Annonce
Ugeavisen Haderslev

Årets Lokalsamfund 2021: Lille by i fare for afvikling vender skuden - henter nye tilflyttere og et millionbeløb til forsamlingshuset

Anders Wangsecher og Lene Kruse Rasmussen kunne fredag eftermiddag fortælle Skovbys indbyggere, at byen var kåret til årets lokalsamfund i 2021. Her sidder de i et af byens nye sheltere. Foto: Timo Battefeld
Årets Lokalsamfund i 2021 har haft god succes med at få nye borgere til byen. Skovby Forsamlingshus får også snart et nyt liv.

Skovby: - Hvad sker der herinde?

En mand stikker hovedet gennem glimmergardinet til forsamlingshusets festsal. Han kan se, at der er dækket op med borde, stole, lys og flag. Og så står der også to store beachbannere med ordene: "Skovby: Årets Lokalsamfund".

- Ja, nu så du det, som du ikke måtte se, siger Lene Kruse Rasmussen med et smil på læben. Manden får en sodavand for at holde på hemmeligheden i blot et par timer mere.

Annonce

I lang tid har Lene Kruse Rasmussen været nødt til at holde på hemmeligheden om, at Skovby uden for Vojens er blevet kåret til årets lokalsamfund i Haderslev Kommune. I starten af oktober sendte hun ansøgningen afsted.

- Jeg kan huske, at jeg fældede et par tårer, da jeg fik at vide, at vi havde vundet. Men det var så underligt ikke at kunne dele det med nogen. Det er først her i dag, at det er gået op for mig, når jeg nu kan fortælle det til de andre i byen, siger Lene Kruse Rasmussen, der er kasserer i Skovby Forsamlingshus.

Hjertet i byen

I Lenes ansøgning går ordet "hjerte" igen og igen, hvor hun bruger det som en fællesbetegnelse for fællesskabet og centrum af byen, hvor byens forsamlingshus ligger.

- Det er fra forsamlingshuset, at hele byen pulserer fra - det er byens hjerte. Og har vi ikke et hjerte, fungerer vi jo ikke, siger Lene.

Og forsamlingshuset kommer da også til at få nyt liv. I juni fik Skovby bevilliget lidt over en million kroner fra kommunens landsbyfornyelsespulje, hvor pengene hovedsageligt skal gå til at sikre klimaet indenfor, hvor der også skal nye lofter til. Varmeregningen er nemlig ret høj i øjeblikket.

- Forsamlingshuset er altafgørende for, at vi har et sted, hvor vi kan samles og have noget fælles. Det er den eneste mulighed vi har for at lave nogle fællesaktiviteter i denne by. Det gode ved at bo i Skovby er, at vi ligger meget centralt, men det betyder også, at børnene her går på mange forskellige skoler. Så det her er knudepunktet, siger Lene Kruse Rasmussen.

Fredag eftermiddag kunne Lene også afsløre, at Skovby får deres egen hjertestarter, der kommer til at hænge ude foran forsamlingshuset. Foto: Timo Battefeld

En anden ting, som Skovby har arbejdet med, er at trække nye tilflyttere til området. Det har været en udfordring, men formanden for forsamlingshusets bestyrelse synes, at de har haft god succes.

- Vi har haft godt styr på tilflytterne her på det seneste. En af dem, der lige har hjulpet med at få byens nye shelters på plads, har kun boet her i fire måneder. Når der kommer nogen nye hertil, så er vi gode til at sige hej og få dem med i fællesskabet, siger Anders Wangsecher.

Annonce

Et kæmpe skulderklap

Men antallet af nye tilflyttere er også den udfordring, som Skovby fortsat kommer til at stå overfor, vurderer Anders Wangsecher:

- Vi skal gøre alt for ikke at blive affolket, så vi skal gøre det mere attraktivt at bo her i Skovby. I dag er der nærmest ingen offentlig transport til de unge, så vi skal arbejde for at få flere afgange herfra, siger han.

