Annonce
Give Avis

Morten har diamanter i benene: Lokal cykelrytter viste sig flot frem til Danmark Rundt

Morten Nørtoft i den hvide ungdomstrøje, som han fik æren af at køre i ved PostNord Danmark Rundt på andedagen efter en flot indsats på løbets først dag. Den 18-årige cykelrytter har sat kursen mod en karriere der på sigt skal bringe ham ind i Tour de Francefeltet. Foto: Jim Hoff
Den tidligere GCK- og Team Give Elementer-rytter Morten Nørtoft fra Kollemorten fil lidt af et gennembrud ved dette års PostNord Danmark Rundt, da den unge Riwal Cycling Team Rytter fik en dag i den hvide ungdomstrøje.

KOLLEMORTEN: For 10 år siden gik en ung knægt rundt og plagede vedholdende sine forældre om at få en racercykel. Det pågik et års tid, inden forædlerne i marts 2013 forbarmede sig over knægten - og dermed blev det første kapitel i Morten Nørtofts karriebog som cykelrytter skrevet.

August 2021 blev det måske største og flotteste kapitel skrevet i bogen, da den nu 18-årige Morten Nørtoft med logoet fra Riwal Cycling Team på brystkassen under PostNord Danmark Rundt fik en hel dag i den hvide ungdomstrøje. Og dermed fik krigeren fra Kollemorten sat en tyk streg under sit store potentiale som cykelrytter.

Men hvilke tanker fløj så gennem hovedet på den unge mand, da han på løbets andendag kunne trække den hvide ungdomsrytter trøje over hovedet, som bevis på, at han havde markeret sig som feltets bedste ungdomsrytter?

Annonce

- Nå ja, man bliver da stolt og hamrende glad, når man lige trækker den hvide trøje over hovedet. Det er da sådan noget, jeg har gået og drømt om i flere år. Men jeg blev altså kun nummer 27 på etapen, og jeg kører altså for at vinde, så et eller andet sted var det jo også lidt øv, konstaterer Morten Nørtoft med et stille smil.

Stort skulderklap til Kim Thomsen og Give Cykelklub

Og dette udsagn indrammer ret godt, hvordan det er, den ambitiøse cykelrytter tænker, og hvad det er for et stof, han er lavet af. Han har simpelthen svært ved at blive tilfreds med sine præstationer, for uanset hvor godt han kører, kan det altid blive bedre - og det er dette mentale mindset tilsat en uhørt fysisk sejhed, der hele tiden driver det store cykeltalent frem mod større mål.

Morten Nørtoft kunne ses på både Riwals egne Facebookkanal og TV i løbet af Post Nord Danmark Rundt-ugen, hvor den unge mand fra Kollemorten efterlod et rigtig godt indtryk. Foto: Facebook

Da Morten først havde fået sin racercykel, blev kan tilknyttet Give Cykelklub og kom under Kim Thomsens kompetente vinger, hvor det unge talent fik lov til at udvikle sig under trygge og tillidsfulde rammer. Og hvor han har fået knyttet fine venskaber.

- Stor cadeau til Kim Thomsen. Han har betydet meget for min udvikling som cykelrytter, og har har været med til at give mig en god start på min cykelkarriere, som jeg er taknemmelig for, konstaterer Morten, mens hans forældre Mette og Jakob i baggrunden nikker bifaldende og viser thumbs up.

Annonce

Målrettet, seriøs med tårnhøj træningsdisciplin

Forældrene, der driver landbrug med kornproduktion i Kollemorten, har også betydet meget for Mortens cykelkarriere og har bakket 100 procent op om deres ældste søns ambitioner.

- Han sagde allerede, da han fik sin racercykel, at han skulle køre Tour de France, og det har han fastholdt lige siden. Han har altid været virkelig målrettet og seriøs omkring sin sport, og så er han vild med at træne uanset om det blæser, regner eller hagler og uanset, hvor træt han måtte være. Han skal bare afsted og ud og have vind i ansigtet, fortæller Mette og Jakob.

