Annonce
Give Avis

Nye dinoer svævede elegant på plads i Givskud Zoo

En fantastisk skue: Den frygtindgydende tyrannosaurus Rex på vej ned fra det lyseblå himmelrum. Sikkert guidet på plads af kranfører Lennart Pedersen fra Give Sværgods. Foto: Jim Hoff
Selv fortidsminder kan blive for gamle og slidte og må skiftes ud. Derfor har Givskud Zoo i år valgt at sende tre af dinosaurerne i dyreparken på pension for at gøre plads til nye og mere holdbare kolleger fra kridttiden - og en solid tysk fabrik.

GIVSKUD: Hvis man har lidt hang til barnlig fantasi og højtflyvende tanker, godt hjulpet på vej af coronatidens endeløse mangel på kulør på tilværelsen,  kunne man godt fristes til at anlægge en vidtløftig teori om, at dinosaurerne åbenbart kommer med storken. I hvert fald hvis man passerede Givskud Zoo torsdag formiddag.

Her kunne man nemlig iagttage en kæmpestor T-Rex dinglende i frit svæv ned fra det lyseblå himmelrum hængende i et kæmpestort gult "storkenæb".

Med en pensionsmoden balletdansers tilkæmpede ynde manøvrerede det store kræ med det imponerende tandsæt sig smidigt og med nærmest royal selvsikkerhed ned gennem en række høje grantræer for så til sidst at plante sig med et tæt på lydløst 'svup' på sin nye platform mellem alle sine artsfæller i den velassorterede dinosaurpark i Givskud Zoo.

Det var et imponerende syn at få lov til at lægge kameralinse til på en dag, hvor vinden holdt fri, og hvor solen og den lyseblå himmel leverede det helt perfekte bagtæppe for leveringen af de gigantiske himmelstormere fra fortiden.

Annonce

Storken var fra Give Sværgods

Nok er tanken om storken og dinoerne ganske sød, men efter en mental oprydning på 'drengeværelset' og en mere nøgtern tilbagevending til livets faktiske forhold, er det på sin plads at kreditere de, der krediteres må for det storslåede skue denne torsdag formiddag i Årets Dyrepark 2020.

"Storken" var den imponerende mobilkran fra Give Sværgods med kompetente Lennart Pedersen med styreaggregatet i hånde.

Mens Lennart Pedersen styrer den cirka 600 kilo tunge dinomodel, guider Christisan Unmack og Emilie Lindgaard den flotte T-Rex på plads med millimeter skarp præcision. Foto:Samuel Givskov Hoff

Anledningen var den, at Givskud Zoo  inden sæsonstarten den 27. marts stod over for at skulle udskifte tre af dinosaurparkens beboere, der var begyndt at falde en del af på den. Selv stolte fortidsminder kan blive for gamle og slidte, og derfor skulle der nye og friske kræfter til.

- De tre dinosaurer, vi skifter ud, er ved at være for ringe til, at det kan betale sig at vedligeholde dem. De er bevægelige, og netop det har medført mere slitage og er gået ud over holdbarheden. De nu udskiftede dinosaurer er produceret i Kina, mens de tre nye, som ikke er bevægelige, er lavet på en fabrik i Tyskland. Her får vi en noget højere kvalitet og bedre holdbarhed, forklarer Christian Unmack fra Givskud Zoo.

Annonce

Østerballe styrede dramaturgien

Han er på dagen sammen med Emilie Lindgaard og Claus Poulsen på plads for at guide Lennart Pedersens luftbårne dinoer sikkert på plads - og parkens direktør Richard Østerballe er naturligvis også til stede.


Så hvis man står og mangler en dinosaurus til at pynte i baghaven, skal man da bare sige til. Man skal bare lige selv sørge for at få den fragtet hjem

Richard Østerballe, direktør Givskud Zoo


Det er ham, der har en idé om dinosaurernes endelige placering og fra hvilken vinkel parkens gæster skal møde de frygtindgydende fortidskæmper på turen rundt i den imponerende lokale udgave af  "Jurassic Park" med de lidt over 50 dinosaurer. Det handler om den rigtige dramaturgi, simpelthen.

