Annonce
Give Avis

Fra kunstterapi til til forsorgshjem: Nu kan hjemløse fra hele landet finde sikker havn i Gadbjerg

Torben Frost er daglig leder på Gadbjerg Forsorgshjem, der åbnede dørene for første gang 1. juli. Foto: Jim Hoff
Det tidligere plejehjem på Buen 15 i Gadbjerg har efter to års tilværelse som spøgelseshus nu fundet ny anvendelse. Fra og med 1. juli huser bygningerne Gadbjerg Forsorgshjem, der er et midlertidig botilbud målrettet hjemløse, som skal hjælpes på fode igen i livet.

GADBJERG: Onsdag eftermiddag var der usædvanligt meget røre og leben på det gamle plejehjem på Buen 15 i Gadbjerg. Der var nemlig inviteret til åbent hus af Gadbjerg Forsorgscenter, og den invitation var der lidt over 50 Gadbjergborgere, der havde takket ja til.

Med åbningen af forsorgscentret kommer der således igen liv i det tidligere plejehjem, der har stået tomt cirka to år, efter at Vibeke Skov tid flyttede sit "Institut for Kunstterapi" fra Gadbjerg til Nørup.

Det er entreprenør Teddy Thomsen fra Gadbjerg der ejer bygningerne, og i maj 2020 kom  'organisationen 'Den Socialfaglige Organisation' på banen og lejede lokalerne med henblik på at oprette et forsorgshjem.

Annonce

I dag rummer organisationen seks institutioner, heraf tre kvindekrisecentre, en boinstitution og med åbningen af Gadbjerg Forsorgshjem nu også to forsorgshjem.

Tager altid udgangspunkt i de hjemløses ønsker og behov

På Gadbjerg Forsorgshjem, hvor der er 22 pladser, handler det om at tage vare på hjemløse, der ikke bor i eget hjem, eller som har sociale udfordringer.

- Der er tale om mennesker, der er blevet hjemløse, fordi de for eksempel ikke har haft styr på økonomien. Det kan også være mennesker, der lige er kommet ud af fængslet, og generelt mennesker der er havnet i nogle svært håndterbare livsudfordringer, der har gjort dem hjemløse, fortæller Torben Frost, der er daglig leder på Gadbjerg Forsorgshjem.


Det er utroligt vigtigt for os, at vi får etableret et godt samarbejde med de lokale borgere her i Gadbjerg. Det er de almindelige borgere, der er den lokale købmand, det er foreningslivet. Vi har brug for et konstruktivt samspil med alle

Torben Frost, daglig leder på Gadbjerg Forsorgshjem


Han understreger, at der er tale om et midlertidigt tilbud til de hjemløse, for det er helt klart målet med arbejdet med de hjemløse, at de skal have en hånd til at komme på fode igen, gerne finde sig et job, komme ud i egen bolig og i det hele taget få nogle redskaber, så de igen kan gebærde sig i samfundet.

- Vi tager udgangspunkt i beboernes behov og ønsker. Vi tvinger ikke noget ned over hovedet på folk, for det er vigtigt, at de er motiverede for et samarbejde med os. Vi har også et mantra om, at Gadbjerg Forsorgshjem skal være beboernes definitivt sidste ophold på et forsorgshjem. Når de går ud af døren her for sidste gang, så er de klar til at komme videre i deres liv, pointerer Torben Frost.

Annonce

Åbent 24/7

Den hjemløse kan 24/7 frit møde op på forsorgshjemmet og henvende sig. En socialrådgiver, og det kunne sagtens være lokale Kate Jørgensen, der er ansat på stedet, tager så en vurderingssnak med vedkommende.

Kate Jørgensen fra Gadbjerg er blevet ansat som socialrådgiver på Gadbjerg Forsorgshjem. Foto: Jim Hoff

- Efter 48 timer bliver der foretaget et dyberegående interview, hvor der med udgangspunkt i den hjemløses behov laves en plan for det videre forløb. Og det er vigtig at understrege, at det er den hjemløses plan, ikke kun vores, siger Kate Jørgensen.

For at kunne lykkes med målsætningerne er Gadbjerg Forsorgshjem via 'Den Socialfaglige Organisation' blevet koblet op på en række landsdækkende samarbejdspartnere. Det drejer sig eksempelvis om om jobcentre, kommuner, psykiatrien, hjemmeplejen og politiet.  Men det handler i høj grad også om at finde lokale samarbejdspartnere, der kan bidrage til en meningsfuld aktivering af de hjemløse på forsorgshjemmet.

