Annonce
Give Avis

Vi er her for de unges skyld

Natteravnene i Give er på vej tilbage i form igen, efter at man i november 2019 på tragisk vis mistede ildsjælen og formanden Jens Åge Stech Jensen, der i årevis havde trukket et stort læs i foreningen
Annonce

GIVE: Natteravnene i Give er ved at finde fodfæste igen, efter at foreningen sidste år mistede sin formand og tovholder gennem en årrække, Jens Åge Stech Jensen, der døde pludseligt.

Jens Åge Stech Jensen havde ikke mindst via sit behagelige og altid tydelige væsen plus sit arbejde i ungdomsklubben oparbejdet en stærk og sund kultur, hvor der både var plads til at være der 100 % for de unge, og hvor der også var stor gensidig respekt mellem de unge og de voksne natteravne.

- Vi er her for de unges skyld, lød mantraet, og det er præcis den ånd, den nyetablerede bestyrelse og foreningens i alt 23 aktive natteravne kører videre med, mens de patruljerer gennem nattelivet i Give og Thyregod i de letgenkendelige gule jakker.

Efter coronaen i foråret lukkede landet ned, også nattelivet blev lammet, er de lokale natteravne først kommet ud på gaderne igen i juni måned. På bestyrelsesplan har man rystet posen og fået sammensat en ny ledelse. Formand er Palle Mandrup, Birgitte Larsen er kasserer og de menige medlemmer er Jean Darly (Thyregod), Anette Iversen, Carina Pedersen samt klubbens mangeårige revisor Michael Nørtoft Frydensbjerg.

Annonce

Fusioneret med Thyregod

Rent teknisk har man 'fusioneret' ned Natteravnene i Thyregod, så man ret beset i dag hedder Natteravnene Give/Thyregod.

- I Thyregod har vi forsøgt at stable et hold natteravne på benene, men det endte med, at vi ikke kunne "stille hold" til sidst, og derfor er vi nu sammen med Give, hvor vi så hjælper hinanden med at gå runder i de to byer, forklarer Jean Darly, der er Thyregods mand i bestyrelsen i Natteravnene.

I Thyregod holder natteravnene til i Kirkehuset, altså rigtig fine forhold, mens man i Gveafdelingen leder med lys og lygte efter nye lidt mere moderne og tidssvarende lokaler end de gamle nedslidte lokaler i den gamle jernbanestation.

Annonce

Observanter, ikke vagter

Det er grundlæggende vigtigt for de lokale natteravne en gang for alle at få slået fast, at de ikke er vagter.

- Vi er observanter, vi er de synlige voksne i nattelivet, som de unge kan gå til, hvis de har brug for hjælp eller en snak. Vi har ikke meldepligt, men vi kan indkaldes som vidner af politiet eller retsinstanser. Og så er det også vigtigt at understrege, at vores målgruppe er unge under 18, forklarer formand Palle Mandrup.

Nu er verden jo ikke sort/hvid, så opstår der alvorlige situationer, der er ved at tage en helt gal retning, reagerer natteravnene naturligvis på det eksempelvis med et telefonopkald til politiet.

- Men vi vil gerne understrege, at vi altså ikke er sat i verden for at løse ballade mellem voksne for eksempel på Tunnellen. Vores indsatsområde er klart de unge under 18 år. Vi bliver også ofte mødt med høje forældreforventninger i forhold til vores rolle i nattelivet. "Hvor var natteravnene", hører vi af til, hvis der virkelig har været ballade eller slagsmål.  Og igen kan vi kun gengtage: Vi er observanter, vi er ikke vagter - og så kan vi jo forøvrigt heller ikke være alle steder på én gang sådan en lørdag aften, hvor der er gang i den flere steder i byen. Vi er jo ikke ligefrem overbemandede, siger Anette Iversen, der har været med i natteravnene i flere år.

Annonce

Underbemanding et stort problem

Og netop det med bemanding fører os frem til en efterhånden velkendt udfordring i det frivillige foreningsliv: Man mangler simpelthen folk.

I Thyregod råder man over 10 natteravne, mens man i Give kan trække på 13. Og det er alt for lidt. De idelle tal skulle hedde 20 i Thygreod og 30 i Give. Så kan man gå både fredag og lørdag aften, men som bemandingen er nu, må man vælge en af de to aftner ud hver uge.

- Vi går ud sammen i tremandsgrupper, hvor der altid både er mænd og kvinder i gruppen. Det er simpelthen en fast regel, som vi kører med. Vi mødes klokken 22.00 på den gamle jernbanestation, og så er vi på gaden til cirka klokken 01.00. Vores fire store indsatsområder i Give er Give Lystanlæg, Søndermarkskolen, petanquebanen ved stadion og museet. Samt naturligvis Give midtby generelt, forklarer Palle Mandrup.

- Det bliver til mange skridt sådan en aften, men det er hyggeligt, for de unge tager godt imod os. De er glade for at se os, de vil os rigtig gerne, og vi kan mærke, at det er vigtigt for dem, at de ved, vi er der for dem. Det har en god effekt i gaderne, når det rygtes, at vi er på rundtur, siger Birgitte Larsen, der som Anette Iversen har væet med i natteravnene i mange år. Og som de andre i bestyrelsen holder ved, selvom hendes børn har passeret 18-årsalderen.

Annonce

Søger frivillige med børn i målgruppen

Natteravnene er også på plads ved større begivenheder i byen som Open Air, sidste skoledag, Give Festival, Black Friday, J-Day, ligesom der også er gule jakker på plads ved Thyregod-dagene og Jelling Festival.

- Vi mangler som sagt folk, og vil vil rigtig gerne have folk ind, der har børn i målgruppen, altså unge under 18 år. Derfor har vi i forbindels emed den Nordiske Natteravnedag fredag og lørden den 18/19. september fået lov til at stille op ved Brugsen i Give, hvor vi kan promovere os - og forhåbentlig hverve flere natteravne. Vi planlægger også at tage ud og besøge skoleklasser i aldersgruppen 4.-6. klasse, så børnene allerede her kan stifte bekendtskab med os. I forvejen er vi på besøg i 7.-9. årgang, men vi vil gerne skabe endnu mere synlighed omkring vores virke, for vi mener jo selv, at det er vigtigt arbejde, vi udfører, lyder den glimrende pointe fra Palle Mandrup.

Man kan kontakte Palle Mandrup på mail ph@glb.dk eller på telefon 40 26 81 60, hvis man er interesseret i at give et nap med hos natteravnene i Give og Thyregod.

Og bemærk så lige: Det er helt gratis at være medlem af denne velgørende forening, og man får en masse god motion samtidig med, at man udfører et fantastisk vigtigt stykke samfundsgavnligt arbejde, hvor man er med til at skabe tryghed i nattelivet for de unge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce