Annonce
Give Avis

Minkavler fra Gadbjerg stoppede tvangsaflivninger i protest

Lørdag påbegyndte minkavlerparret Bodil og Per Pedersen tvangsaflivningen af deres 13.000 ikke-coronasmittede mink. Søndag stoppede de aflivningen i ren protest mod den politiske krænkning, de føler sig udsat for.
Annonce

GADBJERG: - Vi føler os kørt over af en grønthøster og løber konstant panden mod en mur - og det er uanset, om vi snakker politikere, Fødevarestyrelsen, forsikringsselskabet eller andre instanser, der burde være lydhøre i vores situation. Det her er simpelthen så frustrerende, så enerverende og så uforståeligt, at vi næsten føler det som om, vi er med i en meget dårlig film.

Udtalelsen kommer fra Bodil og Per Pedersen, der siden 1992 har haft minkfarm på gården Rosenlund  på Nørupvej 14 ved Gadbjerg. Og deres frustrationer skal ses i lyset af, at de midt i sidste uge fik besked om, at de skule aflive samtlige 13.295 mink, heriblandt 2100 avlsdyr, på deres farm, fordi de ligger blot 5,1 km. fra Tommy Vemmelunds minkfarm ved Farre, der i weekenden før fik konstateret coronavirus i flokken.

Konsulent Kim Stephansen (th.) fra Fødevarestyrelsen forklarer her Bodil og Per Pedersen, hvordan slagplanen bliver for den forestående tvangsaflivning af ægteparrets cirka 13.000 mink. Foto: Jim Hoff

Modsat Vemmelund, der fik besætningen på 19.000 mink aflivet af specialister fra Fødevarestyrelsen, fik Bodil og Per Pedersen selv lov til at stå for aflivningen sammen med deres to sønner Daniel og Mads.

Annonce

300 kroner i timen for at tvangsaflive egne dyr

Lørdag formiddag blev processen sat i gang med tunge hjerter og meget lav motivation i samarbejde med Kim Stephansen, der er Fødevarestyrelsens konsulent i området, og som sørger for at papirarbejdet og de praktiske forhold er i orden, inden minkavlerne går i gang med tvangsaflivningerne.

- Det er helt nyt, at minkavlerne nu selv kan forestå de her tvangsaflivninger. Jeg er inde over som konsulent og som garant for, at det hele, i tæt samarbejde med minkavlerne, går til efter Fødevarestyrelsens forskrifter, forklarer Kim Stephansen.

Per Pedersen nåede at få aflivet den første omgang dyr, mens konsulenten fra Fødevarestyrelsen var på plads. Lørdag nåede man at aflive i alt 3000 dyr. Foto: Jim Hoff

Han forklarer, at Bodil og Per får cirka 300 kroner i timen for at forestå indfangning af dyrene, aflivninger og bortskaffelse. Derudover kompenseres hele besætningen 100 %, da der ikke er tale om smittede dyr, men om dyr, der ligger indenfor den zone på 7.8 km., som Fødevarestyrelsen har stillet op i forhold til smittede besætninger som den i Farre.


Lyset er simpelthen helt slukket - og ved du hvad, det er uendelig svært at leve med så stor en usikkerhed om ens fremtid

Bodil og Per Pedersen, minkavlere fra Gadbjerg


- På nogle måder er der jo ikke så meget nyt i denne her arbejdsgang for os. Om 14 dagen skulle vi have gået i gang med pelsningssæsonen og indfanget og aflivet cirka 11.000 mink til skind. Den helt afgørende og vildt frustrerende forskel er her, at vi nu er tvunget til at smide de aflivede mink op i en container og få dem kørt til afbrænding. Det er totalt meningsløst og koster både os massevis af penge i driftstab og staten millionbeløb i omkostninger og unødvendige udgifter, siger Bodil Pedersen, mens Per Pedersen og Kim Stephansen får klaret papirarbejdet.

