Annonce
Give Avis

Rutineret savværksmand har begunstiget Odderbæk Vandlaug med 50 fuglekasser

Hans Søndergaard har produceret godt 50 fuglekasser, som han har hængt op i området ved Odderbækken, Foto: Jim Hoff
80-årige Hans Søndergaard er en driftig herre med hænderne skruet godt på. Han har hen over de sidste uger produceret godt 50 fuglekasser, som han har foræret Odderbæk Vandlaug, og som han selv har hængt op ude i de naturskønne skovområder ved Odderbækken

THYREGOD: Med denne artikel om Hans Søndergaard og fuglekasserne igangsætter avisen et lille "Rundt om Odderbækken-tema", hvor der over tre uger vil komme artikler med indhold relateret til folket og naturen omkring det naturskønne område.

Det bliver 80-årige Hans Søndergaard, der bliver første mand på pinden. Han har haft et meget produktivt vinterhalvår, hvor den tidligere savværksmand har masseproduceret fuglekasser i en grad, så Odderbæk Vandløbslaug er blevet begunstiget med hele 59 fuglekasser, som Hans Søndergaard såmænd selv med stigen ved hånden har hængt op i tre meters højde.

Karrieren som lokal fuglekasseproducent startede lidt et andet sted i faunaen, idet Hans startede op med at lave kasser til georginer. Dette udviklede sig så i 2020 til fuglekasser.

- Genbrugsbutikken kunne godt bruge nogle fuglekasser, så det lavede jeg til dem. Men pga. corona måtte de jo lukke ned, og så gav jeg fuglekasserne væk, Men så kom det der Grøn By-projekt på banen i Thyregod, og de ville gerne have bogle fuglekasser, så dem lavede jeg 25 stykker til, fortæller Hans Søndergaard.

Annonce

Så kom Børge Hansen på banen

Kort efter blev han kontaktet af Børge Hansen fra bestyrelsen i Odderbæk Vandløbslaug, som havde et af de der forslag, som man jo slet ikke kan sige nej til.

- Børge Hansen er jo voldsomt interesseret i fugle, og han opfordrede mig, som kun Børge kan det, til at producere løs af fuglekasser. Dem kunne han sagtens forstille sig ville gøre rigtig godt i områderne omkring Odderbækken - og folkene fra Odderbækken skulle også nok selv hænge kasserne op, fortælle Hans Søndergaard over en kop kaffe og lidt hjemmebragt fra Brugsens hylder med chokolade-brownies.

Hans gik i gang med arbejdet, og han har i skrivende stund lavet godt 50 fuglekasser, som alle er blevet sat op i skov- og markområderne ved Odderbækken.

- Men det der med at Odderbækken nok skulle hænge fuglekasserne op, det blev der ikke noget ud af. Det klarer jeg selvfølgelig selv, så det bliver gjort ordentligt, siger Hans Søndergaard med et svedent grin hen mod resten af flokken ved bordet, der består af bestyrelsesmedlemmerne fra vandløbslauget, Niels Clemmensen og Elvin Kyed.

Annonce

Måtte selv slæbe traileren op ad stejl bakke

Den melding skåler flokken smågrinende på i kaffe, og så kan Hans ellers berette om hvordan, det foregår med opsætningen.

- Jeg kører rundt med min traktor med en trailer med fuglekasserne og en stige. Alle kasser bliver hængt op i tre meters højde, helt som Dansk Ornitologisk Forening foreskriver det. I starten havde jeg min bil med rundt, men det stoppede, da den ikke kunne trække traileren op af en stejl bakke og jeg måtte bakse den op med håndkraft. Så nu er det traktoren, der klarer turen, lyder det fra det 80-årige energibundt.

Der er nu placeret fuglekasser lige fra Præstens Have til Sejrup Sø med cirka en halv kilometers afstand. Men det stopper ikke her. Hans bliver ved med at producere og hænge fuglekasser op i området som muligt.

Annonce

Nødhjælpsarbejde med høj rejsning

- Jeg bygger kun kasser med høj rejsning, så katte ikke kan kravle op og sidde og ligge på lur på kasserne, og så forsøger jeg så vidt muligt at hænge kasserne mod nord, forklarer Hans Søndergaard, der karakteriserer sit arbejde som 'nødhjælpsarbejde.

- Lige efter krigen (den i 1945, red.) var der mange krigsfanger osv. der blev udkommanderet til manuelt 'nødhjælpsarbejde' for at få mange i beskæftigelse. Dengang fik man tilskud til arbejdet, men det nødhjælpsarbejde jeg udfører er dog helt uden tilskud, lyder det lunt fra Søndergaard, der belønnes for den melding med en ekstra kop kaffe af Niels Clemmensen.

- Vi synes, det er en rigtig god idé med de her fuglekasser. Det beskytter jo fuglene i området. Vi har søgt tilskud til det over flere gange uden held, men da så Hans kom på banen med sine modeller ved Grøn By-projektet, og hvor Dansk Ornitologisk Forening også sagde god for hans fine fuglekasser, så kunne vi jo godt se, at det var helt oplagt at det var Hans, der skulle være vores lokale fuglekassemester, siger Niels Clemmensen.

I de næste uger kan du læse om Elvis Kyeds mårhundejagt-projekt/mark- og vildtlaug, madkassehuset samt en beretning om, hvad Odderbæk Vandløbslaug går og pusler med for tiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Kroen klar med nye datoer for events

Give Avis

Walk A Fun-Thon - De går det igen!

Give Avis

Vox Pop 5 - Du ejer din by

Give Avis

Vox Pop  - Du ejer din by

Annonce