Annonce
Give Avis

Ni har kvittet smøgerne:Succesfuldt ry­ge­stopkur­sus på Kastanjehaven

Deltagerne på Vejle Kommunes rygestopskursus på Kastanjehaven er her i gang med noget gruppearbejde. Samtlige ni deltagere er stadig røgfrie efter seks uger. Foto: Jim Hoff
Ni ansatte på Kastanjehaven har takket ja til at deltage i Vejle Kommunes rygestopforløb, og det blev så stor en succes, at holdet med sundhedskonsulent Tina Kreutzer i spidsen røg på landsdækkende TV.

GIVE:Plejecenter Kastanjehaven i Give er vant til at skabe positive overskrifter både lokalt og regionalt. Derfor er det ikke noget særsyn, hvis der holder en bil fra TV Syd eller den lokale presse på p-pladsen, og sådan var det også torsdag den 28. marts, hvor ni af ‘hverdagens helte’ var i mediernes søgelys.

Anledningen var afslutningen på det rygestopsforløb, som Vejle Kommune havde tilbudt de ansatte på Kastanjehaven, og som otte kvinder og en herre havde takket ja til at deltage i.

Og det med succes, for efter seks uger under kyndig vejledning og guidning af sundhedskonsulent og rygestopsinstruktør Tina Kreutzer kunne samtlige deltagere med brede smil og siddende klapsalver for rullende kamera bekendtgøre, at de havde været røgfrie i de seks uger, som forløbet havde kørt.

Det var naturligvis en stolt Tina Kreutzer, der på dagen modtog en flot buket blomster fra en af deltagerne, som tak for det gode forløb - og som en anerkendelse af at have hjulpet deltagerne i gang med at kvitte smøgerne.

Karina Høgfeldt (til højre) har fået en bedre stemme efter rygestoppet, og det nyder hun godt af som sangerinde. Foto: Jim Hoff

Omkostningsfrit tidsmæssigt og økonomisk

- Det er flot, at samtlige deltagere har været røgfri i seks uger. Mange vil jo gerne stoppe med at ryge, men de er bange for at tage på, mange frygter også de fysiske og psykiske abstinenser, og at de i det hele taget ikke kan klare det. Derfor giver det god mening at tilbyde de her rygestopskurser til en gruppe ansatte. Man kan støtte hinanden, når rygetrangen melder sig, og man kan fejre hinanden, når det går godt. Det er også nemmere at bryde vanerne, når man er flere, siger Tina Kreutzer.

Rygestopstilbuddet er gratis, og medarbejderne får tildelt tid i arbejdstiden af arbejdspladsen ligesom kommunen også yder tilskud til eksempelvis nikotinplastre.

Det er med andre ord omkostningsfrit både økonomisk og tidsmæssigt for deltagerne at deltage, og det er ifølge flere af deltagerne også en faktor der har spillet positivt ind i forhold til at træffe beslutningen om at være med.

Annonce

Brugte 33 timer om ugen på at ryge

Seancen startede med ‘bordet rundt’, hvor deltagerne med Tina Kreutzer som ordstyrer kort og præcist fik fortalt, hvordan de havde det i forhold til at være ikke-rygere og hvilke problematikker, der kan være på spil.

Det kan handle om det at tackle den ubændige trang til morgensmøgen, det svingende humør og den stigende lyst til søde sager som kompensation for den manglende røg.

Men det handlede også om alle de positive gevinster, der var røget ind på både den mentale og den psykiske konto under forløbet.

- Jeg kan jo se på vores rygestops-app, at jeg førhen brugte 33 timer om ugen på at ryge. Jeg kan også se, at jeg skal tjene 22.000 kroner vare for at få råd til at ryge, og det er skræmmende tal, der gør, at jeg har lidt nemmere ved at sige nej, når trangen melder sig, fortæller en af deltagerne.

Den følger en anden deltager op på, for hun har efter rygestoppet nu fået råd til at forkæle andre med de sparede cigaretpenge.

Kontant på en anden måde bliver det, når en deltager fortæller, at hun efter en indledende hård fase, nu knap så hysterisk mere, og at hun da “ikke har slået nogen ihjel endnu”.

Den sidste melding får hele forsamlingen til at bryde ud i latter - og netop humoren og den spontane latter er sammen med indslag med film, lyd, billeder, oplæg og erfaringsudveksling, er ifølge Tina Kreutzer også et af værktøjerne i rygestopsværkstøjskassen.

