Annonce
Give Avis

På trods af svær depression: Gert har kæmpet sig ud af alkoholmisbrug og har kvittet smøgerne

Gert Glisstrup Sørensen med hunden Louis, som er hans faste daglige legekammerat, og som han går ture med hver dag. Det hjælper med en god, glad makker i en hverdag, der for Gerts vedkommende er præget af svær depression. Foto: Jim Hoff
Den 29. september fylder Gert Glisstrup Sørensen 60 år, og han kan se tilbage på et langt arbejdsliv på en række slagterier. Men med i rygsækken har han også flere perioder med svær depression, alkoholmisbrug og med et forbrug af 40 cigaretter om dagen. De sidste to problematikker har han kæmpet sig ud af.

THYREGOD: Selvom man er ramt af svær depression og derfor er stærkt medicineret kan man godt gennemtrumfe livsforbedrende tiltag i sin tilværelse. Det er den 59-årige slagtersvend, Gert Glisstrup Sørensen fra Thyregod, et glimrende bevis på.

Han har i tæt på et år været sygemeldt fra Danish Crown-slagteriet i Horsens på grund af svær og tung depression. Og netop i denne tunge periode har Gert stablet så meget karakterstyrke og kampvilje på benene, at han har formået at få bugt med sit alkoholmisbrug, ligesom han nu i godt en måned kan kalde sig selv for røgfri, idet de daglige 40 smøger nu er helt og aldeles kvittet.

To præstationer, der kalder på stor respekt og anerkendelse, ikke mindst set i lyset af, at de to livsforbedrende tiltag er realiseret under en tung, tung dyne af depression.

Annonce

Tvangsindlagt på Riisskov

Både depressionen, alkoholen og cigaretterne har været Gerts følgesvend gennem mange år. Den udlærte slagtersvend har været vidt omkring i sin karriere. Det startede på slagteriet på Samsø, og så har han ellers været  i Odense, England, Bjerringbro og Horsens.

- Da jeg arbejdede på slagteriet på Samsø, blev jeg sidst i 90'erne ramt af den første store voldsomme depression. Det hele ramlede bare sammen, og jeg anede overhovedet ikke, hvad der foregik. Jeg blev sygemeldt, og sad bare i tre dage i træk hjemme i sofaen og gloede lige ud i luften. Hvis ikke overlægen Jane dengang havde kommet på besøg, så havde jeg sgu' siddet i sofaen til jeg var død af sult, fortæller Gert.

Han blev efterfølgende tvangsindlagt på det psykiatriske hospital i Riiskov, hvor diagnosen hed 'dyb depression'.

- Jeg blev indlagt på den lukkede afdeling og blev hårdt medicineret med den gode gammeldags type psykofarmaka medicin. Jeg var helt væk og sov faktisk i en hel uge, husker Gert.

Annonce

Måske arveligt?

Hvor depressionen kom fra, er ikke blotlagt, men da Gerts far også led af svær depression, er han tilbøjelig til at tro, at den frygtelige lidelse er gået i arv fra faderens gener.

Efter tre-fire måneder blev han udskrevet, nu fast tilknyttet lokalpsykiatrien, og vendte tilbage til arbejdet som slagtermester på Samsø. Men nu med den faste følgesvend i rygsækken: Angsten for igen at falde ned i den dybe depression. Og netop denne angst og usikkerhed var i sig selv så belastende at leve med for Gert, at han begyndte at drikke for meget.

- Jeg bedøvede mig selv med øl, simpelthen. Jeg var aldrig sådan rigtig kanonfuld, men jeg gik konstant med en lille 'funktionspromille' på. Det var ren selvmedicinering, og jeg vidste jo godt, at det ikke duede. Jeg har for en fire-fem år siden forsøgt at trappe ud af mit alkoholmisbrug, dengang uden succes. Men nu har jeg ikke drukket i cirka et år, fortæller Gert.

Det kan lyde som et paradoks, at han er kommet ud af sit alkoholforbrug samtidig med, at han er sygemeldt med en svær depression. For hvor kommer det overskud lige fra?

