Annonce
Give Avis

Slut efter 115 år: Historisk men utidssvarende præstegård rives ned for at gøre plads til topmoderne præstebolig

Præstegården på Præstevænget 1 i Give er i disse dage under nedrivning. En proces der forventes færdiggjort i slutningen af uge 37, hvorefter Give Huset i uge 38 kan gå i gang med at bygge en ny præstebolig. Foto: Jim Hoff
Dinosaurlignende nedrivningsmaskiner har i disse dage travlt på Præstevænget 1 i Give, hvor den hæderkronede præstegård fra 1906 er i gang med at blive revet ned. Den historiske bygning er simpelthen for utidssvarende i forhold til tidens energi- og miljømæssige krav.

GIVE: Hvis væggene i Gives 115 år gamle præstegård kunne fortælle historier, var der sandsynligvis stof til en lang række fortællinger med stærk lokal forankring. Men er man af den nostalgiske slags, så skal man skynde sig, hvis man vil have et sidste kig på præstegården på Præstevænget i Give, for når vi går ind i uge 38, eksisterer bygningen ikke mere.

Mandag den 6. september rullede nedrivningsspecialisterne fra P. Olesen A/S ind på matriklen bevæbnet med tonstunge bomstærke maskiner, som med kompetente herrer ved styregrejerne i løbet af fjorten dage har fået til opgave at fjerne den historiske, sjælfulde og charmerende bygning, der gennem tæt ved to menneskealdre har huset sognets præster.

Dermed forsvinder en af de bygninger i midtbyen, der via sin arkitektur, sin enorme rummelighed og sin historiske betydning for bysamfundet har opnået noget der kunne minde om vartegnsstatus.

Annonce

For stor og utidssvarende - og dyr at varme op

Men hver ting har sin tid, og nu har menighedsrådet besluttet, at den 115 år gamle præstebolig har udtjent sin værnepligt, og at der skal etableres en ny og mere tidssvarende præstebolig. En bolig der er mere attraktiv, og som lever op til tidens krav om energirigtige løsninger og bæredygtighed - og som derved også bliver mere interessant for eventuelle nye præster.

Det var selvfølgelig vemodigt at skulle ud og pille sådan en historisk bygning ned, men bygningen havde jo udlevet sin tid

Rasmus Piihl, indehaver af Give Huset

En af sognets nuværende præster, Poul Viller, har boet i boligen i tæt ved 40 år, men i 2020 valgte han at fraflytte præstegården for at slå sig ned i et nybygget hus i Grønborgparken.

- Præsteboligen var alt for stor og utidssvarende. Den var også meget, meget dyr at varme op, og da man ofte ikke kunne holde varmen om vinteren, og da det er præsten selv, der skal betale varmeudgifterne, valgte Poul Viller at fraflytte boligen og bosætte sig i sit eget hus, forklarer kordegn Mette Vestergaard.

Annonce

- En opgave vi tog imod med stolthed

Det bliver det lokale arkitektfirma Give Huset, der skal stå for opførelsen af den nye præstebolig.

- Vi blev kontaktet af menighedsrådets formand Jørgen Damsbo, som gerne ville have os til at løfte opgaven med at skabe nye rammer for de kommende præstegenerationer. Det var alt for dyrt at renovere den gamle bolig, og det giver på mange parametre meget bedre mening at opføre en ny, tidssvarende bolig. Det var selvfølgelig vemodigt at skulle ud og pille sådan en historisk bygning ned, men bygningen havde jo udlevet sin tid. Det var en projekt, vi som lokal virksomhed tog imod med stor glæde og stolthed, og opgaven fra menighedsrådet lød på at tegne en præsentabel bolig i klassisk stil, som stilmæssigt læner sig op ad Sognehuset. Altså et hus med rødt tag og røde mursten, fortæller Rasmus Piihl, der er indehaver af Give Huset.

Virksomheden har haft en række konstruktive møder med provstiet og menighedsrådet omkring byggeriet, og her er man blevet enige om, at der skal bruges lokale håndværkere til projektet.

Annonce

Boligen skal stå klar til den nye præst i marts 2022

- Vi er som sagt stolte af, at vi som lokal virksomhed har fået opgaven, og vi er også stolte af, at vi har fået koblet lokale firmaer og håndværkere på projektet. Vi ved, de vil sætte en ære i at udføre et godt job, så det giver bare rigtig god mening, at gøre det på den måde, konstaterer Rasmus Piihl.

Han kan ydermere oplyse, at huset bliver på omkring 200 kvadratmeter med separat præstekontor plus en carport. Derudover vil den godt og vel 4000 kvadratmeter store grund blive delt op i tre enheder, og der vil også fragå lidt jord til Sognehuset, der hermed vil få mulighed for og plads til en eventuel udvidelse.

- Vi forventer at gå i gang med at støbe fundamentet i uge 38, og om alt går efter planen kan den nye præst flytte ind i den nye præstebolig 1. marts 2022. Boligen har jo en attraktiv beliggenhed centralt i byen tæt ved arbejdspladsen og vil snildt kunne rumme en familie med to-tre børn, siger Rasmus Piihl.

Avisen har også talt med menighedsrådsformand Jørgen Damsbo om både det nye præsteboligprojekt samt den forestående opgave med at finde en afløser for sognepræst Poul Viller, der går på pension i foråret 2022.

Det kan du læse om i en anden artikel senere her i avisen.

Annonce
Annonce
Give Avis

Julie Stenmann Christensen suveræn dansk mester

Annonce
Annonce
Give Avis

Give Håndboldklub er endelig fuld af numre igen

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Her skal maden kunne mere end at fylde maven: Sådan anmelder Marius, Ellie og de andre børnehavebørn tre forskellige slags sild

Give Avis

Hvad gør man når man er rygopereret og helt ny i byen? Man går da til fodbold - bogstaveligt talt

Give Avis

Formand om sæsonens første hjemmekamp: Vi glæder os helt vildt og laver et brag af en håndboldfest med gratis adgang

Give Avis

88 dystede i Give Golfklubs Danbolig parturnering

Give Avis

For Eva og Tommy handler kroket om livskvalitet - som så lige er blevet toppet med DM guld

Give Avis

Nye arbejdsgange angående foromtaler i Give Avis

Give Avis

Nej til seks millioner til GISK: Stofa vil kun købe Gives fællesantenneanlæg på egne præmisser

Give Avis

Genåbning på Kastaniehaven: Efter halvandet år som leder fik Carina Skærlund sin første festdag

Give Avis

Skæve åbningstider hjælper Jette med at holde balance mellem familieliv og det gode butiksliv

Give Avis

Give hentede uafgjort mod tophold efter en afvekslende og flot kamp med skiftende føringer til de to hold

Give Avis

Se videoen: Stolt og bevæget dobbelt ol-guldvinder modtog folkets hyldest i den sprøde efterårsregn

Give Avis

Give-familien vandt igen titlen som Årets Købmand: Nu hedder halvdelen af prismodtagerne Eskildsen til efternavn

Give Avis

Se billederne: Seje børn trodsede regnen og gav Give endnu en flot cykelfest

Give Avis

Ungt lokalt cykeltalent i kæmpedilemma: I svær klemme mellem sin sport og uddannelse

Give Avis

Give sender Dannebrog til tops med fejring af dobbelt guldvinder!

Give Avis

Ny start efter corona: Café Tæt ændrer koncept

Give Avis

Først var det huse, nu er det brugte biler, der er en mangelvare

Give Avis

Ny præstebolig og ny præst på listen: Meningsløst at hælde flere penge i skimmelsvamperamt præstebolig

Give Avis

Give misser nyvunden momentum i vital bundkamp og taber 4-2 i Bramming

Give Avis

Efter de store cykelklassikere: Nu er det børnenes tour - og det sker i Give midtby

Give Avis

Lokale øko-grise får besøg af prægtige mænd i prægtige gamle maskiner fra oldefars tid

Annonce