Annonce
Give Avis

Nu også massiv visuel modstand mod vindmøller i Karstoft Ådal

En gruppe af lokale vindmøllebekæmpere stillede i torsdag op til fotografering med de nye skite, som man har fået lavet for endnu mere at synliggøre modstanden mod opstillingen af tre kæmpevindmøller i Vorslunde/Blåhøj Øst-området. Foto: Jim Hoff
Byrådet i Ikast-Brande Kommune får vindmøllekamp til stregen af beboerne i Blåhøj Øst. Udover indsigelser af skriftlig og mundtlig art, er beoerne omkring Hallundbæk, Rævlinge og Vorslunde Moser nu begyndt at skilte meget synligt med deres modstand.

GIVE-EGNEN: Bevægelsen mod kæmpevindmøller i Ikast-Brande Kommune får næsten dagligt nye medlemmer på Facebook, hvor gruppen slår sine folder.

Torsdag eftermiddag, da pressen var på besøg hos en af initiativtagerne til bevægelsen, Anette Bjerremand, på Krogbrovej i Vorslunde-området, lå tallet på 147 medlemmer. Medlemmer der kommer både fra Give-egnen og Brande/Blåhøj-egnen med tilhørsforhold til Karstoft Ådal, og som alle har uønskede aktier i det vindmølleprojekt, som Ikast-Brande Kommune er ved at lukke ud af boksen.

Et projekt, der indeholder opstilling af i alt 12 vindmøller på 167 meter, tre i Blåhøj Øst, og 9 nord for Blåhøj.

Der et problematikken med de tre kæmpevindmøller i Blåhøj Øst, der er udgangspunkt for dagens besøg hos Anette Bjerremand. Her er der mødt en forsamling på syv borgere op fra området, dels for at stå model til det foto, som pressen gerne vil have af gruppens nye visuelle tiltag med opstilling af en række 'nej-tak' skilte i området, dels for at fortælle lidt om, hvordan det er at befinde sig i vindmøllestormens øje.

Annonce

Visuelt synlige protester

Ideen med at få fremstillet nej-tak skilte er fostret af Ann Pedersen, der straks fik Anette Bjerremand og Vagn og Ida Stenager med på ideen.

- Skiltene har et tydeligt budskab og kan sættes op helt ud til vejen ved hver ejendom og har tryk på begge sider, så man kan se skiltene fra begge sider, lød det i idéoplægget, og en lille uges tid efter stod der godt 20 skilte klar i Anette Bjerremands gårdsplads - klar til opstilling ved de ejendomme i området, der bliver berørt at vindmølleprojektet.

- Vi håber så meget på, at vi sammen kan skabe noget opmærksomhed på, at vi faktisk bor mange herude, og at vi ikke ønsker de kæmpe vindmøller. derfor stiller vi de her skilte op, forklarer Ann Pedersen, mens gruppen løbende bliver udvidet med Ida Stenager, ægteparret Robert og Kirsten Skovbjerg, Hans Hansen og Jan Rørbye.

De er alle beboere i området og stiller gerne op til et foto-shoot i den gode sags tjeneste, for hvis der er noget bevægelsen modkæmpevindmøller i Ikast-Brande Kommune har brug for så er det både en masse pr og gode venner i Vejle Kommune - ikke mindst i kommunens byråd.

Annonce

Håber på Vejle Kommune bruger standsningsretten

Vindmøllerne i Vorslunde-området ligger cirka 500 meter fra kommunegrænsen, og det har fået lokale folkevalgte i Giveområdet til at stille op på vindmøllemodstandernes hold.

Gerda Jørgensen (V), Karl Erik Lund DF) og Henning Dam (S), som for øvrigt også stiller et nej-tak skilt op ude ved vejen, har alle udtrykt deres forbeholdne modstand mod nabokommunens 'overgreb på et stykke unikt natur', ligesom de tre lokalpolitikere også kan melde om generel stor modstand mod projektet i det samlede byråd i Vejle.


