Annonce
Give Avis

Normeret til 240 elever, men ender snart på 40: Elevtallet er raslet ned på en af kommunens mest moderne skoler

Elevtallet på Elkjærskolen er gået fra 131 ved indvielsen i 2003 til 60 her i 2021, og det frygtes, at man om tre år står med blot 40 elever på en af kommunens mest moderne og nyeste skoler. Foto: Jim Hoff
Da Elkjærskolen åbnede i august 2003 var det med 131 elever fordelt i klasselokalerne. I 2013 hed elevtallet 80, og er i 221 er man nede på 60 elever med udsigt til yderligere et fald ned til 40 elever om tre år. Vi graver her lidt i historien om en skole, der blev vingeskudt allerede fra starten og afgav små 100 elever til en nybygget lokal friskole.

GRØNBJERG: Alt var øjensynligt fryd og gammen og lutter idyl tilbage i starten af 2000'erne, hvor et enigt byråd i Give Kommune besluttede at lukke de to landsbyskoler i Karlskov og Langelund.

Nu var det dog ikke selve lukningerne, der udløste den positive stemning, men det gjorde til gengæld meddelelsen om, at der skulle bygges en ny topmoderne i området, som skulle huse områdets mange skolelever og lærere.

Såvel skolen i Karlskov fra 1963 som den i Langelund fra 1901 var ikke længere tidssvarende, og da tendensen også på den tid gik mod mere og mere centralisering på skoleområdet grundet de derved vundne synergieffekter både økonomisk og driftsmæssigt, var det oplagt, at de to små skoler var interessante at lægge sammen til en stærk fremtidssikret enhed.

Annonce

So far so good. Udfordringerne omkring det nye skoleprojekt startede, da der skulle findes en placering til den nye skole på et område, der rent geografisk hentede sine elever fra et stort område.

Konflikt om placering endte med en friskole

Det vil sige, at der var flere interesser i spil her - og netop dette skulle vise sig at blive så stor en sten i skoen, at det endte i en åbenlys konflikt mellem byrådet og parterne i Grønbjerg-Langelund/Karlskovområdet. En konflikt, der udover at handle om skolens placering, også blev kendetegnet ved dårlig kemi mellem flere af de stridende parter.

Kerneproblemet var, at en gruppe forældre ville have, at den nye skole skulle ligge midt imellem de to byer, men politikerne sagde nej til at placere den på en bar mark. Knap halvdelen af distriktets forældre reagerede ved at vælge den nye skole fra, for så i stedet for at oprette deres helt egen skole, nemlig Karlskov Friskole.

Det betød, at da den splinternye Elkjærskole, der var berammet til cirka 240 elever, åbnede i august 2003, så var den ret beset halvtom, idet man denne dag startede ud med 131 elever. De sidste cirka 100 ellever festede cirka tre kilometer derfra i den på samme tidspunkt nyåbnede friskole.

Hvor festen var størst på åbningsdagene for de to skoler, er vel næppe svær at gætte.

Annonce

Skolekampen skabte ufred også socialt

Nu var det ikke kun skolebørnene i det store distrikt, der blev delt. Skolekampen resulterede også i, at venskaber, bekendtskaber og også familier på kryds og tværs af de to "nye skolesamfund/distrikter" kom i konflikt med hinanden. Udfordringer og problematikker der stadig her 18 år efter især hos den ældre generation blæser i vindene hen over landbrugsjordene i området.

Give Kommune klappede næppe heller i hænderne, for i stedet for at score en rationaliseringsgevinst ved at lægge to skoler sammen, mistede kommunen (i 2003-tal) godt tre millioner kroner om året i tilskud for friskoleeleverne. Samtidig skulle kommunen forrente de 27 millioner kroner, det kostede at bygge Elkjærskolen, der fik Preben Panduro som skoleleder.

Gives daværende borgmester, Villy Dahl Johansen (lokalliste), var da også langt fra stolt det nye skole setup i Grønbjerg/Karlskov.

- Det er overhovedet ikke tilfredsstillende. Men vi er nødt til at overveje, hvordan vi udnytter ressourcerne bedst muligt, og det betyder blandt andet at samle eleverne på større skoler. Når borgerne bare kan oprette private skoler, har vi ingen chance for at planlægge og effektivisere«, udtalte borgmesteren dengang Ved samme lejlighed understregede han, at Byrådet i Give i øvrigt kunne have undgået hele miseren ved at lukke de to skoler uden at bygge en ny.

Annonce

Nedskæringer i 2011 kostede både elever og lærere

8 år efter åbningen af Elkjærskolen, der i dag er en afdeling under Firkløverskolen sammen med Givskud Skole, Søndermarkskolen og Ikærskolen, fik skolen besøg af Villy Søvndahl, formanden for SF og tidligere skolelærer. Hans besøg kom på bagkant af, at skolen var blevet ramt af en række forringelser som følge af kommunale (nu hed det Vejle Kommune ) økonomiske stramninger.

Da den splinternye Elkjærskole, der var berammet til cirka 240 elever, åbnede i august 2003, var den ret beset halvtom, idet man denne dag startede ud med 131 elever

Fra artiklen

Her mistede skolen en del lærere, der blev sparet væk, hvilket igen betød, at cirka 10 procent af eleverne forlod skolen til fordel for omkringliggende privatskoler i protest over de forringende vilkår.

