitiker

Gerda Jørgensen stiller op for Venstre ved kommunalvalget i november 2021. Hun har siddet 5 år i byrådet, heraf de sidste to år som formand for Teknisk Udvalg. Foto: Jim Hoff
Gerda Haastrup Jørgensen er efter fem interessante og berigende år i kommunalpolitik klar til at kvitte jobbet helt som driftschef hos Arriva, hvis hun skulle blive genvalgt. Og hun ville elske at få genvalg til posten som formand for Teknisk Udvalg.

GIVE: I 2016 fik det inkarnerede foreningsmenneske og venstrepolitiker Gerda Jørgensen plads i byrådet i Vejle. Ved det efterfølgende kommunalvalg i 2017 høstede hun i alt 940 personlige stemmer, og dermed var døren sparket op til en lokalpolitisk karriere.

Denne politiske medvind på cykelstien vekslede Gerda Jørgensen i 2019 til at blive formand for Teknisk Udvalg, da den daværende formand, Christoffer Melson, indløste billet til folketinget ved valget i 2019.

I samme forbindelse valgte Gerda at søge orlov fra sit job som driftschef hos Arriva, for formandsposten for Teknisk Udvalg (TU) er en tung og omfangsrig arbejdsopgave, som i Gerda Jørgensens optik ikke kan løses ordentligt, hvis man ikke går 100 procent ind i arbejdet.

Annonce

- Jeg ser det som et stort politisk skulderklap at varetage posten som formand i TU, og jeg havde og har stor lyst til at løfte denne opgave. Men jeg vidste også, at hvis jeg skulle gå endnu mere all in og virkelig give den en skalle og komme godt ind i substansen, så var det nødvendigt at søge orlov fra jobbet, fortæller Gerda Jørgensen, der stadig er tilknyttet Arriva med ad hoc-opgaver.

Glædeligt at Give er inde i en god udvikling

Hendes indgang til kommunalpolitik ligger i forlængelse af et livslangt engagement i den lokale gymnastikforening, hvor hun i dag sidder som ekstern formand. Den direkte indgang til politikkens inderste kamre kom via en periode som formand for Give Udviklingsråd, hvor det var ambitionen om, at hun kunne være med til at sætte Give på det politiske landkort i Vejle Kommune.

- Det er vigtigt, at der er lokale stemmer i byrådet, så alle kommunens borgere har en chance for at blive hørt. Det er også nødvendigt i forhold til udviklingen af lokalsamfundene, at vi er et hold lokalvalgte politikere, der som talerør for de lokale borgere kan være med til at sætte lokale ønsker og udfordringer på dagsordenen, konstaterer Gerda Jørgensen.

På den konto glæder det hende, at der er kommet gang i udviklingen i Give, hvor hun selv er født for 53 år siden. For uanset om man kigger mod vest, øst, syd eller nord i byområdet er der gang i udviklingsprojekter.

- Vores sygehus bliver til lejligheder, Milton vil bygge 150 boliger ved golfbanen, der kommer almene lejeboliger i midtbyen, byen har fået 27 nye byggegrunde ved Mælkebøttevej og Tusindfrydvej , der er blevet revet væk, der er lavet en lokalplan for området ved Give stadion/Skovparken, så Rævehøjen ApS også kan gå i gang med at bygge.

Annonce

Sagsbehandlinger og lokalplaner skal hurtigere ud over rampen

Der er ifølge Gerda Jørgensen dog en sten i skoen i forhold til sagsbehandlinger og lokalplaner.

- Der er eksempler på, at sagsbehandlinger tager for lang tid. Vi også have lokalplanerne hurtigere ud over rampen. I dag tager det typisk 9-12 måneder at få en ny lokalplan igennem, fordi der er meget lovgivning og mange overvejelser, inden man kan gå til forhandling, få lavet planen, hvorefter den skal sendes i høring. Jeg vil gerne understrege, at folkene i kommunen arbejder på højtryk med de her ting, og der er bare ingen genveje i de her processer. Så det handler om ressourcer og bemanding. Derfor vil en udvej i forhold til at speede lokalplansprocesserne op være at ansætte flere folk. For by- og erhvervsudvikling må altså ikke blive bremset af lange sagsbehandlinger, konstaterer Gerda Jørgensen.