Richard Østerballe (th.) var hands-on på de nytilkomne dinosaurers placering, så dramaturgien i forhold til gæsternes oplevelse er helt i top. Claus Poulsen gav også sit besyv med. Foto: Jim off

Der bliver testet flere scenarier og opstillinger af i et gnidningsløst og velsmurt samarbejde mellem kranfører og løveparkens fodfolk, inden de nytilkomne dinosaurer, heriblandt den imponerende otte tons tunge tyrannosaurus Rex, har fundet fodfæste mellem gran- og løvtræer.

Annonce

Fantastisk opgave

- Nu er de her modeller jo lavet af glasfiber og skumgummi, så de vejer et sted mellem 450 og 600 kilo. Kranen når til denne opgave ud på 55 meter, og det er bare en fantastisk sjov og spændende opgave at være med til at få de her kæmper på plads i parken. En anderledes opgave, der er med til at gøre jobbet afvekslende og interessant, fortæller Lennart Pedersen, der også var manden, der guidede de 24 klokker på plads, da Give Kirke i sidste måned fik sit nye klokkespil.

Han hilste for øvrigt det fantastiske vejr på dagen for de store dinoløft særdeles velkommen.

- Totalt vindstille, høj solskin og en lyseblå himmel. Det kunne bare ikke være bedre, Simpelthen perfekte arbejdsforhold, konstaterer Lennart Pedersen med et stort smil.

Annonce

Mangler du ikke en brugt dinosaurus?

Nu står parken så med tre pensionerede dinoer, der står og gemmer sig bag et stort læhegn lige uden for dinosaurparken. Hvad der skal ske med 'pensionisterne' er ifølge Richard Østerballe endnu ikke afgjort.

- Det er ikke på plads, hvad der skal ske med de tre gamle dinosaurer. Det kan være, at der er andre dyreparker, der vil have dem. Vi fik faktisk også en henvendelse fra en direktør fra et storcenter. Han kunne godt forestille sig, at et par af de her dinosaurer kunne stå til udstilling i hans center, men da han fik oplyst størrelsen på modellerne, måtte han takke pænt nej. Der var simpelthen ikke plads nok, fortæller Richard Østerballe og fortsætter med glimt i øjet:

-Så hvis man står og mangler en dinosaurus til at pynte i baghaven, skal man da bare sige til. Man skal bare lige selv sørge for at få den fragtet hjem.

Mens man nu har fået skiftet de mest slidte af parkens dinosuarer bliver resten af flokken løbende holdt ved lige med rengøring maling osv. Alle de andre dinosaurer er fremstillet på den tyske fabrik, der også leverer de nye dinosaurer, så her er kvaliteten i top.

Annonce

Stor travlhed op til sæsonåbningen

Christian Unmack kan berette om stor travlhed blandt parkens ansatte i forhold til at blive klar til the grand opening lørdag den 27. marts.

Christian Unmack fra Givskud Zoo ser ligesom resten af personalet rigtig meget frem til den store sæsonåbning den 27. marts. Foto: Jim Hoff

- Det er jo lidt som om, at vi hvert år bliver lidt overraskede over, at det pludselig er marts. Men vi når det jo altid, og vi ser virkelig frem til åbningen med stor spænding og glæde. Ja, vi glæder os faktisk helt vildt til at åbne igen efter en noget underlig sæson 2020 med corona, konstaterer Christian Unmack.

Den fornemmelse er han næppe langt fra ene om at have. Mon ikke landets mange børnefamilier længes efter en rigtig god oplevelsesrig tur i Løveparken- og dinosaurparken, hvor dinoerne jo, som indledningsvis antydet, sandsynligvis kommer med storken.

Dinoer i Zootopia
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Vox Pop  - Du ejer din by vol. 2

Give Avis

Du ejer din by - Vox Pop

Annonce