Annonce
Give Avis

Musikalsk skoleleder elsker det harmoniske samspil med lokalsamfundet

Filskov Friskoles nye leder Frank Arentoft er et musikalsk menneske, der tidligere har spillet i et band som guitarist og sanger. Guitaren bruges stadig nærmest dagligt og er en både uundværlig og karakteristisk del af Frank Arentofts personlighed. Foto: Jim Hoff
Frank Arentoft har ved starten af det nye skoleår sat sig i chefstolen på Filskov Friskole, hvor han har afløst den lokale urkraft Johan Andersen. Det har været en opstart med masser af positive oplevelser på trods af flere benspænd fra coronaen.
Annonce

FILSKOV: Sammenhold! Det er det første ord, der falder én ind, når man træder ind på lærerværelset på Filskov Friskole i et frikvarter.

Samtlige lærere sidder nemlig bænket rundt om det store fællesbord, mens snakken går lystigt på kryds og tværs hen over en kop te eller kaffe. Stemningen er god, jordnær og afslappet - og for bordenden sidder en 49-årig guitarist, maratonløber og familiefar med stort f.

Han løfter kaffekoppen til hilsen, byder avisens udsendte på en kop kaffe og inviterer ind på kontoret, hvor det forestående interview kan foregå uden de mange helhjertede og lettere drillende pædagogiske krydsreferencer fra staben.

Smilet på læben fra lærerværelset tager manden med ind på sit kontor, og så er det, vi kan gå i gang med alt det officielle.

Annonce

Arven efter Johan Andersen

Manden er Frank Arentoft. Han kommer fra Brørup, hvor han er bosiddende med sin hustru Suzette, der er lærer. Det er Frank også pr. uddannelse, men fra starten af dette skoleår har han afløst Johan Andersen som leder af Filskov Friskole, da Andersen i sommers trak pensionistkortet.

Til en vis grad, fordi Johan Andersen stadig er at finde på skolen med nogle timer om ugen, hvor han med egne ord "gør lidt gavn, der hvor der er brug for ham".

Og at dette kompetente skolemenneske og denne lokale urkraft stadig er med på sidelinjen, nyder Frank Arentoft god gavn af.


Vi har pt. 135 elever, og ved 120 elever kører det rundt. Det er mit mål, at vi skal op på 150 elever, og da vi er oppe imod faldende børnetal i lokalområdet, skal der tænkes både kreativt og ud af boksen

Frank Arentoft, skoleleder på Filskov Friskole


- Jeg sparrer meget med Johan om lavpraktiske ting, administrative gøremål og om skolens traditioner og osv. Der er mange ting, som han lynhurtigt kan sætte mig ind i, og jeg er taknemmelig for hans hjælp. Det er guld værd her i starten, siger Frank Arentoft.

Han ved godt, at Johan Andersen har været en markant skikkelse i byen og på skolen gennem mange år, men det afskrækker ham ikke.

- Jovist er det et par store sko at skulle fylde ud, men jeg skal jo ikke være en ny Johan. Det er ikke det skolens bestyrelse har ledt efter, da de gik på jagt efter en afløser for Johan. Skolen hviler på et solidt fundament, og det er det, jeg skal ind og videreudvikle på med mine tanker og ideer, pointerer Frank Arentoft.

Annonce

Accepterer ikke mobning og eksklusion

Han er læreruddannet i 2003 og har arbejdet som afdelingsleder på en stor folkeskole og to friskoler, inden pilen pegede på Filskov for den inkarnerede maratonløber. Afstanden mellem Brørup og Filskov er godt nok seks kilometer længere end den klassiske maratondistance, men Frank nyder køreturen frem og tilbage mellem hjem og arbejde.

- Her får jeg lige to gange 35 minutter til at koble af eller tænke nogle ting igennem. Så afstanden og køreturen er ikke noget problem, tværtimod,  konstaterer den nye skoleleder, nærmest samtidig med, at en af drengene fra det nyoprettede cykelværksted på skolen lige stikker hovedet ind for at aflevere en forespørgsel på noget værktøj, man mangler i cykelbiksen.

Frank Arentoft har sammen med skolens personale oprettet et cykelværksted, hvor elever der har brug for et pusterum fra det boglige kan arbejde med reparation af cykler. Her er det Mathias Chalatsis, der er fungerende leder af cykelværkstedet, der viser skolelederen, hvordan en cykel skal skrues sammen. Foto: Jim Hoff

Og hermed er broen bygget til en overgang til en snak om Frank Arentofts pædagogiske platform og om hans generelle syn på ledelse og det at skulle agere som chef for både lærere, pædagoger og skolebørn i samspil med en topmotiveret og proaktiv forældreflok.