Annonce

Den smalle konstituering besværliggør mange ting

Meget apropos ovenstående kan hun efter fem år i politik konstatere, at ting tager tid i kommunalpolitik. Og det skal man lige vænne sig til, når man kommer fra et foreningsliv, hvor der er kort fra tanke til handling, og hvor frugterne af beslutningsprocesserne kan høstes relativt hurtigt.

Den politiske del godt må fylde noget mere. Man kan nemlig godt strande rent politisk med en god sag, hvis en god sag drukner i jura og paragraffer

Gerda Jørgensen, formand for Teknisk Udvalg for Venstre

- Det er jo en helt anden måde at arbejde på i det politiske system. Her er man afhængig af, om man kan arbejde ud fra en bred eller smal konstituering, og derfor er det også mit helt store ønske, at vi efter valget den 16. november får en bred konstituering, så vi nemmere kan arbejde med at skabe nogle bredt funderede helhedsløsninger. Mht. arbejdet i de respektive fagudvalg har denne periodes konstituering ikke gjort det lettere at træffe beslutninger. Det har været meget en 'fra gang-til-gang praktik' i mange sager. Og så er det også vigtigt, at de forskellige fagposter beklædes af de rigtige personer, pointerer Gerda Jørgensen.

Annonce

- Hvis jeg falder over ting der er urimelige træder kampiveren i kraft

Som kommunalpolitiker er det også vigtigt at have gode indgange til Christiansborg, og her har Venstre i Vejle Christoffer Melson, som er partiets faste bindeled mellem kommunal- og landspolitik.

- Christoffer en en god mand for Vejle, og han er altid nem at få i tale og stiller altid op for os, når vi har brug hans hjælp til at komme ind i det politiske maskinrum på Christiansborg . Det er bare fedt, at han som lokalvalgt politiker er på plads for os, og kan være med til at påvirke folketingspolitikerne og dermed være vores stærke arm i det politiske spil, siger Gerda Jørgensen.

Apropos politisk spil, så kan Gerda Jørgensen godt lide at være med til at påvirke og gøre noget ved tingene. Det er klart, at jo mere magt man får som politiker, jo bedre kan man påvirke beslutningerne.

- Hvis jeg falder over ting, der er urimelige, træder min kampiver i kraft. Selvfølgelig lytter jeg til argumenter, men hvis jeg er gået ind i en sag, så skal min kampånd nok sørge for, at den ikke drukner i det politiske spil. Det ved jeg virker. Det så vi med togsagen i Give, og aktuelt er jeg gået i kamp for en frakørsel i Give syd fra den nye motorvej mellem Haderslev og Give, som skal påbegyndes i 2026.

Annonce

Lidt mere politisk albuerum, tak

Som lokalpolitiker er man også en del af et samarbejde med embedsværket, som i mange tilfælde skal klæde politikerne på rent vidensmæssigt i forhold til de forskellige sager, der havner på en lokalpolitikers bord.

- Som udgangspunkt er det samarbejde fint nok, men jeg mener også, at den politiske del godt må fylde noget mere. Man kan nemlig godt strande rent politisk med en god sag, hvis en god sag drukner i jura og paragraffer. Her vil jeg nævne vindmøllesagen ved Rævling Mose øst for Blåhøj. Her har vi grundet teknikaliteter og jura ikke kunnet kæmpe til sidste blodsdråbe. Det er jeg træt af og skuffet over, konstaterer Gerda Jørgensen.

Annonce

Som formand for TU skal man tænke sig rigtig meget om

Med to år som formand for Teknisk Udvalg i rygsækken kan Gerda Jørgensen se tilbage på en særdeles spændende tid, hvor hun har fået meget viden om de respektive udviklingsprocesser, er er på spil i en kommune som Vejle.