Morten Nørtoft har kørt i Esbjerg Cykelklub, han har også kørt for Mascot Workwear og Herning CK Elite Junior. I april 2021 skiftede han til kontinentalholdet Riwal Cycling Team, hvor han med sine 18 år (fylder 19 år 5. september) er klart yngste mand på seniorholdet.

Morten Nørtoft  har hele tiden haft rigtig flot opbakning fra sine forældre Mette og Jakob Nørtoft i forhold til den meget seriøse og målrettede tilgang til cykelkarrieren. Foto: Jim Hoff

- Jeg er kommet ind på et professionelt hold, hvor det nu handler om, at jeg får vist mig godt frem og leverer så gode præstationer, at jeg kan stige i graderne, fortæller Morten Nørtoft, der ikke lægger skjul på, at starten hos det professionelle hold har været både megahård og lærerig.

Annonce

Stærk og målrettet træningsdisciplin

Den unge cykelrytter har lagt en gameplan for sin udvikling, hvor målrettet træning skal bringe ham tættere på at opfylde sine inderste drømme som cykelrytter.

I første omgang handler det om at præstere godt og stabilt hos Riwal. Det skal ske ved at lade benene tale og at gå ydmygt til værks. Det er dyder som den gæve landmandssøn har fået med hjemmefra sammen med en stærk træningsdisciplin, hvor begreber som træthed, smerte og "i dag gider jeg ikke lige" slet ikke findes i unge Nørtofts ordbog.

Morten Nørtoft er kendt som en sejtrækker, der aldrig giver op - og han kan bestemt også godt køre opad. Privatfoto

- Om tre år vil jeg være den bedste rytter på holdet, og det er også nødvendigt, hvis jeg skal nå mine drømme og målsætninger, lyder det kampberedt fra Morten, der da også har en del fine resultater, der indikerer, at han er på rette vej.

Således blev han nummer 23, og ærgrer sig naturligvis over at han ikke kom i top 20, i et hamrende stærkt felt i linjeløbet ved DM, hvor han sad med sammen med en lang række World Tour-ryttere og beviste den vej rundt sit talent og store potentiale.

Annonce

Nej tak til fester og alkohol

Vejen til succes er ikke kun belagt med diamanter i benene. Der skal også træffes nogle valg omkring det sociale liv, som kan være hårde for et ungt menneske. Således deltager Morten stort set ikke i fester, han drikker overhovedet ikke alkohol, men det er ikke noget problem.

Morten Nørtoft foran fødegården i Sdr. Kollemorten, hvor han stadig bor. Foto: Jim Hoff

- Det med fester og alkohol siger mig absolut intet. Jeg ville simpelthen føle mig fysisk og mentalt bagud, hvis jeg gik til fester og drak alkohol. Heldigvis accepterer mine venner, at det er sådan det er, så det er faktisk ret problemfrit. Nej, jeg kan hellere lide at bruge kroppen, at komme ud og smadre igennem på cykel, uanset om jeg er træt, har lidt ondt hist og her eller om der er smadrede eller tunge ben. Det er bare afsted  - og det er faktisk en stor oplevelse at banke igennem på 100 kilometer. Man har det kanongodt bagefter, for kroppen bliver fyldt med endorfiner, og så er det også en stor tilfredsstillelse at have ydet noget lidt ud over det vanlige, lyder det fra den unge mand med et cykelstyrbredt smil.

Annonce

Gode sparringspartnere

Han har en række gode folk, ud over sine forældre og de professionelle trænere i Riwal, omkring sig, som i det daglige hjælper og understøtter ham i at opfylde de store ambitioner.

Han træner en den med Thomas Gjødsbøll fra Give Cykelklub, og han har også god hjælp i Ulrik Bering Henriksen, som er Mortens manager i det daglige, og som også er også tovholder i Vonge-Kollemorten Cykelklub. Derudover har han en rigtig god mentor og sparringspartner i René Solbjerg Jensen, som både er med Morten ude på cykelture, og som ikke mindst leverer god mental sparring til den unge cykelrytter.