- Da jeg startede her på skolen, var jeg rundt i alle klasser for at præsentere mig selv. Jeg fortalte eleverne om mig selv, og forklarede dem, at jeg ikke vil acceptere mobning og eksklusion. Jeg opererer ikke med straf, men med konsekvens, og på den måde fik jeg ligesom kridtet banen op fra første dag - og jeg har jo også haft lidt den samme snak med lærerne og pædagogerne, så de ved, hvor jeg står, siger Frank Arentoft.

Han har grundet coronaen måtte undvære de store sociale fællessamlinger med elever og forældre, men så er det blevet til små fine fredagshilsener til folket via video på Facebook.

Annonce

Fællesskab er kodeordet

Frank Arentoft er uddannet musiklærer og underviser selv i dansk i en 6. klasse, og snart bliver denne tjans byttet ud med rollen som matematiklærer i en 3. klasse.

- Jeg elsker at undervise og at være ude blandt børnene. På den måde ved jeg, hvad der rører sig på skolen, for i min optik duer det ikke at være en ren skrivebordsleder. Slet ikke sådan et sted som her, hvor samspillet mellem elever, lærere og forældre er så godt og veludviklet. Her er skolen funderet på fællesskab, og derfor løser vi også de forskellige opgaver i fællesskab, siger Frank Arentoft.

Ud over at netop begrebet fællesskab er en af de store motorer i drivkraften bag friskolen i viaduktbyen, ser han også friskolen som et sted med et større pædagogisk råderum end i folkeskolen. Forældrenes udtalte medejerskab og den deraf følgende medansvarsfornemmelse samt både lærere og elevers tilvalg af netop friskoletanken betyder, at Frank Arentoft har fundet en rigtig fin platform til at afprøve sine pædagogiske ideer.

- Jeg går og pusler med en 5-årsplan, og de idéer den rummer, har jeg præsenteret for både kollegerne og forældrebestyrelsen. Man har taget godt imod ideerne, for både bestyrelsen og lærerne er innovative og har modet til at prøve noget nyt af.  Selvfølgelig er tingene blevet diskuteret kritisk igennem, og der er også blevet lavet små justeringer hen ad vejen, men i store træk er opbakningen utrolig fin, og det betyder, at vi kan arbejde fremadrettet med flere nye ideer i støbeskeen.

Annonce

5-års plan skal generere 150 elever

En sådan ny idé er cykelværkstedet, hvor elever, der af forskellige årsager kan have brug for et pusterum fra de boglige strabadser, kan arbejde med at reparere cykler, sælge dem og på den måde udføre meningsfyldt arbejde med indbyggede skolefærdigheder som dansk og regning som fine sidegevinster.

På sigt er det meningen, at skolen også skal have en hestelinje og et e-sporthold, hvilket skal være med til at gøre skolen endnu mere attraktiv for udefra kommende elever. For uanset hvor mange gode innovative ideer man har som skoleleder, så handler det, når det pædagogiske lys er slukket, og alle børnene er gået glade hjem efter endnu en god skoledag, på en friskole i høj grad også om økonomi.

- Vi har pt. 135 elever, og ved 120 elever kører det rundt. Det er mit mål, at vi skal op på 150 elever, og da vi er oppe imod faldende børnetal i lokalområdet, skal der tænkes både kreativt og ud af boksen, så vi kan gøre os "lækre" for potentielle nye elever - også gerne dem der skal gå i overbygningen. Her er vi oppe mod flugten til efterskolerne, og den skulle vi gerne have bremset med gode tilbud til de ældste elever, pointerer Frank Arentoft.

Apropos udfordringer har den nye skoleleder udfordret en af skolens bedste løbere til en dyst på bedste tid på 21,2 kilometer, og han har også i en anfald af godt humør sagt ja til at deltage i en 24-timers spinningsevent med henblik på at samle midler ind til friskolen.

Og sådan er det bare at være skoleleder i Filskov, hvor man både går, løber og cykler i samme retning.

Og netop dét er noget af det, der fascinerer skolens nye leder allermest ved byen og skolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Fra minkkaos til hundeeventyr

Give Avis

Corona: Testbil til Give i weekenden

Annonce