- Når man sidder som formand på så tung en post, så handler det både om at tænke sig rigtig godt om, og at man også forpligter sig til at komme rigtig meget ud og tale med folk. Den personlige kontakt er meget vigtig i rigtig mange sager, og så er det også meget vigtigt for mig, at folk ser mig som objektiv. Jeg har jo min base i Give, og vil kæmpe mit lokalområdes sag, og sørge for sat ingen her i området går i glemmebogen. Men det er bare vigtigt, at man ser mig som en politiker, og en formand for TU, der tilgodeser alle i kommunen.

Annonce

Jobopsigelse på vej i tilfælde af genvalg og ny formandspost i TU

Rent lokalt handler de lokalpolitiske fokuspunkter lige nu om ekstra midler til den tiltrængte opgradering af midtbyen og det nye idrætscenter i Give. Her krediterer Gerda Jørgensen borgerne for deres flotte engagement i bestræbelserne på at indsamle ekstra 10 millioner kroner til idrætsprojekt.

- Borgernes engagement i det nye idrætsprojekt med indsamlinger, salg af folkeaktier oplevelsesbetonede indsamlingsaktiviteter som eksempelvis sponsorcykelløb og fælles sangaften, viser bare, at vi kan gøre en hel masse, bare vi står sammen. Og at vi står sammen om projekterne, sender jo også positive signaler ind til politikerne i kommunen, og dermed gør det lettere at være lokalvalgt politiker, understreger Gerda Jørgensen.

Hvis hun bliver genvalgt både til byrådet og som formand for Teknisk Udvalg, vil Gerda Jørgensen sige sit job i Arriva op, så hun med egne ord 'rigtigt kan give den gas og komme endnu dybere ind i substansen'.

Annonce
Annonce
Give Avis

Godt gået: Julie gør rent bord og vinder dette åre Baltic Cup

Annonce
Annonce
Give Avis

Arrangør aflyser med få dages varsel: Corona sætter en stopper for julemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Manglende togafgang skabte stor ståhej: Nu kan pendlere snart stige på populære afgange igen

Give Avis

Slut efter fem fremragende år: Det er med stor stolthed og taknemmelighed 'B' takker af som træner i Give

Give Avis

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Erhverv

Købmands farvel truede dagligvarebutiks fremtid - nu er den pludselig reddet

Give Avis

Kollemorten lægger natur til dette års Julemærkemarch

Give Avis

Billund Kommune på smalkost? Har ikke råd eller lyst til at betale for en kagemand til Filskov Friskole

Give Avis

Sangcafé i Vonge Kirke

Give Avis

Aflyst: Julemarked på Tinnetgaard

Give Avis

Så kan lokale firmaer og butikker godt finde fodboldskoene frem

Give Avis

Coronarestriktioner rammer egnens kirker

Give Avis

Så er det officielt: Julen er kommet til Give

Give Avis

'De Gule Veste" fik deres ja: Jørgen skulle have brugt  cykelstien i 5. klasse - 50 år senere kan han komme til at gå på den med sin rollator

Give Avis

Sort fredag med fint flow og god stemning

Give Avis

Det er dansk, det er drønhyggeligt: Danmarks største havefest har programmet klar

Give Avis

Give melder klar: Black Friday er tilbage i stor stil

Give Avis

Give Handel og Erhverv er igen klar med en sand gaveregn over Give: Hvad med 10.000 ekstra til julebudgettet?

Give Avis

Det handler om den gode investering og tæt venskab: Lokal ejendomsmægler går ind i guldsmedebranchen

Give Avis

Give gør klar til modstandskamp: Transportminister afviser blankt at lave til- og frakørsel ved Give syd

Give Avis

Et år der bare bliver bedre og bedre: Givskud Zoo er igen Årets Dyrepark

Give Avis

Ingen nåde i Thyregod omkring DFs fald: Thulesen Dahl har for lidt røv i bukserne

Give Avis

Efter salg til Stofa: Give Fællesantenne klar med i omegnen af 1,5 millioner kroner til det lokale foreningsliv

Annonce