- Ved du hvad, det har faktisk været nemt at komme ud af alkoholmisbruget. Da depressionen for et år siden ramte hårdt, og min medicinering blev trappet op, så kom det jo ind i systemet for øllene, og så kunne jeg stille og roligt stoppe det daglige forbrug af det 'bedøvelsesmiddel', forklarer Gert.

Annonce

De gode gåture med Anne Mette

Rygestoppet var lidt en anden sag. Her skulle der professionel hjælp til fra Sundhedshuset i Vejle.

Gert kom i kontakt med sygeplejerske Anne Mette Høj gennem Jobcenter Vejle og deres tilbud om trivselssamtaler, hvor man blandt andet har fokus på sundhed og trivsel.

Det blev begyndelsen på et godt samarbejde, for her fik Gert og Anne Mette Høy via faste gåture nogle gode snakke, som førte konstruktive ideer med sig.

- Vi snakkede om løst og fast, om at spise klogt, om at komme ud af sengen hver dag og om at få en fast struktur i hverdagen. Ting jeg havde brug for, og som jeg i dag bruger. Vi snakkede også om rygning, og her var det så Anne Mette, der skabte kontakt til sundhedskonsulent og rygestopinstruktør, Tina Kreutzer, der kunne tilbyde mig et rygestopsforløb. Det takkede jeg ja til, for jeg ville jo gerne stoppe med at ryge for min sundheds skyld, siger Gert.

Han var godt i gang med at knække koden til sit alkoholmisbrug, og nu var han klar til den næste store milepæl: At sige farvel til de 40 smøger om dagen.

Annonce

Læge: Dum ide at stoppe med at ryge!

Rygestopforløbet startede i slutningen af februar 2021, men inden han kom i gang skulle Gert lige konferere med sin faste læge i psykiatrien om hans nye tiltag. Og det blev en chokerende oplevelse.

Jeg blev sygemeldt, og sad bare i tre dage i træk hjemme i sofaen og gloede lige ud i luften. Hvis ikke overlægen Jane dengang havde kommet på besøg, så havde jeg sgu' siddet i sofaen til jeg var død af sult

Gert Glisstrup Sørensen, depressionsramt

- Jeg fortalte glad og opmuntret min læge, at jeg ville stoppe med at ryge. Og så kom chokket, for det syntes hun, var en rigtig dårlig idé. Hun mente ikke, at jeg oveni i mine andre problematikker skulle give mig selv flere udfordringer, og at jeg skulle tage en ting ad gangen. Men så blev jeg stejl og stædig og tænkte, at det skulle hun sgu' ikke bestemme. Så jeg gik i gang med mit rygestop på ren trods - og selv om jeg på det tidspunkt ikke have en skid styr på mit liv. Men jeg følte, at det her (rygestoppet) ,modsat de andre problematikker jeg havde, kunne jeg selv være herre over, og så gik vi i gang.

Annonce

Tina Kreutzers tilgang til rygestoppet altafgørende

Gert, der fylder 60 den 29. september har røget siden han var 13 år, så det var 47 års intens dagligt forbrug af smøger, der skulle kvittes. Og her medio september kan han stolt og med et smil konstatere, at han har været røgfri en måned. Og han ved godt hvem han skal takke for denne store sejr.

- Tina Kreutzer har en fantastisk tilgang til det her med rygestop. Vi har talt rigtig meget, vi har brainstormet og hele tiden med udgangspunkt i mine ønsker og muligheder. Hun har ikke bare smidt en færdig pakke i hovedet på mig og tvunget mig i gang med løftede pegefingre. VI hat talt om hvilke smøger, der skulle væk: Smøgerne, når jeg stod op, smøgerne til morgenkaffen, smøgerne i bilen på vej til og fra arbejde osv. Vi har taget en ad gangen, og talt meget om hvornår/hvorfor jeg havde behov for en smøg: Er det sult, træthed, når jeg er ked af det, eller når jeg er ude og gå med vore s hund Louis. Langsomt men sikkert har jeg fået ryddet op i de forskellige typer smøger - og jeg har dælme også lært at spise morgenmad i stedet for bare at leve af kaffe og smøger fra morgenen af, fortæller Gert.

Han kan godt omsætte sejren med rygestoppet til et velfortjent skulderklap til sig selv i en ellers svær tid, hvor bare det at komme ud af sengen nogle gange er en præstation i sig selv.

