Annonce
Give Avis

Ud af mørket: Daniel Rye vært på seks TV-programmer på DR 2

I november debuterer fotojournalist og foredragsholder Daniel Rye som vært på seks tv-programmer på DR 2. Programmet hedder 'Ud af Mørket' og emnet er livstraumer

Give: Daniel Rye er landskendt som den unge fotojournalist fra Give, som blev holdt gidsel af Islamisk Stat i 13 måneder i 2013-14. DR-journalisten Puk Damsgård skrev i 2015 bestselleren 'Ser du månen, Daniel", og i 2019 fik vi så filmen af samme navn, som er baseret på Daniel Ryes foredrag og Puk Damsgårds bog.

Her seks år efter det særdeles traumatiske ophold i 23 forskellige kældre hos de brutale gidseltagere fra ISIS, er Daniel Rye landet på benene igen.


Annonce

Jeg synes, at jeg nu er der i mit liv, hvor jeg gerne vil være. De sidste to år har været kendetegnet ved ordet trivsel

Daniel Rye


Han er familiefar til to børn på henholdsvis tre år og fire måneder og bor sammen med sin kæreste Signe. Ud over at arbejde med fotojournalistik og holde foredrag landet over har Daniel Rye hen over sommeren og efteråret været travlt optaget på en helt ny front.

Er der i mit liv, hvor jeg gerne vil være

Han skal nemlig være vært på et helt nyt TV-program på DR 2. Der er lavet seks episoder med kickoff i november, og programmerne omhandler overordnet set temaet 'livstraumer'.

- Programmet hedder 'Ud af mørket', og det omhandler mennesker, som har været udsat for store tunge traumer - og ikke mindst om, hvordan de har det, når mediernes interesse er stilnet af, når lyset er slukket og livet skal gå sin videre gang med den tunge bagage, fortæller Daniel Rye.

Han har talt med to danskere, der overlevede massakren på den norsk ø Utøya, hvor Anders Breivik skød og dræbte en række mennesker.

En episode omhandler dobbeltdrabet i Marokko på Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland, hvor Rye har talt med moderen til en af pigerne.

Æresdrabet på Præstø, en selvmordsramt familie og den meget personlige fortælling om Daniels Ryes nære ven, elitegymnasten Mikkel, der dagen før sin 19-års fødselsdag efter et uheld under udførelsen af en dobbelt strakt salto blev lam fra halsen og nedefter, er også på programmet.

- Jeg synes, at jeg nu er der i mit liv, hvor jeg gerne vil være. De sidste to år har været kendetegnet ved ordet trivsel. Ud over de her tv-programmer har Signe og jeg en ny bog på vej, hvor vi behandler forskellige samfundsproblematikker, og hvor vi kan være sammen om tingene - og have børnene med, siger Daniel Rye.

Annonce

Har jo været der selv

Han har været plaget af dårlig samvittighed, når han flere aftner om ugen har været afsted på foredrag, mens Signe har været alene hjemme med de to børn, men den side af sagen lysen mere og mere med det nye fællesprojekt.

Daniel Rye rejser stadig landet rundt med sit foredrag om sine 13 måneder som gidsel hos ISIS, men han har også både en ny bog på vej samt de seks tv-programmer på DR 2 klar til lancering. Foto: Jim Hoff

- I forhold til de her seks TV-programmer, handler det om at få fortalt de historier, som folk ikke kender. Altså hvad sker der med og for folk, der har haft stærkt traumatiserende oplevelser inde på livet, når nyhedsværdien er væk. Jeg føler jeg har en god forståelse af deres problematikker, da vi jo har fælles referencerammer i forhold til traumatiske oplevelser. Jeg kan møde de her mennesker med forståelse og indblik og få dem til at åbne op, fordi de ved jeg er et ægte menneske, der selv har været der, hvor de er, siger Daniel Rye.

Det har været en fantastisk oplevelse at lave de skes programmer og møde de her mennesker, og Daniel Rye håber, at cheferne i DR synes så godt om programmerne, at de gerne vil se mere. Der er så meget mere interessant, som jeg godt kunne tænke mig at lave tv-programmer om, siger Daniel Rye.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Nyt fra Give-Egnens Museum

Annonce