Annonce
Give Avis

Smuk By i Thyregod går ind i sit 7. år

Smuk By-truppen anno 2019 - et stærkt hold med gode kræfter, men også et hold der gerne vil have flere frivillige med på banen. Foto: Jonna Risum
I sommeren 2014 oprettede Jonna Risum fra Thyregod en slags ‘grøn gadebande’ i Thyregod, hvor hun hvervede frivillige medlemmer, der med deres arbejdskraft skulle tage over, der hvor kommunen havde sluppet med hensyn til at holde byen pæn og ren.
Annonce

THYREGOD: I juli 2014 rundsendte Jonna Risum følgende opfordring til borgerne i Thyregod:

“I landsbyerne må vi efterhånden erkende, at hvis her skal se ordentligt ud, så må vi selv tage affære. Derfor er jeg på vegne af lokalrådet i gang med at finde en ”Smuk By Trup” inspireret af Gårslev bylaug, som svarer til tanker, jeg har puslet med i flere år.

Formål: At rette op, hvor kommunen har sparet det væk, det være sig bede, fortove, grønne områder, affald med mere, og der skal sættes forårsløg ved alle indfaldsveje”.

Således lød parolen tilbage i 2014, og naturligvis lykkedes det for Jonna Risum med opbakning fra lokalrådet og gode sponsorer samt ikke mindst de frivillige, der dengang meldte sig under fanerne at få “Smuk By”-konceptet op at køre.

Borgerne i Thyregod har nydt godt af det uegennyttige arbejde som Smuk By-holdet har leveret gennem nu godt og vel seks år, og skældsordene rettet mod de kommunale stadsgartnere og deres folk er omvendt aftaget i og med Jonna Risum og hendes ‘kolleger’ i Smuk By har formodet at holde mængden af ugræs nede og samtidig også formået at lancere nye små forskønnende oaser i byen til glæde for store og små.

Vi håber, at alle borgere i Thyregod har nydt godt af det arbejde Smuk By udfører og håber, der er nye frivillige, som vil være med i det nye år, da der sker et naturligt frafald. Vi mangler især mandlige medlemmer, for selvom vi kvinder er stærke, er der alligevel noget som mænd bedre kan magte.

Jonna Risum, initiativtager til Smuk By

Annonce

Stor lokal opbakning

Når opgaverne er blevet store og har krævet både økonomisk bistand og muskelkraft af større dimensioner, er gode folk fra lokalområdet trådt til, og på den måde er det lykkedes blandt andet at tilvejebringe et større forskønnelsesprojekt i bunden af Borgergade på hjørnet af Vestre Allé.

Den kommune, der via besparelser generelt kommunen over - fraset Vejle vil nogle mene - har nedgraderet serviceniveauet mht. vedligehold og vedvarende byforskønnelse, har også skudt penge i projekt Smuk By.

Via lokalrådet søgte man - og fik tildelt 20.000 kroner, som blev brugt på at opgradere maskinparken. Her var Ågård Maskinudlejning også en vigtig medspiller, idet der blev leveret udstyr til mere end gunstige priser.

Også da Grundtvigs Plads og skulpturen ‘Sammenhold’ blev præsenteret for offentligheden i forbindelse med byfesten i august 2019 havde Smuk By haft en finger med i spillet og været med til at opstille smukke blomsterkummer ved indfaldsvejen, og altså også én på Grundtvigs Plads.

Her var det gutterne på A/S Thyregod, der var trådt til med assistance, idet maskinfabrikken havde produceret de tunge stålkummer og lagde muskler til, da de skulle bakses på plads.

Annonce

Plads til flere - ikke mindst stærke mænd

Man kan derfor roligt konstatere, at Smuk By-projektet i Thyregod er blevet en succes, som både trækker på gode lokale frivillige og lokal sammenhængskraft. Et eksempel til efterfølgelse for andre byer med de samme udfordringer uanset om man har 1400 eller 4600 indbyggere.

Jonna Risum har i anledning af ankomsten af det nye årti gjort en slags status over projekt Smuk By, kombineret med en nytårshilsen til borgerne i Thyregod, og hun noterer sig ud over taknemmelighed over de frivillige i gruppens indsats også, at der “bestemt er plads til flere på holdet”.

- Vi håber, at alle borgere i Thyregod har nydt godt af det arbejde Smuk By udfører og håber, der er nye frivillige, som vil være med i det nye år, da der sker et naturligt frafald. Vi mangler især mandlige medlemmer, for selvom vi kvinder er stærke, er der alligevel noget som mænd bedre kan magte, konstaterer den tidligere malermester med et stille smil.

Smuk By-folkene har i forbindelse med 5-års jubilæet sat fire stålkummer op til beplantning ved byens indfaldsveje. Et projekt der er søsat i samarbejde med den lokale maskinfabrik i byen. Foto: Jonna Risum
Annonce

Mødes den første onsdag hver måned

Rent faktuelt og til oplysning for eventuelt potentielle Smuk By-medlemmer, kan det oplyses, at Smuk By mødes fast den første onsdag i måneden fra februar/marts til oktober/november klokken 8.30.

Her starter holdet op med morgenkaffe og hyggesnak på kursuscenteret, ligesom der her tale som eventuelle arbejdsopgaver.

- Vi arbejder til klokken 11-11.30 men der er mulighed for at ændre konceptet, så det arbejdende folk også kan komme på banen, siger Jonna Risum med henvisning til, at det jo fortrinsvis er folk, der snart kan se tilbage på 50-års jubilæum som konfirmander plus deropefter, der tager fat i hakken og spaden i den gode sags tjeneste.

- Jeg vil gerne sende en stor tak til Smuk By-gruppen for det gamle år, hvor vi har haft en del udfordringer, idet vi har været for få. For ud over det normale arbejde har vi oprettet de nye kummer ved indfaldsvejene til byen i anledning af Smuk Bys 5 års fødselsdag dette år. Vi syntes derfor, det var en god anledning til at skifte de gamle ud, siger Jonna Risum.

Annonce

Vil du adoptere en blomsterkumme?

De omtalte kummer skal naturligvis passes med vand og lugning, og på den konto har Smuk By haft held til at ‘bortadoptere’ tre af stederne.

- Vi mangler dog stadig ”forældre” til Skolegade og Indre ringvej, så jeg håber nogen har lyst til at tage en af disse kummer under sine beskyttende vinger, lyder opfordringen fra Jonna Risum.

Skulle man anse sig selv som en person med overskud, tid, evner og lyst til at påtage sig den slags grønt forældreskab og dermed give Smuk By en hjælpende hånd, skal man bare slå på tråden til Jonna Risum på 21 23 20 79.

Hun er absolut forhandlingsvillig, skal vi hilse at sige.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Dimissionsfest under Guds himmel

Give Avis

Thyregod Badeland åbner den 15. juni

Give Avis

Sådan åbner hallerne i Give

Annonce