Annonce

Usikker fremtid, usikker arbejdssituation

Hans arbejdssituation kommer op til revision, hvor han den 22. september har været sygemeldt i et år fra Danish Crown. Hvornår han bliver klar igen til at arbejde igen, ved han ikke. Han er tilknyttet en socialrådgiver i virksomheden, som hjælper har med mange ting, og som er en god medspiller for ham.

- Lige nu skal jeg have lavet en mulighedserklæring på Lægehuset i Give. Men hvad ledelsen på Danis Crown beslutter sig for, ved jeg ikke. Jeg håber på, de kører videre med deres fastholdelsesprincip, for jeg vil rigtig gerne i gang med at arbejde på slagteriet igen. Det har jo været hele mit liv, og jeg er ikke klar til at stoppe med mit arbejdsliv. Jeg er af og til på besøg på slagteriet i Horsens, og jeg har også fortalt mine kolleger åbent om mine udfordringer, og det har været en positiv oplevelse at mærke den anerkendelse og sympati, min åbenhed har medført, fortæller Gert.

Han håber fremadrettet på en eller anden tilknytning til arbejdsmarkedet. Engang når den forfærdelige sygdom har sluppet sit brutale tag i ham.

Lykkes det, så er det endnu en imponerende milepæl, som den snart 60-årige slagtersvend runder efter at have kvittet både øllene og smøgerne.

Annonce
Annonce
Give Avis

Tung lidelseshistorie med happy ending: Efter flere års skadeshelvede kunne Sebastian endelig løfte DM-trofæet

Annonce
Annonce
Give Avis

Normeret til 240 elever, men ender snart på 40: Elevtallet er raslet ned på en af kommunens mest moderne skoler

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Farvel til afholdt salgschef: For Søren vil Give altid være hjerteblod

Give Avis

Læserbrev. Der er stor forskel på et rødt eller blåt flertal i Vejle Byråd efter kommunalvalget den 16. november.

Give Avis

Mindeord over Hanne Kathrine Fomsgaard Andreasen/Hanne Hansen/Foms.

Give Avis

Det handler ikke om lynkure og fitness: Det handler om permanente livsstilsændringer og 95 procent sidder mellem ørerne

Give Avis

Uskarpe Give med nyt nederlag på udebane: Tabte 29-24 til Fredericia Håndboldklubs 2. hold

Give Avis

Normeret til 240 elever men har kun 65: En af kommunens nyeste skoler mister elever i en grad så lokalsamfundet frygter total nedsmeltning

Give Avis

Efter tre et halvt års mareridt med hjernerystelse: Nu vil Sandra hjælpe kræftramte

Give Avis

Livslang slidgigt og hypermobilitet: Karin har fået ødelagt sit liv af læger, der ikke taler sammen

Give Avis

Mindeord over Kirstein Mølgaard

Give Avis

Forretningsudvalg er blevet til bestyrelse: Udviklingsrådet er skrumpet fra ni til fem deltagere

Give Avis

Så lykkedes det: De to håndboldildsjæle Emma og Olivia har skaffet Lykkeliga til Give

Give Avis

Suzette helt overvældet: Utrolig flot comeback til modeshowet

Give Avis

Frustreret Givetræner følte sig decideret bortdømt i 5-2 nederlag til topholdet efter 2-0 føring

Give Avis

Aldrig har der været så mange til udviklingsrådets årsmøde: Kæmpestor interesse for det nye sygehusprojekt

Give Avis

Svend nærmest svømmer i udmærkelser og hædersbevisninger

Give Avis

GNRs næstformand: Nu er det nok definitivt slut med Give Nærradio

Give Avis

Hjem til Aarhus: Svømmeklubben sagde farvel til livredder, instruktør og innovativ formand

Give Avis

Høgen fra Hedegård slog til på toppen af Vejles Alpe D’Huez - og brækkede den ene vinge

Give Avis

Håndboldklubbens gode støtter og venner fra Erhvervsklubben er kommet fornuftigt ud af coronakrisen

Give Avis

Rørbæk Marchen i skarp konkurrence med kronprinsen

Give Avis

Motionsugen: Nu skal du da ud og løbe forhindringsløb med din bedste firbenede ven

Annonce