Annonce
Give Avis

KV21: Nedturen fortsætter for DF, mens Venstre fik et godt valg på Give-egnen

To af de lokale byrådskandidater, Gerda Jørgensen (V) og Henning Dam (S) opholdt sig på valgstedet i Ikærhallen stort set hele dagen. De kan nu i spænding imødese optællingen af de personlige stemmer. Resultatet af optællingen har vi hen på eftermiddagen onsdag. Foto: Jim Hoff
Halvt så mange vælgere stemte på Dansk Folkeparti på formandens hjemmebane, Venstre-kandidater hjælper partiet med at erobre to ekstra mandater og markant tilbagegang til Liberal Alliance på kommunens mindste valgsted i Lindeballe.

Give: Avisens reporter Thomas N. Rasmussen giver dig her et par af de vigtigste opgørelser fra vælgernes valg i den gamle Give Kommune.

Det var på forhånd ventet, at Dansk Folkeparti ville miste en del mandater landet over. Sådan bliver det også i Vejle Kommune, hvor partiet går fra at sidde på tre sæder i byrådet til blot et enkelt.

En af årsagerne til tilbagegangen kan findes i Thyregod. I formanden Kristian Thulesen Dahls hjemby stemte halvt så mange vælgere på Dansk Folkeparti som for fire år siden. Partiet gik fra at modtage 27,0 til 13,6 procent af de afgivne stemmer.

Annonce

På baggrund af det dårlige valg for Dansk Folkeparti har Kristian Thulesen Dahl givet udtryk for, at han er klar til at diskutere, hvorvidt han er den rette til formandsposten.

Formandsposten i DF skal diskuteres

- Vi kommer til at diskutere alt. Og intet er helligt.

- Vi skal være klar til at bringe alt i spil. Man kan ikke bede sit parti om at evaluere situationen og så sige, at der er noget, man ikke må snakke om, siger han til Ritzau.

Udover partiets udfordringer på landsplan kan en del af tilbagegangen muligvis også tilskrives, at Karl Erik Lund, der fik 921 stemmer i 2017, ikke stod på stemmesedlen denne gang.

Til gengæld gik Venstre fra at få 31,0 til 38,0 procent af stemmerne i Thyregod. Også Nye Borgerlige gik her kraftigt frem. De fordoblede andelen af stemmer fra 3,4 til 6,7 procent.

Annonce

Fra 36 til 1 stemme

Lindeballe Forsamlingshus var igen det sted i kommunen, hvor færrest vælgere var blevet indbudt til at stemme. 397 stemmeberettigede kunne afgive deres kryds. Det valgte 289 - svarende til 72,8 procent at gøre.

Vi skal være klar til at bringe alt i spil. Man kan ikke bede sit parti om at evaluere situationen og så sige, at der er noget, man ikke må snakke om

DF partiformand Kristian Thulesen Dahl

Ligesom i Thyregod stemte væsentligt færre på Dansk Folkeparti i Lindeballe. Der var også markant færre stemmer til Liberal Alliance. Sidste gang høstede partiet 37 stemmer i Lindeballe. I år fik partiet, der ikke får en plads i byrådet, blot en enkelt stemme i Lindeballe.

Omvendt var der en større andel, der stemte på Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, SF og Alternativet.

Antallet af vælgere, der har stemt på valgstedet i forsamlingshuset i Lindeballe, er faldet fra 78,2 procent til 72,8 procent.

Annonce

Stor fremgang til Venstre

Venstre var blandt valgets store vindere i Vejle Kommunen. Partiet beholder borgmesterposten og får to ekstra mandater, og flere steder stemte flere vælgere på det borgerlige parti.

Det var blandt andet tilfældet i Øster Nykirke Sogn. På valgstedet, Øster Nykirke Skole i Vonge, fik Venstre 56,3 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 22,6 procentpoint. Her er det Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der har den største tilbagegang.

Venstre går fra de nuværende 10 til 12 mandater. Hvorvidt det bliver til et mandat for en eller flere af de lokale Venstre-medlemmer i Vonge-Kollemorten og Give som Gerda Haastrup Jørgensen og Jørgen Mikkelsen afsløres onsdag eftermiddag, når de personlige stemmetal offentliggøres.

Annonce

Konservative går frem i Give

Ved det største valgsted i Gl. Give Kommune, Ikærhallen, faldt stemmeprocenten med omkring tre procentpoint.

Her er det især bemærkelsesværdigt, at Det Konservative Folkeparti, fik otte procent af stemmerne. Ved sidste valg udgjorde andelen af konservative stemmer 3,2 procent.

Her gøres der klar til den store optælling i Give i Ikærhallen tirsdag aften. Foto: Jim Hoff

Socialdemokratiet, der ellers fik lidt færre stemmer på en del valgsteder på en pæn del af valgstederne i Give-området, fik i Ikærhallen 1,9 procentpoint flere stemmer end i 2017.

Venstre var igen i år med afstand det parti, som flest vælgere satte sit kryds ved i Give. Partiet fik 1459 ud af de i alt 3226 afgivne stemmer.

Hvordan det er gået de forskellige lokale kandidater ved vi meget mere om hen på eftermiddagen, hvor de personlige stemmer forventes talt op.

Herunder kan du se valgresultaterne fra de respektive valgsteder på Give-egnen...klik på billedet herunder så får du adgang til galleriet.

Annonce
Annonce
Give Avis

Godt gået: Julie gør rent bord og vinder dette åre Baltic Cup

Annonce
Annonce
Give Avis

Arrangør aflyser med få dages varsel: Corona sætter en stopper for julemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Manglende togafgang skabte stor ståhej: Nu kan pendlere snart stige på populære afgange igen

Give Avis

Slut efter fem fremragende år: Det er med stor stolthed og taknemmelighed 'B' takker af som træner i Give

Give Avis

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Erhverv

Købmands farvel truede dagligvarebutiks fremtid - nu er den pludselig reddet

Give Avis

Kollemorten lægger natur til dette års Julemærkemarch

Give Avis

Billund Kommune på smalkost? Har ikke råd eller lyst til at betale for en kagemand til Filskov Friskole

Give Avis

Sangcafé i Vonge Kirke

Give Avis

Aflyst: Julemarked på Tinnetgaard

Give Avis

Så kan lokale firmaer og butikker godt finde fodboldskoene frem

Give Avis

Coronarestriktioner rammer egnens kirker

Give Avis

Så er det officielt: Julen er kommet til Give

Give Avis

'De Gule Veste" fik deres ja: Jørgen skulle have brugt  cykelstien i 5. klasse - 50 år senere kan han komme til at gå på den med sin rollator

Give Avis

Sort fredag med fint flow og god stemning

Give Avis

Det er dansk, det er drønhyggeligt: Danmarks største havefest har programmet klar

Give Avis

Give melder klar: Black Friday er tilbage i stor stil

Give Avis

Give Handel og Erhverv er igen klar med en sand gaveregn over Give: Hvad med 10.000 ekstra til julebudgettet?

Give Avis

Det handler om den gode investering og tæt venskab: Lokal ejendomsmægler går ind i guldsmedebranchen

Give Avis

Give gør klar til modstandskamp: Transportminister afviser blankt at lave til- og frakørsel ved Give syd

Give Avis

Et år der bare bliver bedre og bedre: Givskud Zoo er igen Årets Dyrepark

Give Avis

Ingen nåde i Thyregod omkring DFs fald: Thulesen Dahl har for lidt røv i bukserne

Give Avis

Efter salg til Stofa: Give Fællesantenne klar med i omegnen af 1,5 millioner kroner til det lokale foreningsliv

Annonce