Vores helt stor håb i forhold til at få stoppet denne voldtægt af vores unikke natur er derfor, at byrådet i Vejle Kommune gør brug af deres standsningsret. Det er det, vi lige nu må hænge vores hat på

Anette Bjerremand, vindmøllemodstander


Og netop denne politiske modstand fra Vejle Kommune mod vindmøllerne i Karstoft Ådal kan vise sig at gå hen at blive et kardinalpunkt og en sædeles væsentlig medspiller for de lokale vindmøllebekæmpere.

Det handler om den standsningsret, som byrådet i Vejle Kommune kan spille ud, hvis man ikke via traditionel politisk dialog kan komme til enighed med kollegerne i byrødderne i Ikast-Brande Kommune om at droppe vindmølleprojektet i Blåhøj Øst. Ved en standsningsret er det domstolene, der skal afgøre sagen.

Annonce

Kæmpet mod vindmøller siden 2010

- Vi har siden 2010 kæmpet mod opstilling af vindmøller i vores område. Både i 2010 og i 2016 har vi afværget katastrofen, men i denne omgang ser det svært ud. Borgmester Ib Lauritsen og formanden for Teknisk Udvalg Henrik Engedahl har kørt byrådet med hård hånd i denne her sag, og på et tidspunkt meldte Engedahl ud, at man havde samtlige 23 stemmer i byrådet bag sig i forhold til et ja til vindmølleprojekttet i Karstoft Ådal, fortæller Anette Bjerremand.

Men hun kan også oplyse, at dette flertal i Danmarks mest erhvervsvenlige kommune i 2020, nu er begyndt at smuldre.

Den lokale tømrermester Jan Rørby har produceret sit eget protestudtryk mod kæmpevindmøllerne, og det er en 'skulptur', der gør indtryk, når man kører forbi. Foto: Jim Hoff

- Der er da nogle byrådsmedlemmer i Ikast-Brande, der så småt er ved at indse, at vi kan have nogle pointer i vores modstand. Vi har hele tiden slået på, at vi lever i et stykke natur, der har status af uforstyrret natur. Det har man kategorisk nægtet i Ikast-Brande Kommune, hvor man nok har lanceret borgermøder og fået laver miljørapporter, rapporter om vindmøllernes effekt på området osv. Men det dele har haft karakter af sløseri og mangel på reel lyst til at søge dialog og med en klar politisk agenda om, at "det hele skal sagtens gå - ingen problemer her", siger Anette Bjerremand.

Annonce

Unikt dyreliv og CO2-lagrende jordbund

Modstandsgruppen er helt klar over, at så længe at vindmøllefortalerne i Ikast-Brande Kommune kan tælle til 12, så kan borgerne i Blåhøj Øst protestere 24/7 og stille alle de skilte op de vil. Det nytter intet.

- Vores helt stor håb og halmstrå i forhold til at få stoppet denne voldtægt af vores unikke natur er derfor, at byrådet i Vejle Kommune gør brug af deres standsningsret. Det er det, vi  lige nu må hænge vores hat på, konstaterer Anette Bjerremand,mens de seks medprotestanter gør klar til fotografering med de nye protestskilte.

Under fotograferingen indtræder der en meget symbolsk hændelse: I baggrunden ude på marken spankulerer der pludselig 7 traner rundt med rank ryg og oprejste pander.

Og dette syn kan blive historisk.

For bliver der rejst vindmøller i dette unikke naturområde, som grundet de kulstofrige lavbundsjorde udover at være habitat for et fantastisk dyreliv også er særdeles velegnet til at optage C02, så pakker de stolte traner deres kufferter og forlader området.

Om borgerne i området kan foretage samme manøvre er straks mere tvivlsomt. Huspriserne ryger næppe i vejret, hvis man skal bo i skyggerne af tre kæmpevindmøller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Kroen klar med nye datoer for events

Give Avis

Walk A Fun-Thon - De går det igen!

Give Avis

Vox Pop 5 - Du ejer din by

Give Avis

Vox Pop  - Du ejer din by

Annonce