- Det er utroligt vigtigt for os, at vi får etableret et godt samarbejde med de lokale borgere her i Gadbjerg. Det er de almindelige borgere, der er den lokale købmand, det er foreningslivet. Vi har brug for et konstruktivt samspil med alle. Det er nemlig vigtigt, at vores beboere får mulighed for at blande sig med de lokale og gerne også at skabe gode relationer med borgerne i Gadbjerg, konstaterer Torben Frost.

Annonce

Lokal fitnesscenter rykker ind i pyramiden

Omvendt er man også klar til at åbne forsorgshjemmet for byens borgere. Alle er velkomne til at kigge op og se sig omkring og få en snak med både personalet og ledelsen.

Det første tegn på hjemmets udadvendthed finder vi for øvrigt i det store rummelige pyramiderum, hvor Torben Frost har aftalt med Gadbjerg Idrætsforening,  at de kan etablere deres fitnesscenter.

- Idrætsforeningen stod og manglede velegnede lokaler til deres fitnesscenter, og vi vil jo gerne åben op for lokalsamfundet, så vi har tilbudt foreningen at de må bruge pyramiderummet. Det kommer jo også vores beboere og personale til gode, så det er en ren win-win situation.

Torben Frost kan ydermere berette, at forløbet og samarbejdet med de lokale omkring etableringen af forsorgshjemmet har været rigtig godt.

- Vi har haft en rigtig god dialog med Ole Lange fra Gadbjerg Borgerforening, og vi har allerede talt med en del gadbjergborgere, der er positive over, at der nu endelig igen kommer liv i det gamle plejehjem. Vi er blevet mødt af venlighed og har modtaget møbler, billeder og sågar et billardbord fra lokalt hold, og der er vi meget taknemmelige over. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at følge op på denne fine imødekommenhed.

Annonce

Klar konsekvens ved regelbrud

Naturligvis kan der opstå udfordringer, når mennesker, der er ramt af en række menneskelige udfordringer, skal ud og være en del af et lokalsamfund, og her er Torben Frost meget klar i mælet.

- Hvis der opstår uacceptable regelbrud både internt her på hjemmet og i forhold til borgerne i lokalsamfundet, så er der den konsekvens, at vi finder et andet sted til vedkommende. Jeg forventer dog ikke, at der vil opstå mange problemer. Det er vores erfaring fra andre forsorgshjem, at det generelt fungerer fint i forhold til lokalsamfundene.

Torben Frost har haft rygende travlt, siden han fik nøglerne til hjemmet udleveret i februar måned . Der skulle skaffes personale, og stedet skulle også møbleres og gøres klar.

- Sammen med medarbejderne lykkedes det at blive klar til åbningen, og det er en kæmpeforløsning, at vi nu endelig er nået så vidt, konstaterer Torben Frost med et stort smil, inden han holder sin velkomsttale til de godt 50 fremmødte borgere.

Efterfølgende blev det til en rundvisning på hjemmet, og det hele blev sluttet af på festlig vis med en sandwich og en øl/vand.

Og det er jo ikke den værste måde at møde nye folk på.

Annonce
Annonce
Give Avis

Haveselskabet arrangerer tur til Tinnetgaard

Annonce
Annonce
Give Avis

Ung ridesportsudøver vinder fire guldmedaljer

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

August måned skydes i gang i Give med stort udsalg i de lokale butikker

Give Avis

Mere kunst og kultur skal gøre børn og voksnes hverdag bedre

Give Avis

96 golfspillere dystede på banen i Give

Give Avis

Give bliver tennismekka for en dag: Sport Live sender direkte fra “Gryden”

Give Avis

Den digitale og analoge tidsalder i herligt samarbejde

Give Avis

Slut med at vise coronapas i Givskud Zoo

Give Avis

Velkommen til årets første offentlige skulpturvandring

Give Avis

33-årig Give Fremad klublegende bliver ny filialbestyrer i Vestjysk Bank

Give Avis

Det var "drengestreger begået i kådhed": Kunsthærværket i Give er opklaret efter frugtbart samarbejde mellem nærpoliti og lokalbefolkning

Give Avis

Jyllandsserietruppen forstærkes: Rutinerede kræfter på vej tilbage til Give Fremad

Give Avis

Udfordret vejstrækning aflastes af motorvej - men først om flere år: - Det skal der gøres noget ved

Give Avis

Lokal købmand klar med flere millioner til istandsættelse af butikken: Familien skal da være købmænd her i mindst 80 år til

Give Avis

Tilløbsstykke: Folk væltede ind til loppesalg på 125 år gammel slægtsgård i Vonge

Give Avis

1347 personer har doneret stort beløb til økonomisk presset zoo - men direktør forventer stadig et millionunderskud

Annonce