Tina Kreutzer, der er sundhedskonsulent og rygestopsinstruktør i Vejle Kommune, modtager her en buket blomster fra Jeanette,en af deltagerne, som tak for et godt forløb. Foto: Jim Hoff
Annonce

Oplever generelt bedre velvære

Deltagerne oplever over en kam bedre kondition og større velvære generelt efter seks uger uden røg.

- Jeg oplever min duft- og smagssans er blevet bedre. Min hud er pænere, ja selv mine tænder er blevet pænere, og så er jeg begyndt at gå til fitness, lyder det fra en deltager, mens en anden oplever bedre søvn og generelt mere energi og overskud i hverdagen.

- De penge jeg sparer på ikke at købe cigaretter har jeg investeret i et drivhus, hvor jeg går og hygger mig. Derudover oplever jeg også, at min stemme er blevet bedre, og det er rigtig godt, idet jeg jo har en karriere som dansktopsanger ved siden af mit job som sosu-assistent fortæller Karina Høgfeldt, der netop har udgivet en ny CD.

Når de seks uger er gået, slippes de nu røgfri ni deltagere “løs”, og skal klare sig uden de faste ugentlige seancer på Kastanjehaven.

-Men de har altid mulighed for at ringe til mig, hvis de har brug for en snak og noget opbakning, og de kan til enhver tid booke et opfølgende møde i Sundhedshuset i Vejle Kommune. På den måde er vi der stadigvæk for rygestopsdeltagerne, bare lidt mere i baggrunden, siger Tina Kreutzer.

Der er altid plads til et godt grin, for det er en del af konceptet når man er på rygestopskursus. Foto: Jim Hoff
Annonce
Annonce
Give Avis

Se videoen: Stolt og bevæget dobbelt ol-guldvinder modtog folkets hyldest i den sprøde efterårsregn

Annonce
Annonce
Give Avis

Se billederne: Seje børn trodsede regnen og gav Give endnu en flot cykelfest

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Genåbning på Kastaniehaven: Efter halvandet år som leder fik Carina Skærlund sin første festdag

Give Avis

Give sender Dannebrog til tops med fejring af dobbelt guldvinder!

Give Avis

Først var det huse, nu er det brugte biler, der er en mangelvare

Give Avis

Ungt lokalt cykeltalent i kæmpedilemma: I svær klemme mellem sin sport og uddannelse

Give Avis

Give misser nyvunden momentum i vital bundkamp og taber 4-2 i Bramming

Give Avis

Ny start efter corona: Café Tæt ændrer koncept

Give Avis

Efter de store cykelklassikere: Nu er det børnenes tour - og det sker i Give midtby

Give Avis

Så er der fest i gaden: Høstfesten i Vonge er tilbage

Give Avis

Ny præstebolig og ny præst på listen: Meningsløst at hælde flere penge i skimmelsvamperamt præstebolig

Give Avis

Lokale øko-grise får besøg af prægtige mænd i prægtige gamle maskiner fra oldefars tid

Give Avis

Julies drøm led et stort knæk, da hendes hest måtte aflives: Nu er hun et af landets største springryttertalenter

Give Avis

Danmarksmestre i godt arbejdsmiljø: Trekantens El vinder fornem hædersbevisning

Give Avis

Hun gør det igen: Mitzi Mortensen har avlet årets hingsteføl

Give Avis

Slut efter 115 år: Historisk men utidssvarende præstegård rives ned for at gøre plads til topmoderne præstebolig

Give Avis

Vand i hovedet og mudder på måsen: Dirty Trail i Karlskov vender frygteligt tilbage

Give Avis

Vigtig sejr: Efter 2-0 over Aabenraa er Give væk fra de direkte nedrykningspladser

Give Avis

Første sejr til Give: Skarp indskifter kampafgørende med sine to første boldberøringer

Give Avis

Når Vorbasse Marked ikke vil, må børnene i Give tage over

Give Avis

Tobias Thorning Jørgensen sikrer Danmark paralympisk guld: Og så ringede Kronprinsen

Give Avis

Triumf i Nations Cup: Billund Sportsrideklub med til at sikre VM-bronze

Give Avis

Stop lige op og klap jer selv på skulderen: Fællesskabets Skole har været på banen i 60 år

Annonce