Annonce
Give Avis

Ny præstebolig og ny præst på listen: Meningsløst at hælde flere penge i skimmelsvamperamt præstebolig

Den 115 år gamle præstebolig i Give bliver revet ned i uge 37 og 38, og 1. marts står en ny tidssvarende bolig klar til den nye præst, der skal afløse Poul Viller, når han er gået på pension. Foto: Jim Hoff
Menighedsrådet i Give finder det nyttesløst at poste flere penge i den gamle præstebolig, der både er utæt, tidligere ramt af skimmelsvamp og helt utidssvarende på både økonomiske og energimæssig parametre. Derfor står der i foråret 2022 en ny bolig klar til den nye præst, når Poul Viller går på pension 1. marts 2022.

GIVE: Utidssvarende og alt for dyr i drift samt økonomisk uforsvarligt at bruge penge på at forbedre.

Menighedsrådets formand Jørgen Damsbo er klar i mælet, når han skal forklare hvorfor, menighedsrådet har valgt at rive den 115 år gamle præstebolig ned og i stedet lade arkitektfirmaet Give Huset opføre en godt 200 kvadratmeter stor ny præstebolig.

- På et tidspunkt var der så store problemer med skimmelsvamp i huset, at vores præst Poul Viller måtte fraflytte boligen i tre måneder, mens vi fik ordnet problemerne. Og det ved man jo, skimmelsvamp kan komme igen, når det først har været der en gang. Der er også så store fugtproblemer, at der af og til har stået blank vand i kælderen. dertil kommer, at vi ved, at taget skal skifte som fire-fem år, forklarer Jørgen Damsbo om nogle af de bevæggrunde, man har haft for helt at fjerne den ellers historiske bygning fra jordens overflade.

Annonce

Renovering vil koste 1.1 million kroner - så nej tak!

Menighedsrådsformanden kan ydermere oplyse, at har fagfolk tidligere i processen har kigget på bygningen med henblik på en gennemgribende istandsættelse, og da prisen for det projekt landede på menighedsrådets skrivebord, blev man enige om at det ikke gav mening at renovere.

- I alt lød prisen for et renoveringsprojekt på omkring 1.1 million kroner. Læg dertil at vi ved, der løbende vil komme flere udgifter på en så gammel bygning, så ud fra en velovervejet økonomisk kalkule, der rækker ind i fremtiden, har vi vurderet, at det giver meget mere mening at bygge en ny og tidssvarende præstebolig, hvor udgifter til energiforbrug og vedligehold er meget mere overskuelige både for os i menighedsrådet og de kommende præster, der skal bo i huset, siger Jørgen Damsbo.

Mandag den 13. september var dette alt, der var tilbage af den gamle præstebolig. Foto: Jim Hoff

I dag ligger præsteboligen på en cirka 4500 kvadratmeter grund, og den bliver nu delt op i flere lodder. End el jord går til Sognehuset, der dermed får mulighed for at udvide. Selve præsteboligen får en grund på cirka 1000 kvadratmeter, og derudover bliver der udstykket yderligere to grunde, som det er meningen menighedsrådet vil sælge og den vej hente lidt penge ind til kassen.

Annonce

Jagten på den nye præst går ind til foråret

En anden stor udfordring, der venter menighedsrådet, er jagten på en ny præst. Det står fast, at sognepræst Poul Viller går på pension pr. 1. marts 2022 efter godt 40 som særdeles vellidt sjælesørger på Give-egnen.

Det er en kæmpefordel, at vi her i Give Sogn har to præster. Det betyder, at man som ny præst får en kollega, som man kan sparre med, og som man kan læne sig op ad

Jørgen Damsbo, menighedsrådsformand Give Kirke

- Reglerne foreskriver, at vi først må begynde at søge efter en ny præst efter 1. marts, altså når Poul er gået på pension. Lidt besværligt og underligt, men sådan er det altså, og det kan jo betyde, at vores anden præst, Mie Faarkrog, i en periode kommer til at få en del mere at se til, med mindre vi lykkes med at få en vikar ind til at lukke hullet efter Poul Viller og til hans permanente afløser er fundet, forklarer4 menighedsrådsformanden.

Man kan så spekulere lidt på, om det ikke er svært at finde en ny præst til Give Sogn. Der er generel præstemangel i Danmark, og som med så meget andet i livet, lader det til, at græsset generelt er meget grønnere i de store byer, hvor man har lidt lettere ved at få besat embeder end "ude på landet".

Annonce

Give Kirke har flere attraktive sider

Den problematik kender man naturligvis godt i menighedsrådet, men Jørgen Damsbo og hans kolleger i rådet ser frem til ansøgningsprocessen med en vis optimisme.

- Det er en kæmpefordel, at vi her i Give Sogn har to præster. Det betyder, at man som ny præst får en kollega, som man kan sparre med, og som man kan læne sig op ad. Det ved vi fra Mie Faarkrog har været en stor fordel. Hun startede i 2016 som ung nyuddannet præst her i Give, og hun har med stor fordel kunnet bruge Poul Viller som både sparringspartner og mentor.

Sognepræst Poul Viller går feter godt og vel 40 års tjeneste i Give Sogn på pension den 1. marts 2022, så samtidig med at man bygger ny præstebolig, skal menighedsrådet også ud og finde en ny præst. Foto: Jim Hoff

Han nævner udover muligheden for at få en god kollega også den nye tidssvarende præstebolig som attraktivt  for nye potentielle præsteemner, ligesom Gives centrale beliggenhed med det veludbyggede motorvejsnet også bør tælle pænt op.

- Jeg ser meget frem til ansøgningsprocessen. Det er anden gang, jeg personligt skal ud og finde en ny præst, og det er virkelig spændende at være med til. Vi forventer et ansøgerfelt mellem fem til 15 ansøgere, så vi ser fortrøstningsfulde frem til processen, om end vi jo gerne ville i gang før den 1. marts, siger Jørgen Damsbo.

Annonce
Annonce
Give Avis

For Eva og Tommy handler kroket om livskvalitet - som så lige er blevet toppet med DM guld

Annonce
Annonce
Give Avis

Nej til seks millioner til GISK: Stofa vil kun købe Gives fællesantenneanlæg på egne præmisser

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Give hentede uafgjort mod tophold efter en afvekslende og flot kamp med skiftende føringer til de to hold

Give Avis

Genåbning på Kastaniehaven: Efter halvandet år som leder fik Carina Skærlund sin første festdag

Give Avis

Se videoen: Stolt og bevæget dobbelt ol-guldvinder modtog folkets hyldest i den sprøde efterårsregn

Give Avis

Give-familien vandt igen titlen som Årets Købmand: Nu hedder halvdelen af prismodtagerne Eskildsen til efternavn

Give Avis

Se billederne: Seje børn trodsede regnen og gav Give endnu en flot cykelfest

Give Avis

Ungt lokalt cykeltalent i kæmpedilemma: I svær klemme mellem sin sport og uddannelse

Give Avis

Give sender Dannebrog til tops med fejring af dobbelt guldvinder!

Give Avis

Først var det huse, nu er det brugte biler, der er en mangelvare

Give Avis

Ny start efter corona: Café Tæt ændrer koncept

Give Avis

Ny præstebolig og ny præst på listen: Meningsløst at hælde flere penge i skimmelsvamperamt præstebolig

Give Avis

Give misser nyvunden momentum i vital bundkamp og taber 4-2 i Bramming

Give Avis

Lokale øko-grise får besøg af prægtige mænd i prægtige gamle maskiner fra oldefars tid

Give Avis

Efter de store cykelklassikere: Nu er det børnenes tour - og det sker i Give midtby

Give Avis

Danmarksmestre i godt arbejdsmiljø: Trekantens El vinder fornem hædersbevisning

Give Avis

Så er der fest i gaden: Høstfesten i Vonge er tilbage

Give Avis

Slut efter 115 år: Historisk men utidssvarende præstegård rives ned for at gøre plads til topmoderne præstebolig

Give Avis

Julies drøm led et stort knæk, da hendes hest måtte aflives: Nu er hun et af landets største springryttertalenter

Give Avis

Vigtig sejr: Efter 2-0 over Aabenraa er Give væk fra de direkte nedrykningspladser

Give Avis

Hun gør det igen: Mitzi Mortensen har avlet årets hingsteføl

Give Avis

Vand i hovedet og mudder på måsen: Dirty Trail i Karlskov vender frygteligt tilbage

Give Avis

Når Vorbasse Marked ikke vil, må børnene i Give tage over

Annonce