Annonce
Give Avis

Motorvejsdebat: Den dummeste motorvej for naturøkonomien.

Læserskribent Charlotte Wangel fra Vesterlund byder her ind med sit syn på sagen om den meget omdebatterede 'Hærvejsmotorvej', som hun kalder et 'himmelråbende prestigeprojekt aftalt i diverse politiske studehandler'.
Annonce

GIVE-EGNEN: På baggrund af Biolog og naturvejleder Peer Høgsbergs opråb vedrørende den projekterede linjeføring af den midtjyske motorvej fra Haderslev til Give, vil jeg henlede opmærksomheden på indstillingen fra vejdirektoratet.

Herunder forekommer ironi!

Af indstillingen fremgår det at, af de seks linjeføringer der er foreslået, vil kun en ikke give underskud rent samfundsmæssigt. Og den ene linjeføring som vil kunne betale sig, kun vil give en gevinst på 5 øre pr investeret krone. Ih, hvor er det ingenting værd!

Her er tale om et projekt som kun kan gennemføres med store menneskelige, men især naturmæssige konsekvenser, og næsten uden økonomisk gevinst. Dette er igen et af de himmelråbende prestigeprojekter aftalt i diverse politiske studehandler i den forrige regering mellem V, LA, K, S, DF, RV og SF.

Hvorfor skal man absolut ødelægge mere dansk natur! Den netop vedtagne finanslov indeholder aftale om, at der skal afsættes 4,5 milliarder til naturparker, fredet natur. Og gudskelov for det, men motorvejsprojektet står i skærende kontrast til de naturmæssige mål.

Indstillingen fra vejdirektoratet noterer sig også, at der er indkommet 688 høringssvar, og langt størstedelen af svarene anbefaler at motorvejen ikke anlægges. Disse svar er overvejende fra private personer.

Men på trods af det anbefaler vejdirektoratet at motorvejen anlægges! Måske med en gevinst på 5 øre pr krone investeret! Men vejdirektoratet foreslår også at man da kan bruge en af de andre, underskudsgivende løsninger. Jamen altså, der knækkede regnestokken vist!

Det er da ubegribeligt at man overhovedet kan anbefale en så dårlig forretning, og så endda også foreslå en underskudsgivende løsning. Og her taler vi altså om dine og mine penge, din og min natur, som åbenbart gerne må investeres i en dårlig forretning, blot på grund af præstige for diverse politikere. Hvilket eftermæle politikerne sigter mod!

Men der er naturligvis også høringssvar fra erhvervslivet. Og disse konkluderer at de med motorvejen vil kunne tiltrække mere kvalificeret arbejdskraft. Ok, de har altså åbenbart kvalificeret arbejdskraft, på trods af at de tilsyneladende er geografisk dårligt placeret! Jamen det under jeg dem da.

Men hvorfor så mere? For at lave større overskud forstår jeg. Og igen, hvorfor? Vil større overskud til enkelte ejere og investorer af store virksomheder give nogen relevant samfundsmæssig gevinst når offeret er den natur vi alle gerne vil nyde? Men vi kan da vandre rundt på deres parkeringspladser og kikke på parkeringsbåse. Det er sjovt og sundt!

Anbefalingen afsluttes med at konkludere at hele projektets gennemførsel dog egentlig ikke har nogen mening hvis ikke den nordlige del af motorvejen fra Give til Hobro også etableres. Så for at der er mening i den ene ødelæggelse af natur, skal vi igangsætte den næste. Logik er en svær en!

En del af konklusionen er også at der træffes en beslutning til gennemførelse af projektet således at man med loven i hånd hurtigst muligt kan ødelægge mange folks liv ved eksproprieringer af deres hjem. Så med et pennestrøg kan man altså nødvendiggøre projektets gennemførelse, for hvem vil dog spilde pengene som er givet ud til eksproprieringerne.

Lad nu den jyske natur være i fred. Jeg ved godt at det er noget billigt skidt, men det generer langt flere samfundsmæssige værdier end en motorvej kan. Og lad nu virksomhederne arbejde ud fra de givne vilkår. Vi tjener rigeligt med penge i Danmark, vi skal nok klare os.

Et gammelt ord fastslår, at penge ikke gør lykkelig, men de er gode at have! Ja det er de da. Så lad os investere dem vi har, fornuftigt og fremsynet med fokus på mennesket, naturen, trivsel og eftermæler med værdi for vores efterkommere

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Diagonalkroen har rystet event-posen

Give Avis

Sport & Fitness har fået ny medejer

Annonce