Morten Nørtoft jubler efter at have kæmpet sig til den hvide ungdomstrøje på Danmark Rundt-løbets første dag. Privatfoto

- Det er vildt motiverende at arbejde med Morten. Jeg er stolt af at arbejde med så ambitiøs og dygtig en ung mand, fortæller Rene, der har en karriere som professionel fodboldspiller bag sig og som i dag selv er en meget seriøs motionscykelrytter og som har arbejdet med andre cykelryttere også. Han kender dermed til presset og mekanismerne i en eliteverden.

- Vi har et perfekt makkerskab, René og jeg. Det er vigtig, at have andre at at tale med om sin sport end sine forældre eller klubkammerater. Det giver nogle andre vinkler på tingene, og Renés opbakning betyder bare super meget for mig, konstaterer Morten Nørtoft.

Annonce

Det store dilemma for en ung topseriøs sportsmand

Han træner i størrelsesordenen 17-22 timer om ugen på cyklen, og regner man pleje af udstyr osv. med, bruger han i snit 30 timer om ugen på sin cykling. Samtidig med at han skal passe en fuldtidsjob som tømrerlærling hos Finn V. Sørensen i Tørring.

Selv om han hos sin mester møder fantastisk stor forståelse og fleksibilitet omkring sin cykelsport, har den unge mand altså langt fra optimale betingelser til at udvikle sig optimalt som cykelrytter.

Det er en problematik, som avisen tager fat i en en artikel omhandlende netop de udfordringer og dilemmaer med tid, økonomi, cykelkarriere kontra uddannelse, som Morten Nørtoft dagligt stilles overfor som ung og topambitiøs eliterytter.

Annonce
Annonce
Give Avis

Se videoen: Stolt og bevæget dobbelt ol-guldvinder modtog folkets hyldest i den sprøde efterårsregn

Annonce
Annonce
Give Avis

Se billederne: Seje børn trodsede regnen og gav Give endnu en flot cykelfest

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Genåbning på Kastaniehaven: Efter halvandet år som leder fik Carina Skærlund sin første festdag

Give Avis

Give sender Dannebrog til tops med fejring af dobbelt guldvinder!

Give Avis

Først var det huse, nu er det brugte biler, der er en mangelvare

Give Avis

Ungt lokalt cykeltalent i kæmpedilemma: I svær klemme mellem sin sport og uddannelse

Give Avis

Give misser nyvunden momentum i vital bundkamp og taber 4-2 i Bramming

Give Avis

Ny start efter corona: Café Tæt ændrer koncept

Give Avis

Efter de store cykelklassikere: Nu er det børnenes tour - og det sker i Give midtby

Give Avis

Så er der fest i gaden: Høstfesten i Vonge er tilbage

Give Avis

Ny præstebolig og ny præst på listen: Meningsløst at hælde flere penge i skimmelsvamperamt præstebolig

Give Avis

Lokale øko-grise får besøg af prægtige mænd i prægtige gamle maskiner fra oldefars tid

Give Avis

Julies drøm led et stort knæk, da hendes hest måtte aflives: Nu er hun et af landets største springryttertalenter

Give Avis

Danmarksmestre i godt arbejdsmiljø: Trekantens El vinder fornem hædersbevisning

Give Avis

Hun gør det igen: Mitzi Mortensen har avlet årets hingsteføl

Give Avis

Slut efter 115 år: Historisk men utidssvarende præstegård rives ned for at gøre plads til topmoderne præstebolig

Give Avis

Vand i hovedet og mudder på måsen: Dirty Trail i Karlskov vender frygteligt tilbage

Give Avis

Vigtig sejr: Efter 2-0 over Aabenraa er Give væk fra de direkte nedrykningspladser

Give Avis

Første sejr til Give: Skarp indskifter kampafgørende med sine to første boldberøringer

Give Avis

Når Vorbasse Marked ikke vil, må børnene i Give tage over

Give Avis

Tobias Thorning Jørgensen sikrer Danmark paralympisk guld: Og så ringede Kronprinsen

Give Avis

Triumf i Nations Cup: Billund Sportsrideklub med til at sikre VM-bronze

Give Avis

Stop lige op og klap jer selv på skulderen: Fællesskabets Skole har været på banen i 60 år

Annonce