Annonce
Give Avis

Millionarv sender klokkespil til Give

Klokkespil Give - part two
Efter påske vil Give genlyde af smukke toner fra det helt nye klokkespil, som Give Kirke har fået monteret i uge 9. De 24 klokker er doneret af nu afdøde Giveborger Eskild Jensen, der har skænket kirken en million til det velklingende projekt.

GIVE: På årets første officielle forårsdag, mandag den 1. marts, kunne borgerne i Give ud over butiksåbning og flagallé også glæde sig over liv og glade dage ved kirken.

Her var en stor kran fra Give Sværgods linet op med den kompetente chauffør og kranfører Lennart Pedersen ved roret, og foran ham lå en meget konkret opgave: Der skulle hejses i alt 24 nye klokker ind gennem vinduerne i kirketårnet.

En opgave, der strakte sig over to dage, og en opgave der var kommet på bordet, fordi Give Kirke har arvet en million kroner fra den nu afdøde Giveborger Eskild Jensen, der levede sine sidste dage på Riis Friplejehjem.

- Eskild Jensen donerede en million til kirken, og med donationen fulgte en meget klar betingelse: Pengene skal bruges til et klokkespil. Og det var et enten-eller-tilbud, fortæller sognepræst Poul Viller, mens han knipser et par billeder af klokke nr. 2's ankomst til kirketårnet.

Annonce

24 klokker der spænder over to oktaver

Det er Thubalka A/S fra Vejle, der har leveret det nye klokkespil. Det var forøvrigt også et krav fra Eskild Jensen, at det netop var dette lokale firma, der skulle stå for leveringen.

Her var det Henriette Nielsen, det stod som tovholder på selve klokkespilsdelen, og hun kunne fortælle, at de i alt 24 klokker til sammen vejer 2,7 ton, spænder over to oktaver, og at de har hver deres tone, samt at de aktiveres elektronisk via magneter, der sidder på indersiden af de respektive klokker.

- Klokkerne er lavet af klokkebronze, som består af en legering af 80 procent kobber og 20 procent tin. Den tungeste klokke vejer 370 kilo, og en lokal murer har måttet pille nogle mursten ud af vinduerne i klokketårnet, så de største af klokkerne kunne komme ind, fortæller Henriette Nielsen

Annonce

Første klokkespilskoncert til påske

Med klokkespillet følger et klokkespilsprogram, så og noderedigeringsprogram, så man selv kan indspille, de melodier, man ønsker, at klokkespillet skal spille for folket.

- I princippet er der ingen begrænsninger for hvilke melodier, man kan få klokkespillet til at spille. Vi tænker jo nok, at det er oplagt, at de melodier der hører til de klassiske højtider som eksempelvis julen selvfølgelig bliver en del af programmet, fortæller sognepræst Mie Faarkrog, der også følger klokkespillets forunderlige rejse fra ladet på varevognen til klokketårnet med stor nysgerrighed.

Hendes kollega Poul Viller forventer, at klokkespillet er klar til at levere den første 'koncert' til påske, og at man her i starten vil lade klokkespillet lyde morgen, middag og aften.

- Jeg regner med, at det bliver kirkens organist, der kommer til at stå for programmeringen og indspilningen af de melodier, der skal spilles.

Udover klokkespillet har den fornemme gave fra Eskild Jensen også givet luft nok rent økonomisk til, at kirken har kunnet indkøbe et relikvie til kapellet samt en præstetavle lavet af Jette Vohlert.

Klik på et foto og se billedgalleri.

Klokkespil Give - part two

Læs snart også en artikel om selve arbejdet med at få de 24 klokker op i tårnet....

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Kroen klar med nye datoer for events

Give Avis

Walk A Fun-Thon - De går det igen!

Give Avis

Vox Pop 5 - Du ejer din by

Give Avis

Vox Pop  - Du ejer din by

Annonce