Man måtte på skolen gribe til aldersintegreret undervisning og samlæsning for at få enderne til at nå sammen rent pædagogisk, og det var disse tiltag, som Søvndahl blandt skulle ud og besigtige.

Samme år, i 2011, blev der også indkaldt til et stort borgermøde på skolen, for nedskæringerne vakte både vrede og frustrationer i området, og apropos dårligt humør, så blev det ikke bedre i forbindelse med den store skolesammenlægning i 2012, hvor Firkløverskolen opstod. Her måtte Elkjærskolen sige farvel til skoleleder, Preben Panduro, og hermed mistede man en gæv og loyal forkæmper for skolen.

I stedet blev der indsat én afdelingsleder, som skulle lede både Elkjærskolen og Givskud skole, mens Panduro overtog tøjlerne på Øster Nykirke skole.

Annonce

Konkurrence fra hele tre friskoler

Vi hopper ind i kalenderåret 2013, hvor de tørre tal viste, at skolen på 10 år havde mistet i alt 50 elever i forhold til de 131, der startede i 2003.  Og de 80 elever er her i 2021 blevet til cirka 60 elever. Dette tal bliver ifølge prognoser kun mindre, så man om tre år frygter at stå med en skole med cirka 40 elever i almendelen, der oprindeligt var bertammet til 240 elever.

Til orientering skal oplyses, at Karlskov Friskole pr. 1.9. 2021 har 139 elever.

I juni 2018 blev der kastet en politisk redningsplanke ind i lokalområdet, der frygtede for en regulær skolelukning af den kun 15 år gamle skole. De mange tomme lokaler blev brugt til at huse indledningsvist i omegnen af 40 specialklasseelever, og dermed gav det mening at fortsætte driften af skolen.

Elkjærskolens største 'konkurrenter' på markedet er naturligvis de tre friskoler, der omringer skolen: Hedegård Friskole, Karlskov Friskole og den i 2012 nyåbnede friskole i Filskov. Især sidstnævnte har haft en vis tiltrækningskraft på kundegruppen fra Grønbjerg/Langelund-området.

Hvordan fremtiden for skolen ser ud, og her snakker vi om almendelen, ved ingen, men borgerne i området frygter for deres skole og dermed også for deres lokalsamfund. Dette og hvorfor det er gået så galt, taler vi med lokalrådet i området om i den næste artikel fra Elkjærskolen.Annonce
Annonce
Give Avis

Tung lidelseshistorie med happy ending: Efter flere års skadeshelvede kunne Sebastian endelig løfte DM-trofæet

Annonce
Annonce
Give Avis

Normeret til 240 elever, men ender snart på 40: Elevtallet er raslet ned på en af kommunens mest moderne skoler

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Farvel til afholdt salgschef: For Søren vil Give altid være hjerteblod

Give Avis

Læserbrev. Der er stor forskel på et rødt eller blåt flertal i Vejle Byråd efter kommunalvalget den 16. november.

Give Avis

Mindeord over Hanne Kathrine Fomsgaard Andreasen/Hanne Hansen/Foms.

Give Avis

Det handler ikke om lynkure og fitness: Det handler om permanente livsstilsændringer og 95 procent sidder mellem ørerne

Give Avis

Uskarpe Give med nyt nederlag på udebane: Tabte 29-24 til Fredericia Håndboldklubs 2. hold

Give Avis

Normeret til 240 elever men har kun 65: En af kommunens nyeste skoler mister elever i en grad så lokalsamfundet frygter total nedsmeltning

Give Avis

Efter tre et halvt års mareridt med hjernerystelse: Nu vil Sandra hjælpe kræftramte

Give Avis

Livslang slidgigt og hypermobilitet: Karin har fået ødelagt sit liv af læger, der ikke taler sammen

Give Avis

Mindeord over Kirstein Mølgaard

Give Avis

Forretningsudvalg er blevet til bestyrelse: Udviklingsrådet er skrumpet fra ni til fem deltagere

Give Avis

Så lykkedes det: De to håndboldildsjæle Emma og Olivia har skaffet Lykkeliga til Give

Give Avis

Suzette helt overvældet: Utrolig flot comeback til modeshowet

Give Avis

Frustreret Givetræner følte sig decideret bortdømt i 5-2 nederlag til topholdet efter 2-0 føring

Give Avis

Aldrig har der været så mange til udviklingsrådets årsmøde: Kæmpestor interesse for det nye sygehusprojekt

Give Avis

Svend nærmest svømmer i udmærkelser og hædersbevisninger

Give Avis

GNRs næstformand: Nu er det nok definitivt slut med Give Nærradio

Give Avis

Hjem til Aarhus: Svømmeklubben sagde farvel til livredder, instruktør og innovativ formand

Give Avis

Høgen fra Hedegård slog til på toppen af Vejles Alpe D’Huez - og brækkede den ene vinge

Give Avis

Håndboldklubbens gode støtter og venner fra Erhvervsklubben er kommet fornuftigt ud af coronakrisen

Give Avis

Rørbæk Marchen i skarp konkurrence med kronprinsen

Give Avis

Motionsugen: Nu skal du da ud og løbe forhindringsløb med din bedste firbenede ven

Annonce