Annonce
Give Avis

Olivia sætter alt ind på at hjælpe børn og unge med mistrivsel

Olivia Gylling Andreasen, oprindeligt fra Give, nu bosat i Thyregod, har startet projekt 'Hjertebørn på ben', hvor det handler om at hjælpe børn og unge, der er ramt af mistrivsel. Helt symbolsk har hun her taget opstilling ved Væksttræet på Torvet i Give - for hendes projekt handler nemlig om 'menneskelig vækst'. Foto: Jim Hoff
21-årige Olivia Gylling Andreasen fra Thyregod har fundet sin mission i livet. Hun vil hjælpe børn og unge, der mistrives, så de både socialt og fagligt kommer godt videre i livet. Projektet hedder 'Hjertebørn på ben' og er godkendt af Vejle Kommune.

THYREGOD: Det var et vikarjob som lærer, der åbnede hendes øjne for, at der findes en del børn og unge, der mistrives. Olivia Gylling Andreasen havde taget et sabbatår efter handelsskolen for at tjene penge, og her blev vikarjobbet på Thyregod Skole en øjenåbner af dimensioner for hende.

Hun fik bestyrket sine egne oplevelser via artikler i lærernes fagblad Folkeskolen om, at rigtig mange skoleelever dagligt oplever pres, er kede af det, føler sig udenfor og forkerte og føler sig presset af skolearbejdet.

Det kommunale system og skolerne magter ikke, grundet økonomi, ressourcer og tid, at løfte alle problematikkerne, så der sidder en del elever tilbage, som 'hænger i bremsen'. Og det er denne gruppe, som Olivia nu retter sit fokus og fulde arbejdsliv mod.

Annonce

Lærerstudiet på pause

Hun startede i 2020 på seminariet i Jelling for at læse til lærer samtidig med, at hun er fast tilknyttet Indre Ringvejsskolen i Fredericia med ti timer om ugen. Men tavlekridtet og pegepinden bliver lagt på hylden for en stund pr. 1. august 2021, for her vil Olivia gå all in på sit nye projekt, en forening der hedder 'Hjertebørn på ben'.

- Jeg har allerede været i gang et godt års tid med at hjælpe børn og unge, der mistrives, og jeg oplever arbejdet som meget givende og vigtigt. Jeg kan mærke, at jeg er vellidt blandt børnene, nok fordi jeg er rimelig ung og møder dem med positiv energi. Jeg brænder for de her børn, og vil rigtig gerne gøre en positiv forskel for dem - og her kan børnene bare mærke, at jeg vil dem, fortæller Olivia.

'Hjertebørn på ben' er et socialt trivselsprojekt som kører uden kommunalt tilskud, men som dog er godkendt af Vejle Kommune - og Olivia er også tilknyttet to skoler på Give-egnen, når hun 1. august 2021 går ind i sit projekt på fuld tid og sætter lærerstudiet på pause.

Annonce

Tavshedspligt og gulerødder

Samarbejdet med skolerne og forældre er udgangspunktet for at spotte de elever, der mistrives, og som kunne profitere af at komme i et forløb med Olivia.

- Det handler både om at få fat i de elever, der allerede mistrives, men også om at komme ind og lave forebyggende arbejde. Forældrene skal give tilladelse til, at jeg går ind og arbejder med deres børn. Jeg arbejder under tavshedspligt, og generelt roder jeg ikke rundt i, hvad der foregår hjemme i familierne. Mit fokus er 100 procent på den unge og på arbejdet med at give dem nogle værktøjer til, hvordan de kan tackle deres forskellige udfordringer, siger Olivia.

Men det handler for Olivia også om at give de unge mulighed for at give dem noget, de virkelig gerne vil. En gulerod, og så skal de unge til gengæld for 'guleroden' også begynde at vise, at de kan tackle de ting, de oplever som udfordrende.

- Jeg har eksempelvis etableret et netværk med virksomheder, hvor eleverne kan komme direkte videre efter 9. klasse, hvis de ikke ønsker at læse videre. I det hele taget er det hensigten, at mit projekt skal nå børnene, inden de går ud af skolen. Eleven skal have mulighed for at få hjælp til at komme igennem og færdiggøre folkeskolen på en god måde, både fagligt og socialt.

Annonce

Taler de unges sprog

Som udgangspunkt handler det for Olivia i første omgang at skabe tillid mellem hende og den unge ved at vise reel interesse og respekt. Samarbejdet er funderet på en menneskelig ligeværdig relation mellem coach/mentor og barn/ung.


Jeg ved, at jeg kan rykke de her børn i den rigtige retning. Jeg ved også, at der bliver dage med rynker i panden, men der vil også blive dage med en masse små og store sejre

Olivia Gylling Andreasen, tovholder på projekt 'Hjertebørn på ben'


- Der har jeg klart en fordel i min alder. De ser mig måske som en slags storesøster, som taler med dem på deres præmisser. Og så er der jo ingen bremsende generationsforskel. Jeg forstår jo deres sprog og kultur, jeg kender alle problematikkerne med de sociale medier osv. Så selv om jeg ikke har en lang uddannelse bag mig og ikke er fra den ældre generation, så connecter jeg lige med det samme med børnene og de unge, og det er en kæmpe fordel, pointerer Olivia.

Annonce

Afhængig af sponsorer

For at få projektet til at køre rundt rent økonomisk er projekt 'Hjertebørn på ben' afhængig af både erhvervssponsorer, private, fonde og generelt økonomiske bidragsydere. Det er nemlig gratis at komme ind under Olivias vinger.

Hun betaler omkostninger til mad, materialer, kørsel osv., og hun skal jo også selv have til dagen af vejen, mens hun 24/7 er ude på sin godhjertede mission i andre folks børns tjeneste.

Hun har i skrivende stund positiv kontakt til en lille håndfuld sponsorer, der godt vil støtte hendes fine projekt, og der er bestemt plads til flere bidragsydere, som Olivia så elegant formulerer det med et stort smil på læben.

Ikke mindst bidragsydere fra Give og omegn er velkomne, da projektet jo pr. 1. august er målrettet børn og unge på Give-egnen.

- Det er svært at komme ud og snakke med potentielle sponsorer i denne coronatid. Og jeg foretrækker det personlige møde, så folk kan se og mærke, hvor meget jeg brænder for de her børn. Og jer er sikker på, at alle godt kan se og genkende de her problematikker med børn, der af den ene eller den anden årsag mistrives. det er et landsdækkende problem, og der bliver flere og flere for hvert år, konstater Olivia, der kan kontaktes på telefon 27890308 og på mailadressen Olivia.andreasen99@gmail.com.

Annonce

Man er på 100 procent 24/7

Hun er allerede i god kontakt med de to skoler, som hun skal hjælpe pr. 1. august. Her er der i skrivende stund 25-30 elever, som skal have Olivias hjælp. Det er meningen, at hun skal være to en halv dag på hver skole, og selvom hun godt ved, at det bliver hårdt, ikke mindst i starten, så læner hun sig konstruktivt op af de fem cases, som hun har arbejdet med - med stor succes.

- Jeg ved, at jeg kan rykke de her børn i den rigtige retning. Jeg ved også, at der bliver dage med rynker i panden, men der vil også blive dage med en masse små og store sejre - og det er her, jeg tanker en masse positiv energi. Og så er det her jo ikke er 8.00 til 16.00-job. Man er på 24/7, for det kræver 100 procents tilstedeværelse, hvis man skal være en professionel voksen i de her børn og unges liv - og det er jeg klar til, fastslår Olivia.

Det er hendes store drøm på sigt at kunne ansætte folk og at blive landsdækkende med projekt "Hjertebørn på ben", og hun vil også henvende sig til foreningslivet med et underprojekt, der hedder 'Frivillig Trivsel i Klubben'.

Her har hendes egen barndomsklub HK Give Fremad meldt sin interesse, for mistrivselsproblematikkerne foregår ikke kun i skolerne. De følger som regel med den unge, hvor de end måtte færdes, og jo flere steder man er opmærksom på at afhjælpe problematikkerne desto bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Give genåbnede med et brag

Annonce