Annonce
Give Avis

Mere kunst og kultur skal gøre børn og voksnes hverdag bedre

En lille del af de børnehavebørn fra Karla Grøn, der har været med til at male de fire, store billeder, der nu pynter børnehavens udearealer. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Vuggestue- og børnehavebørn fra Karla Grøn i Karlskov har de seneste måneder været en del af et landsdækkende kulturprojekt, der undersøger, hvordan det påvirker børn, når de bliver inddraget mere i kunst- og kulturprojekter.

Karlskov: Hvilken betydning har det for børns daglige trivsel, når kunst og kultur bliver en integreret del af deres hverdag?

Det spørgsmål sætter et kunst- og forskningsprojekt nu fokus på. Konceptet handler om, at kunstnere, pædagoger og børnene i fællesskab med hjælp fra kunstprojekter, musik og bevægelse skal få et bedre indblik i, hvad kunst og kultur er. Desuden er målet at undersøge, hvordan aktiviteterne kan forbedre børns leg.

Det forsøg bakker de op om hos Karla Grøn i Karlskov mellem Give og Billund. Her har 12 vuggestuebørn og omkring 30 børnehavebørn de seneste måneder været en del af konceptet. I børnehaven har børn og personale fået hjælp af kunstner Anne-Mette Tange Veien. I fællesskab har de dekoreret børnehavens udearealer med fire store billeder, et eventyrslot og blade i form af kartoffeltryk på murværket.

Annonce

- Man kan stadig se mærkerne efter de gamle billeder. De hang lidt tilfældigt rundt omkring, og de var ærlig talt ikke særligt kønne mere. Da vi fik dem ned, fandt vi ud af, at de er malet for 30 år siden af de børn, der gik i skole her på det tidspunkt, fortæller daglig leder Jette Risager.

Legekunst. Karla Grøn. Foto: Karla Grøn

Også en læring for personalet

Børnene hjalp herefter med at male de fire billeder over med grundmaling, så de store plader kunne genbruges.

- Vi har sammen med børnene malet fire billeder med de fire elementer i form af jord, ild, vand og luft. Det er det, de fire, store billeder symboliserer. Det er samtidig en udsmykning på de lidt kedelige, røde mure, fortæller Anne-Mette Tange Veien.

Børn skal præsenteres for kunst

  • Kulturinitiativerne hos Karla Grøn er en del af et landsdækkende forløb kaldet Legekunst. Legekunst ledes af Kulturprinsen, som er et nationalt udviklingscenter for børne- og ungekultur.
  • Målsætningen er at inddrage børn i alderen fra nul til seks år i kulturen samt bygge bro mellem blandt andet børn, pædagoger, forskere og kunstnere.
  • - Gennem nye, tætte fællesskaber skabes et forskningsbaseret erfaringsgrundlag for, hvordan vi på tværs af professioner kan arbejde sammen om at skabe den højest mulige kvalitet og inddragelse, når børn lokalt møder kunstnere, kulturinstitutioner og kulturformidlere i dagtilbud, står der på Legekunsts hjemmeside.

Kilde: Legekunst.nu

Udover at give børnene en forståelse for kunstneriske processer, styrke deres samarbejde og koncentration, har deres arbejde samtidig haft et mere praktisk formål.

- Et af formålene var, at vi gerne ville have fornyet vores uderum. Corona har jo gjort, at vi er udenfor stort set hele tiden. Vi var ved at være trætte af at kigge på de gamle billeder. Da vi så fandt ud af, at vi kunne byde ind på Legekunst og få en ekspert tilknyttet, var det bare med at slå til, fortæller Jette Risager.

Ifølge den daglige leder har forløbet været meget positivt for bøde børn og personale.

- Som voksne var vi også usikre på, hvor det ville ende. Derfor har det samtidig været en læring for os, hvordan vi skal agere, når vi laver kunst med børnene, siger hun.


Vi har virkelig lært, hvordan musikken virkelig er et fælles sprog.

Rikke Nielsen, pædagog Karla Grøn


I vuggestuen fik børnene også mulighed for at spille på et par simple instrumenter. Foto: Karla Grøn
Annonce

Kunsten får lov at fortsætte

Samme positive erfaringer har man i vuggestuen.

Her har de 12 vuggestuebørn samt medarbejderne samarbejdet med musiker Connie Pilgaard-Nielsen, der har været forbi flere gange for at give børnene et bedre indblik i musikkens verden. Også bevægelse og leg har været en del af sessionerne.

- Vi har virkelig lært, hvordan musikken er et fælles sprog. Samtidig er det blevet gjort på en måde, så vi også har kunnet tage det med udenfor, fortæller Rikke Nielsen.

- Børnene har virkelig været fænget af det. De er virkelig klar, når vi finder instrumenterne frem, og nogle af de store piger begynder af sig selv at synge de sange, de har lært, siger Majken Søndergaard.

Både vuggestue- og børnehavebørn kan forvente at blive inddraget i flere kunstneriske projekter efter sommerferien. I vuggestuen bliver fokus på bevægelse og sanser, mens børnehavebørnene skal præsenteres for musikalske lege og projekter.

Kunstner Anne-Mette Tange Veien og daglig leder Jette Risager med et af børnehavebørnenes kreationer i baggrunden. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Annonce
Give Avis

Haveselskabet arrangerer tur til Tinnetgaard

Annonce
Annonce
Give Avis

Ung ridesportsudøver vinder fire guldmedaljer

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Efter 40 år som fængselsbetjent i selskab med både bløde og hårde kriminelle: Nu trænger jeg godt nok til at få pulsen og skuldrene ned

Give Avis

Mere kunst og kultur skal gøre børn og voksnes hverdag bedre

Give Avis

96 golfspillere dystede på banen i Give

Give Avis

Det dufter af medaljespil: Fantastisk tennisdag i Gryden endte med sejr til Give efter flere gyserkampe

Give Avis

Den digitale og analoge tidsalder i herligt samarbejde

Give Avis

Fysisk stærke ålborgensere slog Give ud af pokalen

Give Avis

Velkommen til årets første offentlige skulpturvandring

Give Avis

Efterlysningen virkede: Mistænkt for røveriforsøg har meldt sig selv

Give Avis

Lokal ældregruppe på heldagstur til herregården, Ausumgaard

Give Avis

Give åbner: FDF'erne klar til ny sæson men mangler ledere

Give Avis

Politiet søger hjælp: Leder efter formodet gerningsmand

Give Avis

Farvel til Gives karismatiske tennisskriger: Anders Grinderslev rykker til hovedstaden for at blive spiller og træner i KB

Give Avis

August måned skydes i gang i Give med stort udsalg i de lokale butikker

Give Avis

Give bliver tennismekka for en dag: Sport Live sender direkte fra “Gryden”

Annonce