Annonce
Give Avis

Opgraderingen af Give Genbrugsplads går lige efter bogen

Det skrider planmæssigt frem med opbygningen af den nye genbrugsppads i Give. Om alt går vel, så kan den indvies i uge 42/43. Foto: Jim Hoff
Give Genbrugsplads undergår i disse måneder en total ombygning med henblik på både at fremtidssikre og pladsen og gøre den langt mere kundevenlig. Medio oktober står den nye genbrugsplads klar til at servicere borgerne.
Annonce

GIVE: I slutningen af januar 2019 lukkede genbrugspladsen på Dyrskuevej i Give, og straks efter nedlukningen trillede store entreprenørmaskiner ind på pladsen. Pladsen blev totalt ryddet, samtlige containere blev fjernet, asfalten blev brækket op, værkstedet, hallen og kontorbygningen blev brækket ned.

Dermed var den cirka 37 uger lange og 18 millioner kroner dyre proces med at ombygge, opgradere og fremtidssikre genbrugspladsen i Give skudt i gang.

Borgerne i Give fik lært lige at køre 75 meter længere østpå, når de skulle af med deres affald, for bag ved DCH’s klubhus blev der etableret en midlertidig genbrugsplads, der, i lidt nedgraderet form og funktionalitet i forhold til den gamle genbrugsplads, har taget trykket af omegnens daglige behov for at komme af med alt fra haveaffald til gamle cykler.

Åbningstiderne er politisk bestemte, og foreløbig bliver de ikke ændret. Men jeg ved, at man i Vejle Kommune kigger på mulighederne for at holde døgnåbent.

Marianne Holt, miljøsupporter Affald/Genbrug Vejle Kommune

Annonce

På gyngende grund

Man startede helt bogstaveligt helt fra bunden af med etableringen af den nye genbrugsplads, idet man i forbindelse med den indledende planlægning via jordbundsundersøgelser fandt frem til, at den gamle genbrugsplads havde befundet sig på gyngende grund, om man så må sige.

Jorden under genbrugspladsen var simpelthen blød, og nogle steder var der deciderede sætninger.

Derfor blev der foretaget en gedigen bundsikring af pladsen, og det betød ifølge formanden for Natur- og Miljøudvalget, Karl Erik Lund (DF), at prisen på projektet steg med 3,3 millioner kroner.

Men når bunden er god, er alting godt, som man siger i entreprenørbranchen, og på den konto må man betragte de ekstra 3,3 millioner kroner som en både klog, nødvendig og uundgåelig investering.

For hvad nytter det at have en topmoderne arkitektonisk perle af en genbrugsplads, hvis den som en anden Titanic synker til bunds på jomfrurejsen.

Annonce

Vi glæder os til at komme over på den nye

Den midlertidige genbrugsplads har haft helt de samme åbningstider som den tidligere plads. Og langt hen ad vejen har den midlertidige plads givet borgerne mulighed for at komme af med alle typer affald. Den måske mest mærkbare forskel har nok været, at borgerne ikke har kunne købe kompost på den midlertidige plads, da kommunen ikke har kunnet få den nødvendige miljøgodkendelse .

Det kalkholdige grusunderlag på den midlertidige plads er heller ikke ideel og brugervenligt, slet ikke på regnvejrsdage. Og på tørre og varme dage kaster det tørre grusunderlag en masse støv af sig, så en travl dag på genbrugspladsen kan minde om et større speedway-stævne.

Men det er vilkårene for både brugerne og de gode og altid imødekommende folk, der arbejder på genbrugspladsen. Og her ved indgangen til september kan alle snart se en ende på de små genvordigheder på den midlertidige genbrugsplads.

-Det er som det er, og vi lever med det. Jo, mange ting er da ti gange så bøvlet for både os og borgerne, og vi glæder os vildt meget til at tage den nye genbrugsplads i brug om små to måneders tid. Den nye genbrugsplads er både flot og fantastisk funktionel, så det bliver en fornøjelse for både os der arbejder her i det daglige og borgerne at tage den i brug, siger John Dahl Jensen, der arbejder på genbrugspladsen i Give.

Det skrider planmæssigt frem med opbygningen af den nye genbrugsplads i Give. Om alt går vel, så kan den indvies i uge 42/43. Foto: Jim Hoff
Annonce

Service og brugervenlighed i højsædet

Den nye genbrugsplads vil ud over at se godt ud også tilbyde et højt funktionelt niveau for brugerne. Det er i hvert fald kommunens hensigt at levere en plads med stor brugervenlighed med eksempelvis nedsænkede og overdækkede containere, hvor man nemt kommer af med sit affald i tørvejr.

Det vil ligeledes blive etableret en vaskeplads til rengøring af traileren, og så er der gode nyheder til de borgerne, der er med på ideen om, at “det kun skal tage 5 minutter”. Der etableres nemlig en såkaldt ‘kvikbane’ med containere til de mest almindelige typer affald, så der er mulighed for at komme hurtigt ind og ud, hvis man ikke har ret meget affald. Derudover vil der naturligvis også være et selvstændigt område til haveaffald

Men når kommunen nu at blive færdige med det store projekt til tiden? Det spørgsmål kan miljøsupporter ved Vejle Kommune, Marianne Holt, svare positivt på.

-Byggeriet går efter planerne, og det betyder, at vi forventer, at den nye genbrugsplads kan åbne i uge 42 eller uge 43. Selvom vi måtte brug tid og ressourcer på at få styr på jordbunden i starten af projektet, er det generelt gået godt med byggeriet, fortæller Marianne Holt.

Annonce

Småt brandbart nu sidst i kæden

Hun kan ydermere oplyse, at man indledningsvist vil køre med de for Give så velkendte åbningstider fra 10.00 til 18.00, men der kan muligvis være noget nyt på vej her.

- Åbningstiderne er politisk bestemte, og foreløbig bliver de ikke ændret. Men jeg ved, at man i Vejle Kommune kigger på mulighederne for at holde døgnåbent, fortæller Marianne Holt.

Koncept kender man fra eksempelvis Kalundborg og Køge kommuners genbrugspladser, hvor det er blevet taget godt imod af borgerne.

Når borgerne tager den nye genbrugsplads i brug, vil de skulle vænne sig til en lidt anden rækkefølge af containerne.

- Vi har placeret containere med småt brændbart til allersidst i kæden, og det har vi, fordi, vi gerne vil have folk til at sortere endnu mere, end det er tilfældet i dag. Det er ikke alle de ting, der ryger i småt brændbart, der ret beset hører til her, så ved at lægge denne container til sidst, håber vi, at vi kan ændre folks sorteringsvaner, så affaldet kommer de helt rigtige steder hen, siger Marianne Holt.

Man er faktisk allerede begyndt på denne tendens på den midlertidige genbrugsplads, hvor den ret nyindførte kørselsretning sender folk forbi containeren med småt brændbart til sidst på turen rundt på pladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Flot opbakning til Walk-a-Fun-Thon

Give Avis

Nyt fra Lægehuset i Give

Annonce