Annonce

Forsikringen fandt lige en klausul

Bodil og Per Pedersen får som tidligere skrevet en kompensation, men tvangsaflivningen af de raske mink vil alt i alt betyde et driftstab på i hvert fald 200.000 kroner. Dertil kommer så et ekstra tab på tæverne. For man kan ifølge Bodil Pedersen ikke, når og hvis man skal starte og med minkavl igen, gå ud og købe tæver til den pris på 258 kroner, de kompenseres for her og nu. Og kvaliteten af tæverne vil også være ringene end dem, man selv har fremavlet nu.

Men hvad så med forsikringen? Kan de ikke træde til?

Per Pedersen igang med at indfange mink til aflivning. Ikke det sjoveste arbejde, når man ved, at minkene efter aflivning ryger direkte til forbrænding. Foto: Jim Hoff

- Nej, det kan og vilde ikke. Og det er en kæmpeskuffelse. Her siger vores forsikringsselskab, at de har en klausul, der betyder, at de ikke dækker driftstab ved sådan en offentlig pålagt aflivning. Per har også været medlem af en arbejdsløshedskasse i mange år. Han kan jo komme til at gå ledig i mange måneder, inden vi eventuelt kan starte op igen. Men her er der heller intet at hente. Kun hvis vi lukker vores CVR-nummer, siger Bodil Pedersen.

Annonce

Politisk krænkelse og udskamning af branchen

Påtænker ægteparret på Rosenlund så at fortsætte som minkavlere, eller er det slut nu?

- Lige nu er vi frustrerede og vrede. I protest over for den voldsomme politiske krænkelse, vi føler os udsat for, stoppede vi simpelten aflivningsarbejdet søndag. Ingen nattesøvn, følelsen af udskamning af en branche, der i forvejen har fjender både i det politiske og det ikke-politiske liv, det med konstant at rende panden mod en mur og aldrig at blive hørt af Fødevareministren.

- Den totalte mangel på opbakning fra lokalvalgte folketingspolitikere som Kristian Thulesen Dahl (DF) og Christoffer Melson (V) her i området gør os bare så kede af det. Vi føler os simpelthen bare overfaldet af et system, der hverken ser og lytter i vores retning, så vi havde brug for lige at stoppe op og få hovedet med igen, forklarer Per og Bodil Pedersen om den stille søndagsrevolution på Rosenlund.

Annonce

Lyset er bare helt slukket

De forventer at genoptage aflivningsarbejdet igen mandag, og håber konstant på, "at politikerne på Christiansborg kommer til fornuft, ikke er bange for at tabe ansigt og går med til at lave nogle ordninger, der ikke smadrer minkavlerbranchen, og som ikke dræner statskassen for flere milliarder".

Her refereres der til, at regeringen har afsat 500 millioner til aflivning af 1 million dyr i Nordjylland – dvs. 500 kr./dyr.

Om fem minutter er denne flotte mink fortid. Den ender i en såkaldt gas-box, derefter i en container, hvorefter den køres til forbrænding sammen med 13.000 andre mink fra Per og Bodil Pedersens besætning. Foto: Jim Hoff

- Med den nuværende smittespreding er der i dag tale om næsten 5 mio. mink, der skal aflives, hvilket medfører udgifter, der snarere nærmere sig 2 – 2,5 mia. kroner, pointerer Bodil og Per Pedersen.

De havde gerne taget en helt måned eller to i total isolation med deres minkfarm og havde gerne holdt sig for sig selv rent socialt for ikke at bringe en eventuel smitte ind i besætningen.

- Rigtig mange af de folk, som vi er tæt på i det daglige, eksempelvis dyrlæger, taler os også vores sag og bakker op om vores ideer og forslag til at komme fornuftigt og økonomisk ansvarligt ud af denne her krise, men heller ikke de bliver hørt. Samtidig er der ingen, der i branchen, ved noget om, hvornår vi kan tage dyr ind igen. Lyset er simpelthen helt slukket - og ved du hvad, det er uendelig svært at leve med så stor en usikkerhed om ens fremtid, lyder det fra Bodil og Per Pedersen med tryk på uendelig svært.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce