Annonce
Give Avis

Vælgermøde i Thyregod: Masser af politisk medvind til cykelstien men også store bekymringer omkring skolen

Der var deltagelse fra 10 politiske partier mandag aften, da Lokalrådet i Thyregod havde inviteret til vælgermøde. 83 borgere mødte op for at deltage i den livlige og lange debat, der kom vidt omkring i de politiske kroge. Foto: Jim Hoff
Det velbesøgte vælgermøde på Thyregod Skole med Kristian Thulesen Dahl som veloplagt ordstyrer varede tre en halv time. De tunge lokale emner handlede om cykelsti, skole og fremtidens energiforsyning, hvor det kom på tale at placere et atomkraftanlæg i Grundtvigstaden.

THYREGOD: Lokal Trafiksikkerhed og skoleproblematikker fyldte meget på vælgermødet tirsdag aften på Thyregod Skole, hvor 10 lokalpolitiske kandidater stillede op til debat med hinanden og de 83 fremmødte borgere.

Thyregod og Vesterlund har i 40 år kæmpet forgæves for en cykelsti mellem de to bysamfund, og de sidste par år har den lokale skole kæmpet med at leve op til det niveau, som skolen ellers har været kendt for i en årrække. Senest har man sagt farvel til både viceskoleleder og skoleleder, ligesom en række lærere har forladt skolen.

Alt sammen udfordringer der fylder pænt meget i kommunens vestligste landsbysamfund, og som de 10 byrådskandidater fik mulighed for at komme med løsningsforslag til.

Annonce

Thulesen Dahl foretrak Ove K. frem for Mette F.

Det var folketingspolitiker Kristian Thulesen Dahl, som bor i byen, der havde æren af at svinge ordstyrerpisken over  debattørerne. En opgave han løste med stor elegance og veloplagthed. I hvert fald en noget mere rummelig og behagelig tovholder end den bryske og konstant afbrydende Clement, vi kender fra Debatten på DR 2.

Kristian Thulesen Dahl fravalgte mandag aften mødet med statsminister Mette Frederiksen for at være ordstyrer ved vælgermødet i Thyregod. Og det passede lokalrådets formand, Ove Kristensen rigtig godt. Foto: Jim Hoff

- Egentlig havde statsministeren kaldt til møde omkring coronasituationen i Danmark, men jeg havde jo lovet Ove Kristensen at stille op her i aften, så jeg turde ikke andet. Hellere sige nej til Mette Frederiksen end til Lokalrådets formand i Thyregod, lød det med glimt i øjet fra aftenens ordstyrer. Han så frem til opgaven og til at være på den anden side af podiet.

- I 27 år har jeg været en del af diverse valg altid med Christiansborg som udgangspunkt, så det at være med her i aftenen i det politiske uden selv at være i krydsild og for en gangs skyld at slippe for at skulle svare på spørgsmål og bare nyde det politiske spil, det ser jeg rigtig meget frem til.

Annonce

Kommunens budgetramme til debat

Efter den klassiske præsentationsrunde, hvor de 10 politikere fik tre minutter til at fortælle om sig selv og deres politiske ståsted og indsatsområder, var der spørgsmål fra salen, hvor det var lokalrådets formand, Ove Kristensen, der i topform gav den som  coronavenlig mikrofonholder.


De 83 fremmødte brogere ved vælgermødet på skolen i Thyregod havde massevis af spørgsmål og bekymringer til de to lokale byrådskandidater. Foto: Jim Hoff

Af mere overordnede politiske emner blev kommunens stærke økonomi, og brugen eller manglen af samme alt efter politisk ståsted, diskuteret livligt. Henning Dam (S) stod på mål for sine tidligere udtalelser om at udfordre budgetrammen i forhold til bedre service til borgerne, mens Niels Clemmensen (V) advarede mod at bringe kommunen i en situation a la den i 2010, hvor man var tæt på at blive sat under administration pga. dårlig økonomi.

- Det er ok at udfordre budgetrammen til kanten, men vi skal ikke sprænge rammen, og vi skal heller ikke bryde loven. Og det var Henning Dam helt enig i.

Annonce

Masser af politisk medvind til cykelstien

Apropos budgetramme, så kom den på banen igen, da et af aftenens helt store temaer, cykelstien mellem Thyregod og Vesterlund fra salen bragt op af borgerforeningens formand Jens Erik Svane.

Jeg mener helt konkret, at vi her i Thyregod har haft for store udfordringer, og hvis vi skal tilbage på rette spor, handler det om god ledelse, og det håber jeg, vi har på plads i det tidlige forår

Niels Clemmensen, lokalvalgt byrådsmedlem for Venstre

Det viste sig, sjovt nok, at alle fremmødte kandidater kendte godt og grundigt til den 40 år gamle cykelsti-gate, og da Niels Clemmensen kunne fortælle, at cykelstien pt. ligger nr. to på prioriteringslisten, udløste det klapsalver fra salen. Alle kandidater, uanset farven på deres politiske undertøj, var rørende enige om, at nu skal de to bysamfund have den cykelsti på den ganske trafikfarlige vej.

Tre af de helt lokale byrådskandidater side by side. Niels Clemmensen, Henning Dam og Kenneth Fredslund. Foto: Jim Hoff

- Det er da bedre at bruge penge til lokale cykelstier i en kommune, der slår sig op på at være Danmarks cykelhovedstad, end at fyre 25 millioner kroner på at få Tour de France til Vejle. Lad os nu prioritere lokalrådenes input. Ellers kan vi jo ligeså godt nedlægge dem, konstaterede Allan Pedersen fra SF.

- Jeg tror, vi har cykelstien indenfor to år, konstaterede Clemmensen optimistisk, hvorefter nye klapsalver ledte ind til aftenens næste helt store tema, nemlig skolen i Thyregod.

Annonce

Store udfordringer på skoleområdet

En meget bekymret borger kunne berette om, hvordan hun har oplevet at hendes ordblinde barn er gået fra at være i et trygt og udviklende undervisningsmiljø med fokus på barnets udfordringer til i dag at sidde uden ekstra undervisning med fokus på ordblindeproblematikken.

- For nogle år siden meldte man ud på skolen, at man ville være danske bedste til ordblindeundervisning. Og det gik rigtig fint, men så fik man en ny skoleleder, der fjernede støtten til ordblindeundervisningen og flere dygtige lærere søgte efterfølgende væk fra skolen - og så var vi tilbage ved nul, lød det fra den bekymrede mor.


Borgerne havde massevis af spørgsmål til politikerne, og derfor blev det et tre en halv timer lange debatmøde, der blev afviklet i en fin stemning og med en god tone mellem paneldeltagerne. Foto: Jim Hoff

Vejle Kommune har slået sig op på at ville levere Danmarks bedste folkeskole, og den praktiske udførelse af den udmelding blev der sat kraftige spørgsmålstegn ved af både paneldeltagere og folk fra salen .

- Udmeldingen blev jo ikke bakket op af økonomi og ressourcer. Inklusionstanken efter skolereformen i 2014 blev ikke fulgt op med ekstra midler, og klassekvotienter på 28 elever er alt for store, konstaterede Henning Dam og Allan Pedersen, mens Tobias Pagh (LA) slog til lyd for, at man skal sætte skolerne fri og give dem mulighed for at skabe deres egen identitet.

- Nu er det jo sådan, at skolerne har deres egen økonomi, som de på hver matrikel selv skal administrere, og hvordan man vil bruge pengene er ofte op til hver enkelt skole. Jeg mener helt konkret, at vi her i Thyregod har haft for store udfordringer, og hvis vi skal tilbage på rette spor, handler det om god ledelse, og det håber jeg, vi har på plads i det tidlige forår, lød replikken fra Niels Clemmensen.

Annonce

Atomkraft? Nej tak eller hvad?

Der blev også talt om den fremtidige energiforsyning i Thyregod, der pt. er drevet af naturgas. Tilkobling til fjernvarmen i Give, en fælles varmepumpestation og vindmøller og solceller var oppe at vende, og så kom atomkraften også på banen, hvor både Tobias Pagh (LA) og Rune Bønnelykke (NB) foreslog at oprette et mindre atomkraftværk i byen.


Tobias Pagh fra Liberal Alliance foreslog, at man skal sætte skolerne fri i bestræbelserne på at få ettet skoleskuden op igen. Foto: Jim Hoff

- Atomkraft er den eneste rigtige bæredygtige energiforsyning at satse på i fremtiden. Det er overhovedet slet ikke så farligt, som det bliver gjort til. Det er billigt, og det er effektivt, og et atomkraftværk, der skal sørge for energiforsyningen her i området er faktisk ikke større end et parcelhus, pointerede Rune Bønnelykke.

Offentlig transport, udvikling af byggegrunde og erhvervsfremmende tiltag var også på dagsordenen, så ikke sært at klokken rundede 22.30, inden Thulesen Dahl kunne takke for et flot og livligt borgermøde med stor spørgelyst fra borgerne.

Han sluttede aftenen af med at bede de ti paneldeltagere om at pege på deres foretrukne borgmesterkandidat, og her faldt der seks stemmer på den siddende borgmester Jens Ejner Christensen (V), mens to stemte for Marin Sikær (S), og Dan Arnløv fik en stemme.

Annonce
Annonce
Give Avis

Isskulpturfesten byder også på Ice For Kids, Snedronning og ild og musik i gaderne

Annonce
Annonce
Give Avis

Pas på: Den femte istid er på vej hen over Give Midtby

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Farvel til coronaudfordringer: Lokal fitnessforening boomer og investerer stort på indoor cycling

Give Avis

Den gamle præstegård udstykkes: Nu er der to grunde til salg i "indviet" jord

Give Avis

Godt gået: Julie gør rent bord og vinder dette åre Baltic Cup

Give Avis

Manglende togafgang skabte stor ståhej: Nu kan pendlere snart stige på populære afgange igen

Give Avis

Arrangør aflyser med få dages varsel: Corona sætter en stopper for julemarked

Erhverv

Købmands farvel truede dagligvarebutiks fremtid - nu er den pludselig reddet

Give Avis

Slut efter fem fremragende år: Det er med stor stolthed og taknemmelighed 'B' takker af som træner i Give

Give Avis

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Give Avis

Billund Kommune på smalkost? Har ikke råd eller lyst til at betale for en kagemand til Filskov Friskole

Give Avis

Så kan lokale firmaer og butikker godt finde fodboldskoene frem

Give Avis

Kollemorten lægger natur til dette års Julemærkemarch

Give Avis

Coronarestriktioner rammer egnens kirker

Give Avis

Sangcafé i Vonge Kirke

Give Avis

'De Gule Veste" fik deres ja: Jørgen skulle have brugt  cykelstien i 5. klasse - 50 år senere kan han komme til at gå på den med sin rollator

Give Avis

Aflyst: Julemarked på Tinnetgaard

Give Avis

Det er dansk, det er drønhyggeligt: Danmarks største havefest har programmet klar

Give Avis

Så er det officielt: Julen er kommet til Give

Give Avis

Den gamle præstegård udstykkes: Nu er der to grunde til salg i "indviet" jord

Give Avis

Sort fredag med fint flow og god stemning

Give Avis

Give melder klar: Black Friday er tilbage i stor stil

Give Avis

Give Handel og Erhverv er igen klar med en sand gaveregn over Give: Hvad med 10.000 ekstra til julebudgettet?

Annonce