Men det er ikke helt urealistisk. For er der noget indbyggerne i Skovby er gode til, så er det at råbe højt, når de har brug for hjælp til noget. Og når bolden er der, så er de klar til at gribe den.

- Vi lader os ikke skræmme af, at vi er små, og vi tør at tage chancer. Herude er det op til os selv, hvad vi vil have ud af at bo her, siger Lene Kruse Rasmussen.

Konfettirørene blev skudt af, da Skovby officielt fik titlen. Her blev de blandt andet også overrasket med en ny projektor til deres forsamlingshus. Foto: Haderslev Kommune

Derfor ser hun også titlen som "Årets Lokalsamfund" som et kæmpe skulderklap, da det jo af og til kan være svært at være en lille by.

- Jeg tror også, at det er rart, at borgerne her kan mærke, at afstanden mellem Skovby og Haderslev Kommune egentlig ikke er så stor, som man nogle gange godt kan føle, den er. Men det er op til os selv, hvor overset vi vil være. Så det handler bare om at bede om hjælp og sige, hvad vi har af ønsker, siger hun.

Årets Lokalsamfund 2021

Hvert år hædrer Haderslev Kommune et lokalsamfund i landdistrikterne, der har vist et særligt engagement for deres hjemstavn.

Repræsentanter fra lokalsamfundene har skullet indsende en ansøgning, hvor der skulle lægges vægt på udviklingen af lokalsamfundet, øget tilflytning, synliggørelse af det gode liv og samskabelse.

Ansøgningerne er blevet bedømt af forrige års vinder, borgmesteren, en udvalgsformand og næstformand samt lokalredaktøren fra JydskeVestkysten i Haderslev.

Vinderen hædres med en check på 25.000 kroner, en pokal og et beachbanner.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Vil du være med til at skabe Danmarks længste luciaoptog - så mød op i Vojens på mandag

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Tidligere Haderslev-pige laver musik om det svære liv

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Bregnbjerg­skolen lukkes øjeblikkeligt på grund af corona

Ugeavisen Haderslev

Demokratiets helte – en tak

Ugeavisen Haderslev

Festdag i Marstrup: Købmandsbutikken slog døren op igen

Ugeavisen Haderslev

Du kan nå at hjælpe: 208 lokale børn har søgt om hjælp hos Julehjælpen.dk

Ugeavisen Haderslev

Veterantog, vognsamling og julekoncert

Ugeavisen Haderslev

Fylder 70 til jul: Advokat stopper som partner, men fortsætter med paragrafferne

Ugeavisen Haderslev

Over 200 gule cykler skal hænges op i byens gader

Ugeavisen Haderslev

Derfor lukker Det Gamle Apotek: Vil gerne nyde børnene mere, mens de er små

Ugeavisen Haderslev

Det bliver Suspekt: Kløften er klar med fire nye navne

Ugeavisen Haderslev

Bazar sender 24.000 kroner videre til stafetten

Ugeavisen Haderslev

Unge talenter giver koncert i Slesvigske Musikhus

Ugeavisen Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis

Ugeavisen Haderslev

Torvets delikatessebutik flytter til større lokaler i gågaden

Ugeavisen Haderslev

En tidslomme i Aarøsund: Badehotel går efter Michelinstjernerne

Ugeavisen Haderslev

Jack er tilbage med ny model: Schaumanns Klædefabrik har fået plads i lægernes venteværelse

Ugeavisen Haderslev

Juletoget kører igen

Ugeavisen Haderslev

Forberedelse til jul

Ugeavisen Haderslev

Naturnationalpark, ja!

Ugeavisen Haderslev

Otte butikker i Vojens inviterer til julefrokost

Ugeavisen Haderslev

Bjerning Kirke præsenterer luciaoptog

Ugeavisen Haderslev

Cykelfeber: Haderslev er klar til at teste Tour de France

Annonce