Annonce
Give Avis

På trods af Trump og maden: Jakob fra Give er vild med USA

Jakob Kristensen fra Give er i gang med et 4-årigt scholarship i Chrarleston USA, hvor han både skal spille fodbold på højt niveau og studere. Privatfoto
Der er langt fra Give til Charleston i South Carolina, USA. Både i faktuel afstand og i kulturmæssig forstand. Her kan et præsidentvalg ende i borgerkrig, og på fodboldbanen overlever kun den stærkeste. Det har Jakob Kristensen oplevet på egen sjæl og krop - og han er klar til mere.
Annonce

GIVE: 9. august 2020. Den 19-årige Jakob Kristensen fra Give boarder et fly fra Billund til South Carolina, USA. Lige midt i al coronaballaden. Destination: Charleston College, hvor den talentfulde unge fodboldspiller har fået et scholarship med henblik på at lande en professionel kontrakt - og samtidig tage en uddannelse. Begge dele skal ordnes på fire år.

Fredag den 23. november. Destination Torvet i Give. En stor lift fra Give El knejser majestætligt over byens nye store juletræ. Helt oppe i toppen befinder sig - ja nemlig: Jakob Kristensen. Han er hjemme på juleferie i små to måneder, og i den anledning er han blevet sat i sving af "den gamle", sin far indehaver af Give El, Bo Kristensen, der godt lige vil have lidt arbejde ud af knægten, når han nu alligevel er hjemme.

Kontrasten mellem det råkolde vintertorv i Give og de smukke eksotiske strande med næsten sommerlige temperaturer i Charleston kan næsten ikke være større. Og mens den unge mand hænger deroppe i den høje iskolde luft over Give og jonglerer med lyskæder til det pæredanske juletræ, kan han se tilbage på fire fantastiske måneder i Guds, og for en stund endnu, Trumps eget land.

- Jeg vendte tilbage til Danmark den 20. november på juleferie helt som planlagt. Og jeg har faktisk ikke haft hjemve et eneste minut, men jeg var da spændt på at se min familie igen, fortæller Jakob Kristensen, der i halen af den udmelding konstaterer, at han er faldet rigtig godt til på skolen i Charleston.

Annonce

9 nationer samlet i truppen

Han spiller på skolens fodboldhold, Charleston Athletics, som rent niveaumæssigt ifølge Jakob svarer til den bedste U 19-liga her i Danmark. Truppen består af 27 spillere, som kommer fra nationer som Australien, Brasilien, Frankrig, Sverige, Mexico, England, Holland, USA og naturligvis Danmark.

- Vi har en virkelig stærk trup, hvor spillerne er fra 18 til 23 år, så jeg har brugt de 3-4 måneder til at spille mig ind på holdet og finde relationerne med de andre spillere på banen - og det ser fint ud. Vores trænerteam består af en amerikaner, en skotte og en englænder, så vi arbejder ud fra en klassisk amerikansk filosofi tilsat en europæisk tilgang, fortæller Jakob.

Jakob Kristensen tilbringer en del tid i styrketræningsrummet, selvom han hellere ville ud og spille noget bold på fodboldbanen.Privatfoto.

Der står fodbold på skemaet hver dag fra 8.00 til 10.00, og her er der ikke mindst en hel del, fokus på styrketræning. Lidt for meget for Jakobs smag, for han foretrækker klart at knokle på fodboldbanen, men den holdning holder han nu for sig selv.

Annonce

Her brokker man sig ikke

- Det er en klassisk hård amerikansk disciplin omkring holdet. Hvis man udtaler sig mod træneren, eller har lidt andre holdninger om tingene, så ryger man simpelthen af holdet, så det handler om at indorne sig, konstaterer Jakob med et skævt smil.

Han har ellers aldrig selv været bange for at sige sin kvalificerede mening, men lige her tænker han, før han taler - det handler jo også om en karriere, der gerne skulle munde ud i en professionel kontrakt.

På grund af coronaen er det kun blevet til en hel masse træningspas, og en skadespause på fire uger midt i det hele var også en streg i regningen for den unge lynhurtige og målfarlige angriber fra Give med en fortid i både VB og AC Horsens.

- Det er lidt træls, for det bedste er jo at spille kamp, så nu håber jeg godt nok at coronaen løjer af, så vi kan komme ud og spille kamp til foråret, siger Jakob Kristensen.

Annonce

Meget speciel eksamensform

Rent skolemæssigt er han tilknyttet fire klasser, hvor de to kører ren on-line undervisning, mens de to andre hold fungerer både ved fysisk fremmøde og on-line undervisning.

- På den måde har jeg jo vildt mange forskellige klassekammerater, bare på matematikholdet går der 60 på holdet. Undervisningen er generelt meget selvstudie, så det er meget nyt for mig men bestemt også interessant., siger Jakob.

Som noget nyt i forhold til DK er der mange lektier på college i Charleston. Jakob laver lektier 2-3-4 timer hver dag, og når det første semester er overstået, skal han op i eksamen i fire fag - online, den såkaldte midterm exam. Det kan han klare on-line her fra Danmark, og det er en meget speciel eksamensform i forhold til den, vi kender fra Danmark.

- Der er hel masse spørgsmål, og til hvert spørgsmål gives der fire svarmuligheder. Multiple choice, som det hedder. Det er faktisk nemmere end den danske eksamensform, konstaterer Jakob, der også på det rent sproglige plan hurtigt er faldet godt til, mens det kniber mere med hans franske ven, Louis Beaufrére, der pr. klassisk fransk tradition kæmper en del med det amerikanske sprogs mange lækre nuancer.

Annonce

- Charleston er bare en megafed by

Jakob Kristensen bor på skolen sammen med fem andre fra fodboldholdet, og de har det med Jakobs ord "fremragende socialt". I det hele taget er det let at få venner på college i Charleseton. Alle er meget åbne og imødekommende - akkurat som vi har lært at kende 'the southern way' fra adskillige film og TV-serier.

Charleston er en klassisk sydstatsby med al den eksotiske charme, man overhovedet kan forestille sig. Og Jakob Kristensen er allerede vild med byen. Privatfoto.

Udover fodbold - plus den daglige dosis elskede styrketræning - og skolelivet bliver der også tid til et hyggeligt caféliv med vennerne. Jakob er mildest talt mindblown, for nu at blive i det amerikanske, oven den fantasiske smukke by, som han er havnet i.

- Charleston er virkelig en smuk gammel by, som man bare kan blive ved med at nyde. Smukke gamle bygninger, en fantastisk strand osv. Det er simpelthne det fedste sted at hænge ud med vennerne, lyder det begejstret fra Giveknægten.

Annonce

Meget utrygt i Trumpland op til valget

Noget, der var har været knap så fedt, er oplevelserne omkring det amerikanske præsidentvalg den 3. november. South Carolina er Trump-land, så det basker, men pudsigt nok var stemningen i selve Charleston ifølge Jakob Kristensen ikke imod Joe Biden.


Hold kæft jeg savner godt nok et stykke dansk rugbrød, når de bliver ved med at hive burgere og pizzaer ind på bordene. Det er lige før, jeg overvejer at blive veganer

Jakob Kristensen, dansk fodboldspiller i USA


- Vi frygtede en masse oprør og demonstrationer i Charleston i forbindelse med valget. Og det fik vi også. Tre dage før valget barrikaderede alle butiksejerne deres butikker med brædder for at undgå at få knust ruder under det, man frygtede kunne blive en slags borgerkrig, hvis Trump vandt. Hver dag op til op til valget var der enorme bilparader for Trump i Charleston, og vi hørte også om, folk der købte våben i stor stil, så det var da en utryg periode, fortæller Jakob.

Han kan i samme ånd berette om massiv tilstedeværelse af politi i gaderne, ligesom der på Charleston College også var masser af politifolk til stede, der kunne sørge for de studerendes sikkerhed. Til hverdag er der også knyttet en politienhed til skolen - som så mange andre steder i USA.

Nu blev det som bekendt til et nederlag til Donald Trump, uanset hvad manden selv lukker ud af sort snak på twitter, og hverdagen kører igen ret normalt i Charleston.

Annonce

4 måneder med op- og nedture

Uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus, og uanset den disciplinære tone omkring fodbolden, så glæder den unge Givemand sig til at komme tilbage til Charleston efter juleferien hjemme hos mor Ulla og far Bo plus de tre søskende Line, Marie og Sofie, der naturligvis har savnet deres storebror helt vildt.

Jakob Kristensen har selvfølgelig sit eget locker room i omklædningsrummet. Læg mærke til fodboldholdets mantra: Trust (tillid), hard work (hårdt arbejde) og discipline (disciplin). Privatfoto

- Fedt med juleferie i Danmark hos familien, men også megafedt at komme tilbage til USA igen. Nu fik jeg jo en meget speciel start på mit ophold tilbage i efteråret. Først var jeg pga. de amerikanske coronaregler ved indrejse fra et andet land i karantæne i 14 dage. Så mødte jeg mine nye venner, og vi festede igennem i en uges tid. Så fik jeg corona og røg i karantæne igen i 14 dage. Så blev jeg skadet og var ude i små fire uger. Men uanset hvad, så har det været sjovt, det har simpelthen været et fedt eventyr indtil nu. Det er gået over al forventning og alle mine forventninger er blevet opfyldt, så godt og vel, konstaterer Jakob med et kæmpestort smil.

Annonce

-Hold kæft jeg savner dansk rugbrød

Han har kun én dårlig ting at sige om sit ophold i USA. Og det handler om maden.

- Det jeg savner allermest, når jer er i USA, udover min mor selvfølgelig (taktisk klog udmelding, red.) er den danske mad. Herovre får vi fastfood dagen lang både til morgenmad og aftensmad og midt på dagen. Pizza til morgenmad med æg og bacon osv. Hold kæft jeg savner godt nok et stykke dansk rugbrød, når de bliver ved med at hive burgere og pizzaer ind på bordene. Det er lige før, jeg overvejer at blive veganer, konstaterer Jakob, der ikke på grund af målrettet arbejde i fitnessrummet, men derimod pga. 'arbejdet' i skolens kantine har taget tre kilo på.

Lige her får vi altså bekræftet vores fordomme om 'the american way of living'. Men konklusionen er dog klar:

På trods af Trump og maden så er Jakob altså blevet ret vild med USA - og han er mere end klar til at rejse tilbage den 2. januar. Måske med et par pakker dansk rugbrød i bagagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Kloakrensning: Give i røg og damp

Annonce